Introdu e-mail-ul și te voi învăța, printr-un mini curs de 8 lecții, cum să îți descoperi vocația!
*Prin abonarea la newsletter îți exprimi acordul de a folosi datele tale pentru a putea comunica cu tine și accepți termenii și condițiile noastre. Informațiile tale nu vor fi niciodată distribuite unor terți.
articol
Sexul și iubirea

Încrederea în sine în iubire

Iniţial am vrut să scriu despre încrederea în sine în relaţiile de cuplu însă mi-am dat seama că nu e destul de cuprinzător.

Relaţiile de cuplu sunt doar o etapă în viaţa noastră. Uneori viaţa ne găseşte singuri, alteori în cuplu, alteori îndrăgostiţi fără să fim în relaţii şi tot aşa.

Aşadar, o definiţie corectă ar fi despre încrederea în sine şi iubire.

După cum sper că deja ştii, acest vast şi misterios domeniu al iubirii se împarte în două:

1. Atracţia sexuală – adică acele emoţii puternice pe care le simţim pentru o persoană de care suntem atraşi. Suntem îndrăgostiţi şi e minunat. Suntem şi geloşi. Am face orice pentru fiinţa iubită în acel moment. Defectele parcă nu există sau suntem dispuşi să le ignorăm. De multe ori oamenii fac greşeala să se căsătorească bazat doar pe aceste emoţii care dispar în curând pentru ca apoi să rămână doar amintirile unei pasiuni. Dacă nu există şi componenta următoare, o relaţie bazată pe atracţie şi îndrăgostire moare.

2. A două componentă este iubirea spirituală. Este extraordinar când ambele iubiri se unesc. Şi atracţia şi iubirea spirituală formează un amestesc care duce orice fiinţă umană dincolo de propria persoană şi o face să se simtă ca o zeitate. Puternică, nemuritoare şi invincibilă. Când există iubire spirituală îţi accepţi partenerul cu cele mai profunde şi intime defecte ale sale, îi doreşti binele chiar dacă nu îţi oferă nimic înapoi şi prin iubirea spirituală te poţi apropia de iubirea necondiţionată.

Partea neplăcută e că oamenii nu acceptă de multe ori că sunt oameni şi cred că iubirea e doar atracţie sexuală sau cred că iubirea e doar iubire spirituală.

Una fără alta duc la o viaţă nefericită.

Pentru ca un bărbat şi o femeie să simtă iubirea cu toată frumuseţea ei e nevoie de o viaţă sexuală extraordinară şi de o iubire spirituală nezdruncinată.

Pentru că foarte mulţi nu înţeleg aceste aspecte, avem pe de o parte oameni care susţin că sexul nu e important şi că e important sufletul iar pe de altă parte avem oameni care spun că doar sexul contează, oameni care nu au gustat încă din cupa iubirii superioare, spirituale.

Acum, după acest foarte scurt rezumat, hai să vedem cum e cu încrederea în sine în iubire.

În primul rând, care sunt obstacolele?

Nesiguranţa în iubire are următoarele simptome:

- Mi-e teamă de respingere şi iau respingerea ca pe ceva foarte personal care mă va face să mă simt că nu sunt o persoană destul de bună.

- Las teama şi ruşinea să mă oprească din trăirea unei experienţe sexuale care îmi poate îmbogăţi experienţa generală pe care o am despre atracţie şi iubire şi care apoi mă poate ajuta să discern mai bine între ce vreau şi ce nu vreau, ce îmi place şi ce nu.

- Nu sunt capabil să ofer iubire şi aştept doar să primesc.

- Dacă sunt bărbat, consider că nu sunt suficient de bun pentru a avea o partenera frumoasă, inteligentă şi cu o stimă de sine crescută.

- Dacă sunt femeie consider că am nevoie de un bărbat în viaţa mea care să îmi rezolve problemele emoţionale, financiare sau relaţionale.

- După o despărţire nu sunt capabil să păstrez o relaţie de prietenie şi comunicare cu fostul partener.

Acestea sunt doar câteva din simptomele încrederii în sine scăzute în iubire.

Hai să vedem acum şi câteva soluţii.

1. Vorbeam într-un articol despre încrederea în sine și corpul nostru fizic (Link aici: Increderea in sine si corpul fizic )

Vei vedea că în toate aspectele vieţii tale, încrederea în sine pe care o ai faţă de corpul tău fizic se transmite în toate celalalte domenii ale vieţii.

Poţi să te minţi cât vrei, însă când mergi la plajă şi îţi dai tricoul jos, acolo vei şti exact câtă încredere în tine ai şi te asigur că vei regreta toate porcăriile pe care le-ai mâncat în viaţa asta şi toate acele zile de comoditate în care nu ai făcut sport.

Pentru că iubirea are ca şi componentă vitală atracţia sexuală, spune-mi te rog, prefer să faci sex cu o persoană care are un corp frumos sau cu una pe care atârnă grăsimea?

Şi te rog nu te duce cu gândul mai departe. Rămâi aici. Imaginează-ţi că şi o persoană care te place pe tine, chiar dacă te place pentru personalitatea şi sufletul tău, tot vrea să simtă un corp frumos şi sănătos atunci când face sex. Nu poţi să ocoleşti asta cu oricâte scuze vrei.

“Cine mă place mă place aşa cum sunt” este motto-ul tuturor muppets-ilor din această lume.

