Viata ca un rau de munte

Stii cum curge un rau de munte?

Uneori lin, alteori rapid. Printre stanci si busteni, crengi de copaci ce isi intind crengile de la mal pana in mijlocul apei.  Ai fost vreodata la rafting?

Raftingul este sportul meu preferat pentru ca este o metafora pentru viata.

Nu stii ce se afla dupa urmatorul colt. Iti faci un plan, te pregatesti sa intrii in apa rapida si vaslesti cu putere. Uneori barca se rastoarna pentru ca erai un pic prea la dreapta sau la stanga si nu ai intrat in curba la 45 de grade fata de curentul de apa,  asa cum spune teoria.

Cazi in apa si te lupti. In acel moment simti cu adevarat forta naturii, apa ce curge fara sa-I pese de fiinta mica si neajutorata . Imagineaza-ti ca intr-un rau de munte nu poti sta in picioare daca apa este pana la brau din cauza curentului puternic. Imagineaza-ti cum e cand e apa pana la gat sau peste tine.

Iti dai seama ca esti neputincios si asta e botezul apei, al naturii. Respectul pe care il acorzi naturii din acel moment este maxim si neconditionat. Stii ca toate lucrurile au rostul lor in lume.

Te lupti cu apa si te ridici, ajungi din nou in barca. Atunci inveti ca nu trebuie sa te lupti impotriva cursului de apa ci sa inveti sa devii UNA cu apa. Atunci apa nu mai este inamicul tau ci aliatul tau.

Inveti sa te feresti de obstacole sis a te folosesti de intreaga forta a naturii care acum te serveste pe tine.

Inveti ca singur in barca nu prea ai ce sa faci. Raftingul, ca si viata, este un sport de  echipa. Inveti ca daca unul singur din echipa nu e sincronizat cu toti ceilalti, barca se poate rasturna. Daca o singura persoana nu trage la fel de tare sau corect la vasla, barca se poate rastunrna sau intra in locuri in care se blocheaza.

Inveti ca in viata nu poti progesa cu mentalitatea de lup singuratic.

Insa cel mai important lucru pe care il simti la rafting este implinirea sufleteasca pe care o ai cand traiesti o EXPERIENTA UNICA.

Poate ai trait vreodata, cand faci sport, cand alergi, cand te joci, cand te afli in natura, acel sentiment de comuniune cu natura si universal,  cu toti oamenii si toate fiintele vii de pe pamant. Atunci intelegi care sunt momentele pe care trebuie sa le cauti cu adevarat in viata.

Iar asta ma duce la  mesajul meu de azi pentru tine.

In viata , daca intrebi oamenii ce vor, vor spune bani si daca ii intrebi pentru ce vor bani, mai devreme sau mai tarziu vor ajunge sa spuna ca vor o anumita forma de fericire.

Oamenii vor sa fie fericiti.

Acum, vreau sa facem distinctia intre fericire si implinire sufleteasca.

Sa fii fericit inseamna sa traiesti clipe de bucurie. Din creierul tau pleaca niste emotii de fericire si entuziasm, de bucurie si astfel pentru cateva clipe poti spune ca esti fericit.

Totusi, avem o problema. Din punct de vedere anatomic, biologic, o emotie vine si pleaca. Asa sunt emotiile. Simti o explozie de emotie si apoi te intorci la starea ta de dinainte.

Asadar,cand oamenii spun “ Tot ce fac acum este ca intr-un viitor sa fiu tot timpul fericit” ce se intampla?

Isi propun un scop pe care nu–l vor atinge niciodata. Pentru ca emotia fericirii, ca si oricare alta emotie, nu poate sa existe permanent.

Implinirea sufleteasca in schimb, vine cand traiesti in fiecare zi astfel incat abilitatile tale sa fie pe masura provocarilor. Implinirea sufleteasca inseamna sa fii plin de ceva ce are valoare pentru tine.

Cand provocarile pe care le ai in viata sunt pe masura abilitatilor tale, esti in starea de flux. Cand iti traiesti vocatia, esti in starea de flux. Vom vorbi de starea de flux in urmatorul articol audio.

Revistele si televizorul ne fac sa credem ca pentru a fi impliniti trebuie sa cumparam, sa consumam, insa stii foarte bine ca nu e deloc asa.

Oamenii uita ca implinirea, bucuria de a trai, sunt diferite de ceea ce facem cand consumam.

