Introdu e-mail-ul și te voi învăța, printr-un mini curs de 8 lecții, cum să îți descoperi vocația!
*Prin abonarea la newsletter îți exprimi acordul de a folosi datele tale pentru a putea comunica cu tine și accepți termenii și condițiile noastre. Informațiile tale nu vor fi niciodată distribuite unor terți.
articol
Te invit să dezvelim ceapa împreună

 

Noi oamenii, suntem ca nişte legume.

Mai exact ca nişte cepe. În sensul că trebuie să dezvelim înveliş după înveliş pentru a ajunge la esenţă.

Învelişurile sunt măştile noastre şi cu fiecare nou înveliş dat jos ne dăm seama că încă nu am ajuns la capătul călătoriei.

Poate ai auzit de expresia ”lasă lumina din tine să strălucească” .

La ce se referă această expresie? La îndepărtarea acestor învelişuri care opresc strălucirea ta.

 

Ce înseamnă strălucirea ta?

 

Înseamnă exprimarea a ceea ce eşti tu ca fiinţă umană, a talentelor tale, a cadourilor tale pentru cei din jur, a căldurii tale (compasiune, iubire, înţelegere) şi a luminii tale (înţelepciunea ta, simţul dreptăţii, misiunea ta).

Lăsând deoparte aceste exprimări spirituale, este evident că ne aflăm într-o luptă dură între ceea ce suntem noi cu adevărat şi o lume exterioară care ne blochează evoluţia şi măreţia.

Arma principală în această luptă este autenticitatea şi comunicarea autentică, despre care vreau să vorbim în acest articol.

Pentru a putea să comunicăm autentic este important să înţelegem ce este autenticitatea.

 

”Autenticitatea este o colecţie de alegeri pe care le facem în fiecare zi. Alegerea să fim sinceri cu noi înşine şi cu cei din jur. Alegerea de a lăsăa propriul nostru sine să fie văzut, fără ruşine” - Brene Brown

 

Autenticitatea înseamnă că valorile mele, convingerile mele, gândurile mele, ceea ce spun şi faptele mele, sunt toate aliniate.

Înseamnă că eu cred în ceea ce sunt azi şi mă exprim pe măsură.

S-ar putea ca ceea ce ştiu despre mine azi să se schimbe pentru că voi evolua, însă datoria mea este să fiu sincer cu mine azi şi să am puterea să accept alt adevăr despre mine dacă lucrurile se schimbă şi descopăr lucruri noi (ceea ce cu siguranţă se va întâmpla).

 

De ce nu suntem autentici?

 

Schopenhauer spune că oamenii renunţă la 3/4 din ceea ce sunt ei ca să fie ca toţi ceilalţi.

Devenim orice e nevoie şi ne călcăm în picioare propriul sine doar pentru o fărâmă de atenţie, acceptare şi iubire.

De ce nu spunem ceea ce simţim, în mod autentic? Ne e ruşine, ne protejăm masca, vrem să fim iubiţi şi acceptaţi şi căutăm să spunem ceea ce se cere de la noi pentru a nu suferi ruşinea respingerii. Şi acesta este exact momentul în care suntem respinşi, pentru că nimănui nu-i plac prefăcuţii.

Exprimă-te aşa cum eşti şi astfel îi vei găsi pe ai tăi, cei care te plac pentru ceea ce eşti.

 

Ce înseamnă să alegi să fii o persoană autentică?

 

Printre altele:

Cultivarea curajului de a fi imperfecţi, să setăm limite şi să ne dăm voie să fim vulnerabili.

Exersarea compasiunii care vine din ştiinţa faptului că suntem făcuţi din luptă şi putere.

Să ştim că suntem suficienţi şi că nu avem nevoie de părerea nimănui pentru a ne defini.

 

”Să fii doar tu însuţi într-o lume care face tot ceea ce este posibil , zi şi noapte, să te facă oricine altcineva decât tu însuţi, înseamnă să lupţi cea mai grea bătălie pe care o fiinţă umană o poate lupta, şi să nu te opreşti din lupta niciodată” E.E. Cummings

 

Dar ce mă fac dacă oamenii nu mă vor plăcea?

Foarte bine, ai scăpat de nişte oameni cu care nu vrei să ai de-a face. Te vor plăcea ceilalţi oameni autentici şi astfel îţi vei găsi adevăratul tău grup de apartenenţă.

 

Autenticitatea față de noi

 

Pentru a putea fi nişte oameni autentici prima oară trebuie să învăţăm să fim autentici faţă de noi înşine. Spun asta pentru că ne minţim la greu pe noi înşine şi când te minţi pe tine, automat îi minţi şi pe cei din jur.

Când spun că de mâine nu mai beau eu chiar cred asta. Şi mâine sunt în birt. M-am minţit pe mine şi pe cei din jur pentru că habar nu am cine sunt de fapt.

Primul pas este să ne asumăm responsabilitatea pentru ceea ce suntem.

Tot ce am şi ce sunt este exact suma acţiunilor și a gândurilor mele.

Chiar dacă sunt sărac, bolnav şi singur, am muncit din greu pentru asta . Să fii un om fericit sau nefericit necesită aceeaşi cantitate de efort.

Pentru cel nefericit şi pentru omul fericit au trecut tot 10 ani de muncă, probleme şi obstacole .

Diferenţa stă în a face acţiunile corecte.

Accidentele nu te deviază de la drum foarte mult. Poţi pierde ceva în accidente însă nu poţi să spui după 10 ani de viaţă în care eşti o persoană nefericită că ai suferit permanent accidente şi de aceea nu ai bani, iubire, sănătate şi restul lucrurilor pe care ţi le doreşti.

Tot ce ai azi, este rezultatul direct a ceea ce eşti tu ca om.