2. Apoi, alt aspect care îţi va aduce multă încredere în tine în iubire este EXPERIENŢA

Doar experienţa te va putea ajuta să găseşti ce îţi place şi ce nu. Dacă te căsătoreşti la 19 ani ai 90% şanse să divorţezi. Pentru că nu ai avut destulă experienţă ai crezut că atracţia sexuală e de fapt iubire şi asta te ţine o viaţă împreună. După câţiva ani îţi dai seama că nu e de fapt aşa şi că ai de recuperat foarte multe lcururi pe care nu le-ai trăit încă.

Experienţa sexuală şi relaţională este vitală pentru o încredere în sine crescută. Indiferent că eşti bărbat sau femeie. Fiind iubit şi oferind iubire, începând cu sexul şi terminând cu sufletul, vei descoperi o lume în care tu ţie îţi eşti suficient. Vei descoperi că în iubire, cel mai frumos e să oferi, însă nu poţi spune asta unui tânăr virgin care şi-ar da ani din viaţă să facă sex sau unei tipe care şi-a luat viteză după ce a investit totul într-o relaţie.

3. Descoperirea că iubirea e doar în tine

Poate cel mai important aspect al iubirii este că atunci când depăşeşti etapele de mai sus, te uiţi la experienţele trecutului şi îţi dai seama că cele mai frumoase clipe au fost cele în care aveai sufletul plin de iubire.

Dar te întrebi de unde venea acea iubire?

Şi îţi dai seama că venea parţial poate şi de la persoana iubită însă într-o măsură foarte mică. Persoana iubită are nevoi, la fel cum ai şi tu.

Are nevoie de afecţiune, îmbrăţişări şi mângâieri. Şi tu ai. Foarte bine, sunteţi compatibili şi vă oferiţi afecţiune unul altuia.

Partenerul are nevoie de sex şi de orgasm, foarte bine, şi tu ai. Sunteţi compatibili şi aici.

Partenerul are nevoie de comunicare, de cineva cu care să meargă la nunţi, de socializare, de un partener pe plan profesional, de susţinere şi încurajări. Şi tu ai. Sunteţi compatibili şi aici.

Şi totuşi, unde e iubirea?

IUBIREA E ÎN TINE. A fost tot timpul acolo şi e singurul loc unde va fi. Şi atunci când nu simţi iubire e pentru că ţi-ai acoperit iubirea din tine cu gunoaiele existenţei de zi cu zi şi doar de tine depinde să îţi mişti fundul şi să începi să faci curat printre gunoaie până când vei face iubirea din tine să strălucească din nou.

Iubirea e în tine atunci când citeşti o carte care îţi place, când te uiţi la filmul sau serialul preferat, când mergi în excursie şi eşti în mijlocul naturii trăgând pe nas aerul oxigenat al pădurii sau cel sărat al mării şi toate problemele de acasă par departe. Când asculţi muzica preferată, când eşti cu prietenii din copilărie şi râdeți de toate amintirile. Iubirea e în tine atunci când îţi spune : ”devino maxim din ceea ce poţi să devii”. Iubirea e când alergi pe bandă sau pe stradă sau tragi de fiare la sală sau faci orice sport pentru că iubirea îţi spune : ”Iubeşte-te! Vreau să ai un corp frumos şi sănătos”. Iubirea e în tine când te duci să mângâi un câine sau o pisică.

Iubirea e în tine atunci când ştii că meriţi tot ce e mai bun în viaţa asta şi iubirea e în tine când faci ceva cu pasiune şi uiţi cum trece timpul. Iubirea e în tine când practici hobby-urile. Iubirea e în tine când îţi îmbrăţişezi părinţii şi bunicii şi îi ierţi pentru toate greşelile pe care le-au făcut faţă de tine pentru că atât au ştiut la vremea lor.

Iubirea e în tine când te uiţi în ochii persoanei pe care o iubeşti şi îi spui: ”Te iubesc” fără să îţi pese de reacţia ei şi fără să ai NEVOIE de ceva în schimb.

Cu lucrurile de mai sus îţi încarci bateriile cu iubire pentru că doar când ai iubire în tine poţi să oferi iubire şi să simţi iubire.

Când vrei să ţi se dea iubire, e cazul să te uiţi din nou la lista de mai sus şi să îţi încarci bateriile de iubire pentru că dacă nu ai rezervoarele tale pline, oricât de multă iubire vei cere lumii, tot timpul te vei simţi gol pe dinăuntru, trist, nefericit şi lipsit de iubire.

Iar iubirea stă în tine, aşteptând să o descoperi :)

Şi partea cea mai interesantă e că atunci când descoperi iubirea din tine, vei avea încredere maximă în tine pentru că vei şti că nu ai nimic de luat de la cei din jur ci ai doar de oferit.

În cărțile mele am dezvoltat pe larg subiectul din acest articol. De asemnea o educaţie completă despre ritmul firesc al evoluţiei, despre domeniile cărora trebuie să le acorzi atenţie de-a lungul întregii vieţi, găseşti în cărţile mele, aici: http://personalitatealfa.com/carti/

Per aspera ad astra

Pera Novacovici

Distribuie acest articol pe reteaua ta preferata de socializare
COMENTARII
Intră în discuție. Lasă mesajul tău mai rapid cu contul de social media.

Termeni și condiții