Consumatorul cumpara lucruri ca sa se simta important, sa arate ca suntem cool si are gene atragatoare. Aici ma refer la muntele de lucruri inutile pe care le cumparam, nu la cele necesare pentru o viata buna.

Cumparand, incercam sa ne prefacem, sa aratam ca suntem speciali si meritam atentia celor din jur. Insa asta e calea sigura spre nefericire. Un studioua aratat ca televiunea prezinta stiri ca sa induca frica in oameni. Accidente, crime, pericole si probleme care scad sentimentul de siguranta a oamenilor. Iar apoi oamenii ce fac? Merg si cumpara chestii din supermarket pentru a dobandi sentimentul de siguranta. Iar asta dureza pana maine cand trebuie sa mergi sa cumpepri din nou.  Ai observant ce frumos se imbina stirile negative de la televizor cu reclamele?

Esenta impinirii sufletesti nu necesita BANI.

Sa revenim la implinirea sufleteasca. Aceasta este un sentiment de durata si de satisfactie in viata, pace interioara. Nu vrem sa fim fericiti tot timpul ci vrem sa simtim acel sentiment mult mai subtil numit implinire.

Daca incerci sa simti implinirea sufleteasca urmarind emotia fericirii de moment sau averea materiala, e ca si cand vrei sa pleci pe jos din Romania pe luna.

Cum se atinge implinirea sufleteasca?

Daca ne imbunatatim abilitatile, daca ne urmam vocatia, daca ne impingem afara din zona de confort, vom dobandi sentimentul de implinire.

  • Crearea de legaturi puternice ci cei apropiati ( prieteni,familie)
  • Crearea de relatii sociale,
  • Sa ne imbunataim in interior si sa evoluam,
  • Sa dam iubire neconditionata,
  • Sa avem grija de copii si sa ii educam,
  • Sa traim experiente in natura,
  • Sanatate fizica,nutritie si sport
  • Educatie personala,
  • Arta.

Ce sunt toate de mai sus? EXPERIENTE. Poti vedea diferenta uriasa intre a trai aceste experiente si de a fi implinit sufleteste facand aceste lucruri comparat cu mersul la cumparaturi pentru a simti fericirea de moment?

Eu sper ca da.

Acum cred ca intelegi de ce raftingul este o metafora a vietii. Pentru ca in viata, ca si pe un rau de munte, singurul lucru care conteaza cu adevarat este EXPERIENTA TRAITA. Ea iti aduce implinirea sufleteasca.

Ai tot ce e nevoie de la parintii tai pentru a deveni o persoana fantastica. Esti dotat din punct de vedere fizic, emotional, psihic si spiritual cu tot ce e nevoie.

Suntem impreuna aici pentru ca am ales constient sa evoluam si sa ne dezvoltam potentialul iar asta face ca jumatate din munca sa fie deja facuta.

In viata cauta sa traiesti experiente cat mai multe si sa fii o persoana implinita.

Ne auzim miercuri cu o surpriza.

Pera Novacovici

P.S. Spune-mi intr-un coment care sunt lucrurile care te fac sa simti implinirea sufleteasca si nu doar o fericire trecatoare, de moment.

Distribuie daca ti-a placut:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp

Profită de resursele de dezvoltare personală pe care le-am pregătit timp de 10 ani!

ARTICOLE SIMILARE

83 de răspunsuri

  1. Ceea ce ma face sa simt implinire sufleteasca este o relatie cu o persoana care sa imi vina in intampinare si cu care as putea forma un intreg.In rest…am de toate…

  2. Multumesc pentru email!:) ca de obicei a venit cand aveam nevoie de un sfat 🙂 ..
    Ce ma face pe mine implinita e sa ma gandesc la realizarile de pana acum, sa vad ca toate lucrurile pe care le-am dorit, planificat si pana la urma obtinut, ca ma misc in directia pe care o doresc.
    Acum sunt putin dezamagita ca urmatoarea actiune planificata e in suspans,si nu din cauza mea, si asta ma streseaza pentru sunt lucruri care nu depind de mine pentru a se realiza si chiar daca eu pun tot efortul in chestia asta, altii decid ce si cum ..
    Dar sunt decisa sa lupt, ca nu am alta solutie. Pana la urma viata e ca o apa de munte 🙂 se intampla sa mai si cazi din barca 🙂

  3. unul dintre lucrurile care m-ar face sa simt implinire sufleteasca ar fi realizarea unui adapost pt caini si pisici fara stapani(sa le ofer asistenta medicala daca este cazul)…si apoi sa le gasesc un camin…

