Introdu e-mail-ul și te voi învăța, printr-un mini curs de 8 lecții, cum să îți descoperi vocația!
*Prin abonarea la newsletter îți exprimi acordul de a folosi datele tale pentru a putea comunica cu tine și accepți termenii și condițiile noastre. Informațiile tale nu vor fi niciodată distribuite unor terți.
articol
Test: Ești sclav sau om liber?

SCLAV, -Ă, sclavi, -e, s. m. si f. Persoană lipsită de orice drepturi, aflată în proprietatea deplină a unui stăpân de sclavi pentru care munceşte; rob. ♦ Fig. Persoană care satisface orbește și servil voința altuia ♦ Fig. Persoană care își subordonează integral voința sau acțiunile unei pasiuni, unei dogme, unui viciu etc.

Un copil se naşte.

Primii oameni cu care intră în contact sunt părinţii.

Părinţii, pe lângă iubire îi oferă reguli.

Reguli despre ce e bine şi ce e rău

Una din reguli în cele mai multe cazuri e: „Nu ieşi în evidenţă, stai cu grupul, fă ce fac şi ceilalţi, încearcă să ai o viaţă decentă, să iei note bune, să nu faci lucruri ciudate, fă o facultate, găseşte o slujbă cu un salariu bun, întemeiază o familie, aşează-te la casa ta şi fă copii la rândul tău. La sfârşit vei fi o persoană împlinită. Aşa e viaţa şi aşa e bine pentru tine.”

Pentru că îşi iubeşte părinţii, copilul îi ascultă.

Merge la şcoală.

La şcoală sunt câteva reguli foarte importante pentru „succes”:

1. Stai în banca alături de alţi 20-30 de copii ca tine.

2. În faţa ta se află o catedră şi o persoană care te va învăţa să relaţionezi cu autoritatea care urmează părinţilor.

3. Şcoala este continuarea a ceea ce vor părinţii şi societatea pentru tine. După 12 ani de şcoală plus 3-5 în facultate, vei atinge acea bornă în viaţa ta când poţi să ai o slujbă şi un salariu care apoi îţi vor permite să accesezi următoarele obiective: familie, casă, copii.

4. Nu eşti la şcoală ca să pui la îndoială ceea ce spune autoritatea, să îţi exprimi personalitatea sau unicitatea.

5. La şcoală se vine la ore fixe, se fac orele, se iau pauze, se pleacă acasă. Eşti antrenat pentru viaţă – adică pentru slujba ce va urma. E nevoie de tine în birouri, fabrici şi ghişee. E nevoie de oameni care să manevreze maşini şi hârtii, fişiere şi calculatoare.

6. Dacă se poate să existe uniformă. Nu vrem să vedem diferenţe, ci asemănări. La fel cum fabrica produce piese în serie, la fel şi şcoala trebuie să producă muncitori obedienţi în serie.

7. Nu contează ce vrei tu, ce îţi place să faci sau ce idei ai. Orice vis ai, poate fi îndeplinit având note bune la şcoală, găsind o slujba bună, fiind un cetăţean model cu casă, familie şi copii. Acestea sunt prioritare, orice altceva e hobby şi nu merită prea mult timp şi energie.

8. Orice testare a ta necesită probe de memorie. Testele şi examenele sunt o ocupaţie a minţii tale ca să nu îţi dai seama de adevăratul rol al şcolii care e să te pregătească să fii un muncitor obedient care respectă autoritatea, care nu pune la îndoială ce i se bagă în cap de către ORICE autoritate când ajungi adult (tv, politicieni, profesori, şefi).

9 . Tot ce contează e să MEMOREZI TOT. Nu e nevoie să îţi dezvolţi abilităţi practice. Să comunici, să ai relaţii, să faci bani, să fii o persoană sănătoasă, să îţi descoperi vocaţia. Vei plăti să înveţi toate astea după 30 de ani când POATE realizezi că eşti doar o carcasă fără suflet, un robot produs în serie care se va revolta.

10. Orice încălcare a vreunei reguli de mai sus se pedepseşte cu atenţionări, scăderea notei la purtare sau exmatricularea.

Daca vrei să fii diferit, nu te vrem

Pe la vârsta de 15-16 ani începi să îți pui niște întrebări.

  • Oare e bine ce fac?
  • Cei voi fi când voi fi mare?
  • Cum va arăta viața mea?

