Te-ai saturat de iubirea falsa?

 

Ascult muzica in timp ce stau un pic pe net si aud solista cum zice "I'm tired of fake love".

"Sunt obosita de iubire falsa!"

Te cred!

Si mai mult, iubirea e un subiect pe care atat de putini indraznesc sa-l abordeze frontal, direct si mai ales, SIMPLU.

Daca zic ca iubirea e subiect simplu, prima ta reactie probabil este de indignare, furie, revolta.

Se umfla orezul in tine si da, si tu esti indreptatit. Avand in vedere ca ai suferit pe subiectul asta, poate chiar mult, ca inca ai atatea necunoscute, cum vine Pera sa zica ca e simplu si daca chiar e, cum de inca nu ai aflat?

Poate ca scriu mult si cand am scris simplu despre iubire ai trecut superficial peste, asa ca am sa repet cu mare drag.

 

Te rog testeaza pe pielea ta si descopera simplitatea uimitoare a iubirii.

 

Deci, iubirea "se vede" in comportamentele noastre si arata exact cum o defineste Albert Camus, mult mai bine decat as putea sa o fac eu:

 

Daruirea fara speranta de rasplata.

 

DAR STAI!

Cum sa dau eu si sa nu primesc nimic in schimb?

 

Pai, e o dinamica.

Uneori ai de toate si simti nevoia sa daruiesti dar nu ca sa il faci pe celalalt dator cu ceva, sa primesti validare, sentiment de "ce inima buna am eu" ci pur si simplu dai, chiar si anonim, fara sa ai nevoie de nimic pentru ca esti GENEROS.

Vrei sa dai.

 

Ei, dar in spatele comportamentelor stau emotiile si energia.

 

Ca sa poti sa fii o persoana iubitoare pe planeta noastra, cu oamenii, animalele, cu viata si cu tine insuti, o conditie necesara e sa ai bateriile cu aceasta energie pline.

Ca sa ai comportament de daruire/iubire, e nevoie sa ai energia necesara in spate pentru ca opusul ei este frustrarea (lipsa) si sentimentul ca nimic nu-i destul, nimic nu te satisface, permanent cauti ceva.

Sunt sigur ca esti mult mai familiar cu lipsa si frustarea decat cu iubirea pentru ca ai invatat doar sa consumi energie, nu sa si regenerezi.

Ca sa regenerezi e nevoie sa accesezi izvorul din sufletul tau care da nastere aceastei energii regenerabile.

 

Stiu ca suna abstract dar am sa iti arat imediat un exemplu din casnicia mea de acum cateva luni.

Daca ai grija de tine, oricat de mult ai daruit azi, la scurt timp esti plin iara si poti sa iubesti/daruiesti din nou.

DAR pentru ca societatea noastra actuala e facuta in asa fel incat sa te toace marunt, sa iti distraga atentia de la sufletul tau, sa te faca sa uiti ca de fapt tu ai iubire in tine, de cele mai multe ori nu doar ca avem putina iubire sau deloc, dar avem niste goluri interioare ca niste prapastii uriase.

 

Oamenii au frustrari, nevoi si lipsuri, nu iubire si implinire.

 

Oamenii nu au iubire dar au NEVOIE de iubire.

Si se uita in afara lor sa vada care-i prostu pe care pot sa-l mulga/jefuiasca sau prosteasca pentru o doza de iubire?

Si atunci avem acest minunat show in care doi oameni saraci isi baga unul altuia mana in buzunar ca sa fure ceva sperand ca nu vor fi prinsi.

Dar supriza, nu e nimic in buzunarele alea si nici nu va fi, pana cand nu facem esentialul: intoarcerea spre noi insine.

Mai mult, oamenii intra in relatii de cuplu si chiar casnicii in sparanta ridicola ca vor avea parte de multa "iubire".

Nu se poate sa ai mai multa iubire intre oameni care au multe frustrari si nevoi ci poti sa ai acum mai multe frustrari si nevoi.

Uita-te la majoritatea oamenilor cand se incheie o asa zisa relatie intre ei: Nu au fost in viata lor mai goliti, obositi si sfarsiti. A fost o lupta de care il jefuieste mai tare, mai mult pe celalalt de ultima picatura de energie.

De aici suferinta.

 

Pentru mine e simplu.

Adica acum nu stiu cum as putea sa descriu mai simplu 🙂

In afara de iubire avem de toate: atractie sexuala, dorinte, nevoi, relatii functionale pe baza de schimb reciproc, tradari, parteneriate.

Dar nu iubire.

 

Asa ca daca ai suferit sau vei suferi vreodata din lipsa iubirii (defapt asta e marea noastra suferinta), nu vei scapa de suferinta cocosand alti oameni cu privilegiul de a-ti hrani tie sufletul.

Prima oara, alimenteaza-l tu, hraneste-l tu, acorda-ti tu importanta si grija cuvenita, si apoi, intre alti oameni care fac aceleasi lucruri, iubirea va curge liber si frumos, hranind relatii, suflete si va transforma pamantul in rai.

Pana atunci, cu ignoranta si depresia la brat, prin purgatoriu.

 

Fata din melodie zice bine ca s-a saturat de iubire falsa. Cred ca ne regasim toti in asta.

Dar mi-e teama ca nu a definit-o pe aia buna inca si va cauta tot in locuri gresite iubirea.

 

Exemplu concret

 

Cand am bateriile pline si vad ca Oxana e cu ele goale, prima intrebare ce imi vine pentru ea este: "Ce pot sa fac pentru tine ca sa te simti mai bine?"