  4. Pe mine ma face sa ma simt implinit dansul…tot stau sa ma gandesc ce sa scriu dar nu imi dau seama trebuie sa stau putin mai mult sa ma gandesc ce m-ar face cu adevarat implinit, plus ca sunt sigur ca nu este numai un lucru sunt mai multe. Oricum foarte bun articol felicitari macar asa stau si ma gandesc mai mult ce vreau de la viata:D:*:*

  5. Implinirea sufleteasca o simt cand am satisfactia muncii mele si este recunoscuta ,cand am langa mine persoana care imi umple viata si simt ca nu mi mai lipseste nimic..

  6. Salut Pera!
    Desigur, cu adevarat a-nviat 😀
    si nu in ultimul rand multumesc.
    Acest articol mi-a placut foarte mult, si vreau sa mentionez ca anume marimea lui, si modalitatea de a-l structura asa cum l-ai structurat, e foarte practic, placut si interesant. Nu e ca articolele alea luuungi si cu fraze in Bold Type. E ceva foarte simplu si totodata avantajos.
    Ca raspuns la intrebarea ta, iti scriu ca lucrurile care ma fac sa ma simt implinit sunt: momentele in care sunt natural cu emotiile si instinctele mele (ceea ce as vrea sa fie mereu), si momentele in care simt ca am creat ceva, fie asta un desen, o melodie, o discutie contructiva, un plan, o compunere/eseu care sunt suta la suta congruiente cu ceea ce am simtit si am vrut sa fac la acel moment.
    In fine, stand cu o fata si oferindu-i emotiile care o fac atrasa fata de mine si fiind un conducator pe cinste in orice lucru. Astea sunt (daca nu) toate lucruile care ma fac sa simt implinirea sufleteasca.
    Multumesc anticipat pentru articol. Astept surpriza!:)

  7. Lucrurile ce ma fac sa simt implinirea sufleteasca sunt relatiile sociale si sportul. Ador sa socializez, sa-i vad pe ceilalti bucurosi in prezenta mea, iar sportul ma face sa realizez cat de multa putere mentala pot avea.

  8. Pentru mine e simplu si vine in spiritul celor mai sus. Sunt scriitor si actor, in acelasi timp. Adica fac parte din categoria foarte slab reprezentata a celor care-si pot rosti, la mod profesionist, propriile texte, in cazul meu, sonete. Ca sa fructific ambele disponibilitati, realizez spectacole in care sunt recitatorul propriilor mele poezii. De curand am realizat recitalul de muzica si poezie de dragoste "Spune-mi, iubito, unde-ti e popasul ?", impreuna cu cvartetul Gaudeamus al Filarmonicii din Brasov, la Muzeul de Arta, cu lume in picioare. Ei bine, aceasta satisfactie a lucrului personal bine facut, al aprecierii pe care ti-o acorda ceilalti, inseamna implinirea. Cate proiecte mai vin ! Si toate sunt create pentru a ma mentine in lumina, pentru a fi multumit cu ceea ce fac, pentru a lasa un semn al trecerii mele prin aceasta lume. Nu-mi trebuie mai mult. Cu adevarat banii nu sunt esentiali.

  9. Experienta trairilor,da o greutate implinirii sufletesti.
    Poti fi un bun psiholog ,daca ai trait subtilitatile.
    Pera esti iubit!

  10. Felicitari pentru articol. Lucrurile care ma fac pe mine sa ma simt implinit sunt:
    -intelegerea si trairea in armonie cu toti membrii familiei
    -statut social ridicat
    -distractia alaturi de prieteni/e
    -calatoriile, descoperirea si exploararea lucrurilor noi
    -sa fiu sanatos
    -sa fac sport
    -sa-mi petrec timpul in natura
    Mai sunt si alte lucruri care ma fac sa ma simt implinit, dar care probabil nu-mi vin in minte acum, iar in legatura cu ordinea lor consider ca toate sunt importante intr-o egala masura.
    Va doresc tuturor sa faceti ceea ce va place si sa va simtiti impliniti:)

  11. Cred eu ca momentele in care ma simt implinita,sunt acelea cand: petrec ore in sir cu iubitul meu,calatorind,intalniri cu prietenele,sau atunci cand fac pe cineva sa zambeasca..nu conteaza motvul,si mai ales atunci cand reusesc sa duc la bun sfarsit un plan sau proiect.La final ma regasesc visand din nou la multe alte lucruri in care sa pot sa cred ca voi reusi sa le ''indeplinesc''…