Nu e nimeni să îţi răspundă decât părinţii, profesorii, televizorul şi alţi tineri ca și tine.

Şi toţi spun în cor: ia note bune la şcoală, fă o facultate, găseşte o slujbă, când ai salariul tău ataci următoarele obiective: familie, casă, copii. Asta e bine pentru tine şi e important să fii un cetăţean model.

Mergând cu turma şi respectând regulile POATE iei BAC-ul şi poate ajungi la facultate.

Povestea din cei 12 ani ce au trecut se repetă, dar acum pe lângă memorarea informaţiilor mai ai şi alte ocazii de a-ţi distrage atenţia de la cine eşti cu adevărat şi ce vrei să faci cu anii din viaţa ta ce se scurg precum nisipul în clepsidră.

Acum ai viaţă de STUDENT.

Poţi să bei, să faci sex, să te droghezi, să te joci pe calculator sau toate la un loc.

Tragi tare să atingi obiectivele ce ŢI-AU FOST TRASATE DE ALŢII.

Unii mai se pierd pe drum, însă majoritatea turmei ajunge la destinaţie.

Îţi faci poză cu colegii şi dai licenţa.

Nu mai eşti student şi eşti la un pas de primul mare obiectiv de succes în această viaţă a ta.

Slujba și Salariul

Nu ai experienţă pentru că şcoala nu voia să ai experienţă, ci vroia să fii o oaie proastă şi obedientă care face muncă de rutină, ascultă de autoritate şi cumpără ceea ce vrea televizorul care e deţinut de aceeaşi oameni care au şi magazinele din care tu vei cumpăra.

Aşadar, sistemul este simplu. Munceşti pentru mine în birou sau fabrică. Eu te plătesc pentru orele petrecute, nu pentru talente, abilităţi sau personalitate şi nici pentru rezultate, idei sau productivitate. Vreau să îţi dau cât mai puţin şi să îţi iau cât mai mult. Apoi, cu banii puţini ce ţi i-am dat vreau să te duci să cumperi tot felul de rahaturi pe care TE-AM FĂCUT SĂ CREZI CĂ SUNT INDISPENSABILE.

Acum eşti unde am vrut să fii. Eşti pe roată ca un hamster şi cu cât fugi mai tare, cu atât pământul de sub picioarele tale se învârte mai repede.

Vrei să găseşti vinovaţi? Nu prea ai cum. Părinţii şi profesorii sunt crescuţi în acelaşi sistem şi sunt învăţaţi să repete poezia care le-a fost şi lor repetată până li s-au spălat creierele.

Să nu ne abatem de la subiect.

Ai o slujbă şi un salariu. Ai ajuns la 25-30 de ani.

Eşti un sclav care se crede liber – adică cea mai periculoasă formă de sclavie.

Dacă nu eşti de acord, fă un test. La următoarea întâlnire/şedinţă a şcolii/firmei/instituţiei tale ridică-te în picioare şi exprimă-te din suflet. Spune ce crezi cu adevărat despre cei din jur şi despre viaţă. Ce schimbări crezi că sunt necesare, spune ce drepturi crezi că meriţi şi că vrei să ai susţinere pentru a-ţi atinge PROPRIILE TALE VISURI ŞI OBIECTIVE, pentru că tu crezi că eşti O PERSOANĂ CE CONTEAZĂ ÎN ACEASTĂ LUME.

Dacă nu poţi să faci asta nu ai un drept fundamental al omului. Dreptul la liberă exprimare.

A zis cineva SCLAV?

Există mai multe nivele de sclavi.

Unii o duc mai bine decât alţii.

În lagărele de concentrare, deţinuţii cei mai loiali erau puşi să îi bată şi să îi maltrateze pe ceilalţi colegi ai lor mai puţini norocoşi.

Când un jandarm plătit din bugetul de stat bate un student, ce altceva e decât aceeaşi poveste ca în lagărul de concetrare?

Dacă întrebi un sclav modern „CINE EŞTI TU?” îţi va răspunde identificându-se cu munca sa.

Sunt inginer. Sunt medic. Sunt avocat. Sunt programator. Sunt psiholog. Sunt muncitor, profesor sau orice altceva ce fac 8-10 ore pe zi.

Nu te-am întrebat ce faci sau ce meserie practici. Te-am întrebat CINE EŞTI? DE CE CONTEZI ŞI DE CE EŞTI IMPORTANT?