Acceptând asta, îţi dai ocazia să poţi creşte ca om şi în mod direct, să îţi creşti rezultatele pe care le ai.

Să te accepţi cum eşti şi să înţelegi că nu există limită pentru capacitatea ta de a evolua, este primul pas spre o viaţă autentică.

Mai mult, pe drumul evoluţiei poţi merge pe jos, alergând, cu calul, cu maşina, cu avionul. Doar tu alegi mijlocul de transport şi viteza de evoluţie.

 

Iluzia comunicării este că ea a avut loc

 

Spun asta pentru că oamenilor le place la nebunie să vorbească despre comunicare, să meargă la cursuri despre comunicare, să se antreneze pentru a comunica mai bine şi totuşi, nu fac decât frecţie la un picior de lemn.

Poţi să fii tobă de informaţie despre comunicare, dacă nu eşti un om autentic, dai cu mucii în fasole de fiecare dată.

Înţelesul şi eficiența comunicării sunt date de răspunsul pe care îl primeşti.

Ce răspuns primeşti, acela este rezultatul şi eficiența comunicării tale.

Dacă ţii o prelegere de o oră unui prieten alcoolic despre beneficiile unei vieţi fără vicii, şi apoi el merge şi bea, nu ai reuşit să comunici DELOC cu acel prieten.

Acum gândeşte-te de câte ori ai stat de vorbă cu dei din jur, de la cei mai apropriați oameni, familia ta, până la cunoscuţi sau chiar necunoscuţi. De câte ori ai primit un răspuns cu adevărat sau de câte ori ai răspuns tu cu adevărat unei comunicări din partea altora?

 

Oamenii aud 1% din ce spui şi 99 % din ce îi interesează.

 

Gândeşte-te când vorbeşti cu cineva şi îi spui o întâmplare de-a ta şi apoi celălalt spune ”Ăăăăăă, da stai să vezi ce mi s-a întâmplat mie”. Aşadar, mulţi oameni au impresia că există comunicare dar ea defapt nu există.

Nu există comunicare în familie, nu există comunicare în cupluri, nu există comunicare între prieteni.

Fiecare ţine cu el în comunicare şi nimeni nu vrea să lase nimic. Şi pe bună dreptate. Nici nu e nevoie să laşi ceva de la tine, să îţi rupi sau ignori părţi din tine.

Comunicarea reală poate exista doar între doi sau mai mulţi oameni autentici, care lasă măştile deoparte şi lasă mesajul să fie transmis din esenţa propriei fiinţe şi deasemenea recepționează mesajul altora în adâncul fiinţei lor.

Şi asta nu pot face decât oamenii cu adevărat autentici.

Comunicarea nu e doar despre ce spui, e chiar departe de asta. Ceea ce spui vine din ceea ce eşti şi foarte multă lume habar nu are de acest lucru. Comunicarea autentică este tot ce ai nevoie. Nu trebuie decât să te exprimi pe tine iar vorbitul şi ceea ce spui este doar o parte infimă din această exprimare de sine.

Ceea ce faci de exemplu, este mult mai important decât ceea ce spui. Comunici prin faptele tale MULT mai puternic.

Dansul este exprimare de sine, cântatul, scrisul, ORICE acţiune şi comportament al tău vorbeşte despre tine şi prin tine. Aşadar, trebuie să îţi descoperi şi trăieşti autenticitatea. Apoi comunicarea vine de la sine, pentru că ai învăţat să te exprimi prin toate canalele de comunicare şi nu ai nevoie de niciun curs pentru asta.

 

Învaţă doar să te exprimi PE TINE în mod autentic.

 

Odată ce înveţi să fii fericit nu vei mai putea să stai în preajma oamenilor care te fac să fii altfel decât fericit.

Oameni pozitivi, entuziaşti, ca ţine, care nu te fac nebun când le povesteşti visurile tale.

 

Ce înseamnă să comunici autentic?

 

Să fii sincer încercând să nu îi faci să se simtă prost pe cei din jur, dacă se poate.

Să spui ce gândeşti fără să îi răneşti pe cei din jur, dacă se poate.

Să nu ţii cu dinții să ai dreptate cu orice preţ.

Să ai curajul să nu fii de acord cu mulţimea dar nu dorind cu orice preţ să fii controversat sau nepopular, dacă se poate.

Dacă dai autenticitatea şi riscul de a fi criticat pe siguranţa şi nevoia de a fi acceptat mai degrabă decât să fii tu însuţi vei suferi unul sau mai multe din următoarele sindroame: anxietate, depresie, probleme cu mâncatul, dependenţă, furie, vină, resentimente şi durere sufletească inexplicabilă.

Nu te face mic. Nu te dezumfla. Stai drept şi tare cu picioarele bine înfipte pe pământul tău sacru.

Fii curajos în viaţa ta pentru a le da voie şi celorlalţi să fie curajoşi în viaţa lor.

 

Exprimă-te pe tine însuți

 

Aşa cum am spuns, exprimarea de sine se învaţă prin dans, pictură, poezie, haine. ORICE manifestare a ta este nepreţuită.

Vreau să îţi dau şi două exemple care mie personal mi-au plăcut enorm, despre ce înseamnă să te exprimi în mod autentic, fără frica judecăților celor din jur.

Avem o fată foarte drăguţă care îşi pune căştile cu muzică în urechi şi dansează în locuri publice însă nimeni nu aude muzica în afară de ea, şi tu: Dance like nobody's watching

 

Aştept cu maxim interes comentariile tale legate de ce înseamnă pentru tine să fii o persoană autentică.

Per aspera ad astra

Pera Novacovici

Distribuie acest articol pe reteaua ta preferata de socializare
COMENTARII
Intră în discuție. Lasă mesajul tău mai rapid cu contul de social media.

Termeni și condiții