  12. Viata curge uneori lin, alteori rapid, am constat de-a lungul timpului ca de fiecare data implinuirea sufletesca vine din lucrurile care iti lipsesc momentan si dupa care tanjesti constient sau inconstient. Nu am facut Rafting, dar am invatat din viata pana acum ca lucrutile nu decurg intotdeauna conform planurilor pe care mi le-am facut dim motive ff diferite pe care de fiecare data le-am analizat am constat ca majoritatea situatilor in viata nu sunt total previzibile si controlabile, ca regulile jocului se schimba adesea in timpul jocului si ca totul tine de puterea fiecaruia de a se adpta la o situatie si de dorinata sa de a ramane in acel joc (pentru ca uneori chiar nu merita).

  13. Sa fii una cu apa…asta mi s-a parut extraordinar spus. Nu trebuie sa uitam niciodata ca viata e de partea noastra. cand uitam asta viata devine grea.
    …cand simt implinire sufleteasca? prima data cand m-am simtit fericita ( care era de fapt o implinire sufleteasca) a fost o zi din adolescenta mea in care am mancat impreuna toata familia…imi amintesc si cum duceam lingura la gura.
    intr-adevar iesirea in natura si constietizarea faptului ca suntem una cu ceea ce ne inconjoara imi da o stare de implinire…cand imi vad copilul fericit…cand pot cu adevarat sa-i ajut pe cei din jur…cand reusesc sa ies din zona de confort si am o realizare…din pacate sunt clipe cam rare…

  14. Sunt probabil mai multe lucruri care pot sa-mi aduca implinirea sufleteasca: o viata traita in armonie, sa poti lasa din experienta ta altora, sa sadesti un pom…
    Nu sunt sigur ca daca as fi solicitat sa fac o lista cu experientele frumoase (cele care conteaza cu adevarat) as intocmi de fiecare data aceeasi lista…

  15. salutari! ceea ce ma face implinit in primul rand sa fac ceva de folos oamenilor, sa ii ajut in felul cum pot eu, sport, nutritie, lifestyle…asta ma si implineste si ma face fericit.

  16. Ma simt implinit sufleteste atunci cand citesc o carte, un articol care ma ajuta sa-mi implinesc ceea ce mi-am propus, care ma ajuta sa ma dezvolt cu toate ca de multe ori aman sa fac acest lucru si stiu ca e in defavoareamea.
    Simt o dorinta nestavilita sa calatoresc, sa cunosc oameni noi, pt ca, atunci cand eram mic, am stat mult timp in casa si am citit f. mult, izolandu-ma si devenind mai introvertit si din ce in ce mai timid, acest lucru afectandu-ma si in ziua de azi.Calatoritul si contactul cu cei cu care am interese comune ma aduce din ce in ce mai aproape de scopurile mele, ma motiveaza cand vad cum se dezvolta toti acesti oameni, cum isi inving temerile, cum si ei la randul lor relationeaza cu cei din jur. Ma fascineaza aceasta dinamica si imi place sa observ aceste lucruri.
    Atunci cand imi ajut prietenii cu un sfat, in legatura cu ceea ce ei au nevoie, ma cuprinde un sentiment de multumire si de linistire sufleteasca.

  17. Bravo domnul Pera Novacovici! Scrii niste lucruri care ne ajuta sa ne descurcam in viata in orice situatie. Cand le citesc parca imi recapat asa dintr-odata increderea in mine, stiu cum sa imi traiesc viata fara grijii. Cea ce scrii este un adevarat indrumator in lungul si plinul de obstacole drum al vietii. Multumim pentru ceea ce ne oferi, in acest sens dandu-ne o speranta si incredere in noi. Tine-o tot asa, si ve ajunge departe . Cu respect, Cristi.