Nu ştii să răspunzi pentru că nu te-a învăţat nimeni cum să răspunzi la întrebarea asta. Sclavii nu există ca fiinţe individuale, ci doar ca roboţei care să servească trup şi suflet, uitând cine sunt cu adevărat şi că merită tot ce e mai bun pe lume.

Când te dezbraci de ce vor părinţii, şcoala, şeful, televizorul, prietenii, când rămâi singur pe o insulă şi nu trebuie să te mai prefaci ca să mă impresionezi…CINE EŞTI TU?

Te crezi poate mai bun decât un sclav de pe plantaţii care era biciuit de stăpâni.

Ştii ce le era distrus scavilor în primul şi primul rând?

Încrederea în sine şi voinţă.

Asta ca să nu creadă că merită mai mult şi să treacă la acţiune.

Spune-mi te rog, ai ÎNCREDERE ÎN TINE?

În afară de slujba ta, ce alte lucruri ştii să faci?

Cum îţi vei câştiga existenţa dacă mâine nu mai ai slujba de azi şi nu te angajează nimeni?

Dacă de mâine e o nouă regulă care zice: „De azi, fiecare va câştiga bani pe măsura rezultatelor pe care e capabil să le genereze. Fiecare om se va baza de azi pe abilităţile sale, pe expertiza sa şi nu mai plătim orele petrecute la muncă, ci plătim REZULTATELE.”

Ce rezultate poţi să oferi azi? Care e talentul tău şi abilităţile tale care folosesc celor din jur şi pentru care poţi să fii plătit?

Lăsăm slujba.

În iubire, ai ÎNCREDERE ÎN TINE?

Îţi place iubirea, sexul, partenerii de viaţă şi de iubire pe care îi ai?

Te-ai întrebat de ce îţi lipseşte creativitatea, abilitatea de a rezolva probleme, capacitatea de a pune la îndoială adevărul spus dintr-o singură sursă?

Sclavii nu au nevoie să gândească, ci doar să execute.

De ce singurul fel în care te gândeşti că poţi să faci o sumă mai mare de bani e să îţi vinzi un rinichi?

De ce ai tot timpul emoţii negative când vine vorba de iubire? De ce nu mai eşti capabil să trăieşti iubirea cu inocenţa pe care o aveai la 6 ani?

Nu mi-e deloc uşor să îţi spun toate aceste lucruri pentru că am fost şi suntem colegi de suferinţă pe planeta asta.

Cum altfel aş putea însă să te trezesc dacă nu te revolţi? Poţi să te revolţi împotriva mea, dar nu uita să te revolţi şi împotriva stăpânilor tăi care te vor fără personalitate şi care nu vor să îţi ceri drepturile.

Te-ai născut cu tot ce e nevoie ca să ai exact viaţa pe care o vrei.

Vreau să închei cu un citat din cartea Descoperă-ţi destinul de Robin Sharma:

„Cei mai mulţi dintre noi, care trăim azi pe Terra, am pierdut această legătură cu Eul nostru adevărat, această stare ordinară a fiinţei în care nu ne temeam să abordăm ceea ce este posibil şi să tindem către stele.

NU ŞTIM CINE SUNTEM.

Ne-am transformat în oameni care se comportă egoist, mânaţi de frică şi de durere. Acest comportament nu reflectă natura noastră esenţială, este o consecinţă a rănilor pe care le-am suferit pe măsură ce am părăsit inocenţa cu care ne-am născut şi am călătorit prin viaţă. Doar oamenii care suferă pot provoca suferinţă. Doar oamenii cu inimile închise pot acţiona într-un mod lipsit de iubire.

….

Suntem cu toţii conectaţi la un nivel invizibil. Vindecandu-te pe tine, ajuţi la vindecarea lumii. Lucrând la tine pentru a-ţi atinge potenţialul maxim, devii model pentru ceilalţi şi îi motivezi să urmeze această cale.“

Pentru a te ajuta în drumul evoluției tale și pentru a descoperi cine ești tu, am pentru tine cartea Personalitate Alfa – Personalitatea alfa este omul care tinde permanent spre creştere şi evoluţie şi care mai devreme sau mai târziu are sănătate, bani, iubire, vocaţie şi — mai presus de toate — un spirit de învingător.

Per aspera ad astra,

Pera Novacovici

Distribuie acest articol pe reteaua ta preferata de socializare
COMENTARII
Intră în discuție. Lasă mesajul tău mai rapid cu contul de social media.

Termeni și condiții