Recuperarea copilului interior de la 0-9 luni

Poți vedea informația și pe Youtube

Astăzi vreau să îți vorbesc de câteva din aceste etape foarte importante și interesante, care se regăsesc în cartea scrisă de John Bradshaw care se numește “Home Coming” – “Întoarcerea acasă – Cum să ne recuperăm și să ne împuternicim copilul nostru interior” Este un bestseller internațional și în această carte există câteva etape și anum

  1. recuperarea nou-născutului între 0 și 9 luni de zile
  2. recuperarea copilului între 9 luni și 3 ani de zile
  3. preșcolarul
  4. copilul în timpul școlii (clasele 1-12)
  5. adolescența/tinerețea


Aceste etape îți arată cum anume să te aduni la un loc și să devii o persoană matură, responsabilă, adaptată la lumea de astăzi. Deci sunt mai multe etape, după cum ai văzut. Sunt 5 etape specifice prin care noi putem trece ca să recuperăm copilul nostru interior.

Și ce vreau să facem? Dacă te-ai uitat la precedentele materiale, ai observat că am făcut o introducere a copilului interior, de ce e important să recuperăm această parte din noi pentru că este sinele nostru cel mai profund și autentic. Copilul interior are acele calități pe care ni le dorim cel mai mult: bucuria, starea de prezență, spontaneitatea, sensibilitatea, să putem trăi viața cu adevărat. Acestea sunt calități pe care în general doar copilul le are. Adultul este responsabil, este mental; copilul este în corp și în emotii și în spontaneitate. Atunci noi ca și adulți ne dorim acele calități ca ale copilului, altfel nu mai avem nicio bucurie în viață. Suntem doar niște adulți permanent îngrijorați și responsabili de orice și doar in mental. E important ca după ce devenim adulți să putem să intrăm și în acea stare de spirit, care se numește copil interior.

Dacă am avut traume în copilărie, este foarte dificil pentru mine să intru în acea stare de copil, pentru că intru în stare de copil rănit. Fie că vrei sau nu, intri garantat în starea de copil rănit când în cuplu începe conflictul. Atunci o să te comporți ca un copil emoțional rănit și vei regresa la vârsta la care ai fost rănit și ți-au lipsit niște lucruri. Sau ai fost abuzat, sau ai fost neglijat, ai suferit – nu neaparat dintr-o vină directă a părinților – dar poate ai observat lucruri, ai observat violență în potriva mamei, de exemplu, sau o dependență a părinților, despărțirea sau divorțul și multe altele.

În cazul acesta este normal să vrei să lași în trecut acele lucruri. Și atunci tu nu îți mai trăiești viața dacă nu îți recuperezi aceste calități ale copilului tău interior.

Atunci facem un lucru, deja te-ai obișnuit cred, va trebui să îmi dai un email dacă vrei să faci un test. Dacă vorbim de vârsta de 0-9 luni, acolo vorbim de polaritatea încredere-neîncredere. În această fază a vieții, observ la fiica mea care are 7 luni de zile și când vrea ceva plânge puternic și noi numai strigăm de undeva, din altă cameră “Sunt aici!” și liniște. Știe că ești acolo, atât. Vrea să te vadă, să te audă, să știe că ești acolo. Este o nevoie de bază a copilului.

Așa că imaginează-ți dacă aveai între 0 și 9 luni și părinții te-au dat să fii crescut de altcineva, nu au fost acolo sau câte și mai câte lucruri pe care părinții nu le știau. Ce s-a întâmplat în tine? Ai știut că atunci când ai nevoie cu adevărat nu e nimeni lângă tine. Horror! Tu nu mai ții minte intelectual și mental chestia asta dar corpul tău ține minte și stii ce se întâmplă? Acesta se numește Indexul Suspiciunii, adică tu nu mai poți să îmi spui mie și nici eu ție “Băi, la vârsta de 0-6 luni s-a întâmplat aia și aia și aia” decât dacă ai părinții în viață și îi întrebi și chiar sunt sinceri și îți spun. Sau dacă își aduc aminte, că o să vezi că nici părinții nu mai știu totul precis. Sau poate unii nu și-ar recunoaște că te-au neglijat și nu ți-au știut nevoia. 

Dar corpul tău ține minte, asta e partea foarte foarte interesantă. Corpul ține minte și, dacă îmi scrii un email la [email protected], am să îți dau un mic test, un mic chestionar din 16 întrebări. Sunt întrebări de genul “Ai avut în trecut sau ai astăzi în prezent adicții ingestive?” adică chestii pe care să le bagi în gură: mâncatul compulsiv, băutul compulsiv sau consumul de droguri compulsiv. De ce e întrebarea asta bună? Pentru că între 0 și 9 luni de zile liniștirea ta era orală, fie că era suzeta, sânul mamei sau orice altceva ar fi putut fi.

Dacă ai fost foarte neliniștit în perioada respectivă și nu ai fost liniștit întotdeauna cu ceva de băgat în gură, tu astăzi ce faci ca și adult? Când ai stări interioare cauți să te liniștești băgând ceva în gură: astăzi poate fi McDonalds, KFC, astăzi este sticla de băutură, sticla de Cola, țigara, și câte mai câte lucruri pe care le bagi în gură ca să te liniștești.

Mai sunt alte 15 întrebări de genul acesta și tu îți vei da seama dacă între vârsta de 0 și 9 luni, copilul tău interior a fost rănit, neglijat, sau chiar abuzat și dacă trebuie să faci ceva sau nu. După ce facem evaluarea asta venim și cu soluții.

Mersi mult de tot!

Pera

Distribuie daca ti-a placut:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp

Profită de resursele de dezvoltare personală pe care le-am pregătit timp de 10 ani!

ARTICOLE SIMILARE

Lasă un răspuns

PERA NOVACOVICI

Sunt psiholog și scriitor, dar expertiza mea cea mai importantă este că am învățat și experimentat tot ce mi s-a părut mai dificil.

Niciun obstacol nu a fost prea mare ca să-l încerc, și nu ar trebui să fie nici pentru tine.

SUNTEM DUSI PE UN DRUM GRESIT O VIATA INTREAGA

Dezvolta-ti personalitatea pentru a reusi in felul tau.

CATEGORII

Mulțumesc că te-ai abonat!

Verifică inboxul, te așteaptă primele materiale acolo.