  18. Ce ma face fericita,sau mai bine spus ce declanseaza „jocul”hormonilor.SUNT FERICITA PENTRU CA EU VREAU SA FIUF ERICITA,SUNT TRISTA PENTRU CA EU VREAU SA FIU ASA.FIECARE CLIPA DIN VIATA MA FACE FERICITA,CHIAR SI TRISTETEA(CAND II PERMIT),CHIAR SI DUREREA(CAND SUNT NEATENTA..SIC!).FERICITA PE ZIUA DE AZI M-A FACUT ACEST ARTICOL SI FAPTUL CA INCET-INCET MA INDREPT SPRE ATINGEREA OBIECTIVULUI,SPRE APOGEU.IAR CEA MAI FERICITA M-A FACUT FAPTUL CA AM INVATAT LUCRURI PE CARE NU LE-AM CUNOSCUT IERI,ACEASTA FIIND CEEA MAI MARE BUCURIE A VIETII MELE….INVATATUL….INCA O ZI DE PASTE FERICIT:*

  19. Implinirea sufleteasca o simt atunci cand reusesc sa demonstrez celorlalti ca se poate prin exemplul personal. Sunt foarte ambitios, iar optimismul meu il impartasesc si celor din jur de fiecare data.
    Salutare!!

  20. Hristos a inviat!
    Profunde randuri…E rarisim in zilele noastre sa se vorbeasca si despre suflet.Cred ca implinirea sufleteasca este cea mai mare bogatie a omului.
    Ma simt implinita sufleteste atunci cand sunt sanatoasa,cand privesc natura,cand ma intalnesc cu prietenii,cand sunt cu persoana iubita,dar cel mai tare simt implinirea sufletului atunci cand cant in concerte(fac parte dintr-o formatie corala).Bucuria ce o simt atunci este de nedescris in cuvinte…

  21. Interesant articol.
    Acelasi lucru sustineam si eu cu cativa ani in urma ca viata este ca o apa curgatoare.
    Si ca noi trebuie sa trecem de pe un mal pe altul si fiecare o face in mod diferit.
    Unii se lupta contra valurilor, altii sunt dusi de val si altii prin rugaciunea lor sau a parintilor lor sunt dusi fara efort prin viata.Unii din pacate din disperare,din alte motive nu mai ajung dincolo.
    De Pasti e bine sa spunem ca il primim pe Isus in inima noastra si atunci vom avea acel lucru atat de important pe care il spunea d-nul Pera, implinirea sufleteasca.
    Hristos a inviat!

  22. Oare am spus ce era mai important? Iubirea, da, asta mi se pare cea mai importanta. Ea te mentine tanar, iti da motivatia sa iti doresti si placa viata, sa te dezvolti, sa fii generos, sa apreciezi un nor, o carte, un peisaj, o melodie, pentru ca nimic nu pare frumos, daca nu ai cui impartasi, cu cine comenta. Si fara iubire ne imbolnavim inima.

  23. Implinirea sufleteasca vine prin tot ce ai zis… depinde ce conteaza pentru fiecare in viata. Si nu ma refer la bani, ma refer la acele domenii care-ti dau valoare ca om.
    Totusi pentru mine, nimic nu se compara cu iubirea, iubirea aceea care iti da aripi si te ridica deasupra tuturor; sa poti gasi nuante sa pictezi, un vers si inca un vers pentru o poezie… sa poti sa faci orice care te face sa renasti,sa te regasesti…TU, asa cum esti.
    Pentru mine fericirea are un nume: iubire…

  24. Fericirea omului sta in lucruri simple.Nimic nu se compara cu zambetul de pe chipul fetitei mele , atunci cand imi spune ca ma iubeste sau cand face o prostioara.Nimic nu se compara cu zambetul de pe chipul celor pe care-i ajuti neconditionat, fie ca-i cunosti, fie ca nu-i cunosti, cu fericirea pe care o poti aduce in sufletul sau in viata cuiva, cu gandul si cu fapta buna.Sa poti sa dai fara sa astepti nimic in schimb ci doar
    pentru ca pur si simplu asa simti.Acest lucru te poate implini si asta cred ca faci si tu Pera.Ne dai noua , parti din tine, din experientele tale , iar satisfactia nu e nici pe departe una materiala.Si da, viata este ca si curgerea apei, iar tu ne ajuti pe noi, prietenii tai, si ne faci curgerea mai lina.Multumim!

  25. cand reusesc ceva care nu l-am reusit niciodata,de exemplu sa ma dau peste cap din picioare la cei 3 de ani ai mei!ca actrita tb sa fiu f mobila si acum am inceput 2 sporturi de concentrare care ma invata cum sa-mi stapanesc corpul si emotiile!in rest mai am mult de munca pt a putea sa simt implinire:)

  26. faina analogia…un articol excelent 😉
    acum o mica sugestie;incearca sa schimbi culoarea font-ului intr-un gri deschis, cred ca s-ar "citi" mult mai usor

  27. implinita ma simt cand un copil pleaca din cabinetul de asistenta psihopedagogica cu zambetul pe buze.Sunt optimista si sper ca acelui copil am reusit sa ii alung si pentru o clipa gandurile care otravesc existenta.Foarte bun articol !Felicitari si spor la lucru in continuare!