Ei bine, acum cateva luni, intr-o dimineata, nu a fost una din zilele alea.

Am avut o discutie mai aprinsa pentru ca m-am trezit obosit si agitat.

Am fost in teambuilding, am mancat mai prost decat o fac acasa, am baut mai multe palinci, am lucrat cu multi oameni si eram cu bateriile golite, cum spun eu acestei stari in care nu mai esti in stare de nimic.

Si de dimineata, eram artagos.

Am inceput sa ii spun Oxanei ca am impresia ca muncim iarasi prea mult, ca nu mai avem timp pentru noi cat as vrea EU, ca vreau sa iesim mai mult in natura si practic am inceput sa o cert pe ea, ca si cand ar fi fost cumva vina ei exclusiva ca eu nu fac o schimbare.

 

Ei bine, in acel moment, cu bateriile golite, iubirea mea pentru Oxana nu putea fi pusa in discutie insa COMPORTAMENTUL meu era de om frustrat si iti garantez ca Oxana nu se simtea deloc iubita.

Dupa o discutie de 30 de minute, am devenit constient de ce fac si stiam si motivul: am bateriile golite.

Am decis sa ma relaxez in restul zilei, sa apreciez mai mult ziua.

Astfel am avut la sfarsitul zilei bateriile mult mai pline si am putut sa ofer, nu doar sa ma comport ca o femeie artagoasa.

 

Deci, comportamentul de iubire poate sa fluctueze in timpul unei zile de la minim la maxim sau invers si APROAPE TOTUL depinde de starea mea interioarea.

Faptul ca stiu teoria nu ma scuteste de trairea propriei mele umanitati.

Daca as avea bateriile pline tot timpul as fi probabil IISUS, dar sunt doar un om.

 

Mi-ar placea sa imi lasi un comment si sa imi spui daca observi legatura dintre starea ta si bateriile pline sau goale si comportamentele tale sau alte partenerului.

 

Cum incepe iubirea

 

Odata ce am descoperit ca banii, sanatatea, relatiile, cariera, calitatea vietii noastre, rezultatele, aproape tot ceea ce spunem ca e important pentru noi depinde in mod direct de abilitatile, atitudinea, mentalitatea, talentele noastre, mi-a fost clar ca dezvoltarea acestor resurse interioare, a personalitatii noastre, a sufletului si a mintii, numite metaforic "comoara interioara" este vitala si este fundatia fara de care nu putem construi nimic durabil.

Am trecut la treaba cu blog-ul personalitate alfa si cu educatia mea pe psihologie si alte domenii adiacente.

Mi-a luat ceva ani ca entuziasmului sa i se alature si pragmatismul.

Cand vezi ca omul prefera sa faca aceleasi tampenii timp de 10 ani si sa cada lat de epuizare in loc sa isi dezvolte 6 luni o noua abilitate si sa schimbe rezultatele, prima reactie, cel putin la mine, a fost de descurajare.

Unii oameni sunt prosti si pur si simplu nu vor si nici nu merita ceva mai bun.

Mi-a luat mai ceva ani ca sa pot vedea ca nu am intalnit om vicios, dependent, bolnav, lenes, depresiv, sarac care dincolo de comportamente sa nu aiba adanc in el o uriasa suferinta pe care nimeni nici macar nu si-o poate imagina.

 

Cand am inteles ca la capitolul suferinta suntem cu adevarat uniti toti ca frati si surori, atunci in sfarsit am descoperit in mine cateva lucruri pe care e nevoie sa le descoperim cat mai multi dintre noi: compasiune, toleranta, rabdare, iubire, incurajare.

Nu imi iese inca tot timpul si uneori ajung la o linie si uneori o si trec, in care am bateriile golite si ma comport ca cel mai batut in cap dintre semenii nostri insa realizez ca am la baza doar aceeasi cauza ca toti ceilalti: o suferinta.

Daca am putea vedea ca suferinta care nu se poate exprima altfel devine furie, agresivitate, ura, rautate, boala…atunci am avea o sansa sa fim un pic mai buni unii cu altii, chiar si atunci cand pare imposibil.

 

In afara de a fi mai bun cu tine si cu cei din jur, atat cat poti tu acum, nu am descoperit inca nicio alta metoda sau cale pentru a-ti face tie si altora viata mai buna.

Opreste-te din acuzatii, santaj, aruncat vina, judecati, barfe si rautati, furie si agresivitate.

Daca nu poti mai mult, macar cauta sa te simti tu mai bine fara sa iti asumi responsabilitatea si pentru altii.

 

Fa un mic efort sa fii un pic mai fericit azi, mai linistit, relaxat, bun si iubitor. Priveste in jur si vei vedea ca ai multe resurse care te pot ajuta acum sa ai o zi mai faina.

Fa-o.

 

Pera Novacovici

 

 

 

 

 

 

 

 

Distribuie daca ti-a placut:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp

Profită de resursele de dezvoltare personală pe care le-am pregătit timp de 10 ani!

ARTICOLE SIMILARE

Lasă un răspuns

PERA NOVACOVICI

Sunt psiholog și scriitor, dar expertiza mea cea mai importantă este că am învățat și experimentat tot ce mi s-a părut mai dificil.

Niciun obstacol nu a fost prea mare ca să-l încerc, și nu ar trebui să fie nici pentru tine.

SUNTEM DUSI PE UN DRUM GRESIT O VIATA INTREAGA

Dezvolta-ti personalitatea pentru a reusi in felul tau.

CATEGORII

Mulțumesc că te-ai abonat!

Verifică inboxul, te așteaptă primele materiale acolo.