Truc psihologic pentru cei care vor să se certe mai puțin

Truc psihologic pentru cei care vor să se certe mai puțin

Un pont și cu o chestie drăguță pentru cupluri: atunci când avem conflicte, să vorbim pentru părțile rănite din noi și nu din părțile rănite din noi. Pare așa un joc de cuvinte, hai să încercăm să îl facem simplu de înțeles: este o parte din mine, copilul rănit din interior care nu a primit, poate, suficientă atenție și afecțiune atunci când eram mic și avea nevoie. 

Și această parte a rămas, această parte care nu primește suficientă atenție și suficientă iubire, așa cum are nevoie partea asta din mine. Și atunci ajungi la 40 de ani, cu familie, cu copil, cu tot și se întâmplă să se repete povestea cumva, cu un alt scenariu, dar cu aceeași întâmplare, care te rănește din nou și îți aduce aminte, iar emoțional, fizic, simți din nou acele lucruri neplăcute în care ești ignorat, în care nu primești atenția, iubirea de care ai nevoie. Ești într-un moment mai slab al tău, mai vulnerabil, mai cu bateriile golite. Te reactivezi și te superi. 

Deci te comporți exact ca un copil rănit, doar că acum ai 40 de ani, mai dai cu pumnul în masă, mai spargi ceva. 

Ai reacție de furie, poate. O mică reacție de răzbunare sau nici tu nu mai oferi atenție, iubire, îl pedepsești pe celălalt ca să îi arăți ce mult suferi tu. Exact ca un copil. Și în acest moment, ai o oportunitate foarte mare: să intri în postura de observator și să observi această parte rănită a ta și să o vezi, evident e acolo. Nu e un lucru ușor, dar ține de antrenamentul nostru mental și psihologic pe care încercăm să îl facem de ori în aceste video-uri. Să observi această parte rănită din tine și de multe ori este o diferență foarte mare dintre a acționa din această parte, din copil rănit, care pedepsește, se răzbună, dă cu pumnul în masă, are comportamente justificabile pentru un copil, nu atât neapărat de justificabile pentru un adult sănătos emoțional. Dar cum toți avem aceste părți rănite, putem considera că toți putem regresa în această parte a noastră rănită. 

Deci putem să acționăm din această parte sau putem să vorbim în numele acestei părți

E o diferență uriașă, pentru că eu dacă observ copilul meu rănit că nu a fost iubit, nu a fost apreciat așa cum avea nevoie într-o situație de viață normală în casă, în familie, în grupul de prieteni: 1- poți să acționezi din acea parte și apoi voi face tărăboi, scandal, voi răni la rândul meu pentru că putem amândoi să facem asta și suntem experți toți la a-i răni pe alții, putem să facem ușor, putem să distrugem, ușor, nu? Dar în același timp dacă observ asta și am capacitatea asta, am să vorbesc în numele acelei părți din mine. Și pot vorbi calm, de data aceasta ”M-am simțit neiubit în acel moment, m-am simțit neapreciat. Această parte din mine chiar s-a simțit devalorizată și am suferit în acel moment și am avut și o reacție nepotrivită, dar acum observ asta. Și aș avea nevoie, data viitoare, poate, când se întâmplă asta, să îmi spui că mă iubești, aș avea nevoie să mă iei în brațe, aș avea nevoie să îmi lași un pic de spațiu, aș avea nevoie de … ca să mă simt într-un fel anume.” 

În acest moment am vorbit în numele acestei părți, pentru că partea asta rănită nu dispare așa. Ea are nevoie de vindecare și uneori se întâmplă ca în tot restul vieții noastre să purtăm anumite răni cu noi. Și e ok, este uman să se întâmple așa. Dar este mare diferență între a fi des sau poate permanent, cum sunt unii oameni în acea parte rănită și să acționăm din acea parte rănită. Și cât de multă suferință se produce, câte căsnicii și relații sunt destrămate, câți copii suferă, pentru că părinții lor nu pot să iasă din această stare copil rănit, plin de nevoi. Pentru că părinții nu le-au oferit tot ce-au avut nevoie, acum ei nu-și lucrează traumele și dau mai departe. Se comportă la fel și copiii lor vor trebui să meargă la terapie și să înțeleagă aceste lucruri. Deci noi putem să oprim acum această suferință doar înțelegând că pot să vorbesc pentru părțile acestea rănite, nu trebuie neapărat să acționez din aceste părți rănite tot timpul. 

Este grozav pentru că astfel dau șansa celuilalt să înțeleagă aceste părți rănite din mine, să înțeleg și eu părțile lui rănite. Și dintr-o dată, relația noastră devine mai bună, mai valoroasă, câștigăm toți mai mult. Toți cei din jur câștigă mult mai mult și calitatea vieții noastre crește.

Dacă ți-a plăcut, lasă-mi un mesaj, un comentariu, spune-mi daca poți să-ți observi părțile rănite. Dacă le vezi. Și dacă poți să faci diferența între a acționa din partea rănită sau a vorbi în numele acelei părți. Mulțumesc foarte mult! Te-am pupat! 

Distribuie daca ti-a placut:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp

Profită de resursele de dezvoltare personală pe care le-am pregătit timp de 10 ani!

ARTICOLE SIMILARE

sunt tata, ce ma fac?

Sunt tată, ce mă fac?

„Pe tine cum te-a tinut tati tau in brate cand ai plans?” Asta m-a intrebat Zlata acum cateva seri inainte sa ne culcam.  Stateam in pat si ii povesteam drama

CITESTE ARTICOLUL

Lasă un răspuns

PERA NOVACOVICI

Sunt psiholog și scriitor, dar expertiza mea cea mai importantă este că am învățat și experimentat tot ce mi s-a părut mai dificil.

Niciun obstacol nu a fost prea mare ca să-l încerc, și nu ar trebui să fie nici pentru tine.

SUNTEM DUSI PE UN DRUM GRESIT O VIATA INTREAGA

Dezvolta-ti personalitatea pentru a reusi in felul tau.

CATEGORII

Mulțumesc că te-ai abonat!

Verifică inboxul, te așteaptă primele materiale acolo.