  28. E ideal si realizabil ce spui,se poate atinge starea de implinire sufleteasca cu o conditie AI NEVOIE DE BANII,de un confort psihic fff important in ziua de azi, mai ales in romania. Si care trebuie sa fie suficient, fie pt ati putea face fericita familia,fie pt a putea urma visurile,hoby-urile si sa fii intr-un cerc de prieteni cu care poti sa-ti dezvolti abilitatiile. Ce vreau sa spun,daca ai bani poti sa-ti faci familia fericita sa le oferi suportul pt a trai decent,poti calatori sa explorezi diferite senzatii oferite de locuri si oameni noi,poti sa-ti faci "damblaua" ca-i pescuit,rafting,motociclism montan,parapanta,calatorii sau alta pasiune care te fac sa te simti liber si implinit.Cu un buget restans exact ca bugetul romaniei e greu sa imparti si capra si varza!

  29. BUNA.
    ce ma face sa ma simt implinita? sa fac tot ce mi place,sa am liniste sufleteasca,sa iubesc si sa fiu iubita,sa lupt ptr orice.IUBESC VIATA cu bune si rele.

  30. Sal Pera..ca si in partea aII-a al articolului lui Abel..de pe AS tzin sa zic din nou despre filmul Pursuit to Happiness..care l am vaz acu cateva zile pe PC si la dat aseara si pe PROtv si am simtit sa ma mai uit odata la el..eu adevarat faza cu cumparaturile insa cred ca cele mai bune cumparaturi care itzi fac placere si te si ajuta pe plan personal sunt hainele ..deoarece prin ele dobandesti stil , incredere si celelalte..atat am avut de zis..Cheers!

  31. Implinirea sufleteasca este ceva deosebit pentru noi. Este ceea ce ne dorim cu totii cred. Este acel lucru care iti aduce linistea sufletului. Esti multumit de tine. Ti-ai implinit idealurile de viata. Ai o familie pe care o iubesti si sunt bine, iubesti, faci ceea ce iti place pentru ca ai vocatie, si esti iubit. Traiesti cu adevarat. Traiesti viata pe pamant in forma pe care o doresti. Traind viata asa cum ne-o dorim evoluam spiritual. Evolutia spiritului nostru duce la implinire. Implinirea sufleteasca este tot ceea ce cauta.

  32. Eu personal ,incerc sa imi gasesc fericirea in lucruri marunte,aparent marunte :un cantec de pasare,parfumul unei flori,susurul apei,fosnetul padurii,in general in tot ceea ce natura ne ofera,iar noi,majoritatea nu stim sa apreciem frumusetea din jurul nostru.Ma gandesc cum ar fi daca nu as putea sa vad toate acestea,cum ar fi daca intr-o zi nu as putea sa mai aud nici cantecul pasarilor,nici fosnetul frunzelor,nici susurul apelor.Cum ar fi daca nu as putea sa mai vad un zambet de copil,daca nu as putea sa mai aud rasul lor zglobiu…Oare cum ar fi daca intr-o zi nu as mai avea simturi si nu as putea sa ma misc spre un copac sa-i mangai coaja cea cu multe cercuri,sa simt energia pamantului cum intra prin talpile goale si firul de iarba si stropii de ploaie ? Dar pot sa simt si as vrea sa simt cu toata fiinta,pentru ca toate acestea ma fac fericita.Toti aceia care cauta fericire in altfel de lucruri dacat cele materiale,au sanse mari sa fie fericiti.Ma trezesc dimineata,deschid ochii:VAD! canta o pasare:AUD ! cobor din pat: MERG ! Nu am nici o durere :sunt sanatoasa ! Iubesc si sunt iubita ! In doua cuvinte sunt fericita !

  33. Salut
    A atinge implinirea sufleteasca pentru mine inseamna a-i ajuta pe ceilalti si a vedea apoi zambetul de multumire de pe buzele lor. Nicio recompensa nu poate fi mai mare de atat. Si , bineinteles , relatia armonioasa cu cineva , care cred ca pe oricine l-ar face sa se simta implinit.

  34. implinirea sufleteasca vine din directii diferite dar importante. eu ma simt implinita sufleteste, de cind v-am cunoscut si am vazut ca voi chiar existati. ca sa pot sa fiu fericita cu adevarat trebuie sa fac demersuri pt impliniri financiare, nesemnificative dar necesare. de abia astept detalii. implinire sufleteasca trebuie sa apara neaparat si in relatia sentimentala. dar nu intru in amanunte ca voi aveti date si argumente multe.

  35. Ceea ce m-ar face sa ma simt implinita ar fii sa fac lumea in care traim mai buna.M-am gandit foarte mult la asta si mi-am dat seama ca totul pleaca de la educatie.As vrea sa ajut la reforma invatamantului.Am o idee care ar putea fii aplicata.Problema e ca eu nu sunt psiholog.Nu am diploma si am nevoie de cineva care are,si care vrea si el sa schimbe lumea sa o faca mai buna.

  36. sal pera,aceasta comparazie cu raftingul imi place si iti da o mare energie interioara,dar poate fi numai de moment,cum o poti purta mereu cu tine si mai ales cum iti dai seama cand si unde sa o folosesti?sal numai bine

  37. E foarte frumoasa asemanarea vietii cu un rau de munte…nu am facut rafting niciodata, insa la 8 ani cand am invatat sa inot imprejurarile au facut sa ma invat intr-un rau cu viteza cursului destul de mare, raul Trotus…pana pe la 17 ani acel rau a fost oaza copilariei mele, vara in zilele insorite petreceam 4-5ore/zi in apa si pe mal, nu imi trebuia nimic altceva, era un drog pt mine. Dupa ce m-am mutat in alta parte a tarii am descoperit alt "drog" : sala de forta; e o placere enorma pt mine sa ma antrenez o ora-doua, doar ca de 2 ani nu mai am unde sa ma antrenez regulat si sufar din cauza asta, insa ma bucur cand ajung intro sala. Ar fi mai multe lucruri care imi confera implinire sufleteasca, insa momentan se pare ca viata curge ca un rau de munte dupa o ploaie de 5 zile, aglomerata cu tot felul de aluviuni. Am impresia ca mie imi lipseste barca si nici nu stiu sa imi fac una, asta fiind banii Daca as fi avut bani as fi putut sa continui si facultatea care imi place, as fi facut si sport, as fi facut mai multe…insa asa, trebuie sa ma zbat la limita supravietuirii. Mai rau e ca sunt multi ca mine. Nu imi plang de mila si nu cer mila nimanui, doar relatez situatia in care traiesc.
    Mult succes Pera!

  38. Ei Pera… De ce nu ai putea sa reusesti singur in viata? De ce nu e buna mentalitatea de lup singuratic? Parerea mea e ca multi reusesc in viata si cu mentalitatea asta, nesimtind nevoia sa-si imparta bucuriile cu altii. Poate tu nu esti asa, insa cred ca unele parti din articolul tau nu se aplica in viata fiecarei persoane.
    Stima.

  39. Mi-am editat fiecare articol si l-am strans ca pe un "snop pretios"…Il citesc si recitesc in anumite momente cand am nevoie,de parca as discuta cu cineva..si-mi vorbeste si raspunde prin acele art.Ce scrii tu din propriile trairi, experiente,simt ca ma vizeaza ,ma reprezinta din multe pct.de vedere.Cu o copilarie destul de "simpla" dar profunda,am ajuns un om matur incercat de viATA in cele mai diversificate moduri.Am insa implinirea mea sufleteasca, 2 copii,si lupt sa o mentin asa, sa o hranesc zilnic cu lucruri frumoase si utile,pt mine ,pt ei…chiar daca singura, pentru ca din toat EXPERIENTA mea am inteles ca "ce nu te omoara te intareste".Mult rating…pe mai departe.Cu respect, Clementina Bv.

  40. Felicitari.Minunat articol.Am citit toate comentariile si ma regasesc in multe.Fericire….implinire sufleteasca…."Viata este un dar.fericires si nefericirea sunt asemenea valurilor cand se inalta si cand coboaradin nou:daca nu ar cobori,apa nu s-ar putea inalta, nici nu ar putea curgeatata vreme cat cautam fericirea dinafarae putin probabil sa gasim vreodata adevarata fricire.cautand fericirea , ne cautam, de fapt, pe noi insine.O putem cauta pe taramuri indepartate , dar o vom gasi, in cele din urma, doar in propria palma.O inima plina de iubire si recunostinta este calea spre fericire."

  41. …da, Pera…stiu cum curge un rau de munte….intamplator sau poate nu tocmai…si niciodata nu m-am gandit sa-l compar cu VIATA MEA…desi este cu adevarat o buna comparatie…! am avut fericirea sa cunosc si sa ma indragostesc de munte…atunci cand M-AM INDRAGOSTIT SI DE EL…atunci la inceput…si-apoi cu fiecare clipa mai mult si mai mult…!NICAIERI NU MA SIMT MAI BINE CA LA MUNTE…ALATURI DE IUBITUL MEU…insa…de ieri…nu mai e nimic dein ce a fost….M-AM DESPARTIT DE EL…si simt ca viata mea…nu mai are nici un sens…PLANG IN CONTINUU…si nu imi e rusine s-o spun….TOT CE SPUNETI VOI…SUNT ACUM ATAT DE GREU DE REALIZAT….! MULTUMESC ..TIE…ANDREEI…
    LUI MARUIS…CRISTINEI…SI TUTUROR PRIETENILOR VOSTRII…CA EXISTATI SI IN VIATA MEA…!!!

  42. Da viata este ca un rau de munte..
    Atunci cand"curgi impotriva valului" o viata satisfactia ca ajungi la destinatie iti da o liniste sufleteasca; impacarea cu tine insuti si incercarea de acceptare a celorlalti asa cum sunt iti da puterea de a te bucura de viata aSa cum este cu bune si rele.Iubirea neconditionata este implinirea sufletului tau si puterea de a merge mai departe.Iertarea iti da o senzatie de fericire si implinire.

  43. Wow! Superb articolul! M-ai facut sa imi doresc sa ma apuc de rafting.
    Cred ca la mine implinirea sufleteasca se atinge cand sunt in masina, singur, cu muziza in surdina si uitandu-ma pe intuneric la luminitele unui oras in departare.

  44. Ceea ce ma face pe mine fericit e actoria, vocatia mea. Cand joc o piesa sau chiar si cand repet, ma simt energic, plin de viata, si oricat ar fi de greu, as continua la nesfarsit. Iar apoi, sportul: tot ce tine de sport, fitness, kick-box, arte martiale, plus celelalte sporturi extreme. Ce mai, e frumoasa viata ! si prea scurta ca sa caut fericirea in bani …

  45. Implinirea sufleteasca nu vine din lucruri materiale. Eu mi-am dat seama de asta cu 3-4 ani in urma (am 26 acum). Am trecut printr-o serie de peripetii care m-au facut sa ma lupt cu un prim demon si anume frica de moarte. E tocmai asta e cand infrangi un demon simti o implinire care dureaza ani de zile pana cand din strafundurile sufletului se ridica altul mai puternic si incepe din nou lupta. Demoni sunt sute si mii deoarece fiecare si-i inventeaza dupa forma si caracteristicile sufletului. In momentul de fata al meu e „comoditatea” sau „zona de confort”. Ceea ce ma face sa lupt este tocmai certitudine ca intr-o zi voi invinge. Faptul ca m-am impacat cu moartea mi-aduce satisfactii zilnic si in situatii din cele mai diferite. Asta nu inseamna ca ma arunc din avion fara parasuta ci ma arunc fara sa-mi pese daca se deschide sau nu. Implinirea profesionala poate aduce iar satisfactii pe termen lung daca stim sa renuntam la o meserie sau un loc de munca in momentul cand simtim ca ne plafonam sau nu avem unde avansa. Atata timp cat am avut ceva de invatat la un loc de munca ei bine mi s-a parut cel mai bun loc de munca din lume iar in momentul cand nu mai am ce invata sau macar sa-i invat pe altii atunci acel loc de munca devine cel mai plictisitor din lume pentru mine si-l schimb in momentul cand imi dau seama ca am intrat pe o linie moarta.

  46. F frumos, extraordinar, dar ma intreb mereu : ptr cine sa devenim mai buni??? ptr cine? deja suntem prea buni ptr unii dintre noi, care nu numai ca s-au nascut degeaba, dar ne chinuie pe toti, pana vor intra in lumea celor drepti, astia n-au sanse de omenie !!

  47. Accept varianata-intrebare a lui Cozmy. Reusesc si lupii singuratici, cei ce merg inainte de unii singuri. Varianta de grup e cam "colectivista" ( de la gospodariile agricole). Eu sunt un introvertit si ma asociez cu greu. Urmarea ? Am strâns din dinţi, am scris cărţi, am jucat spectacole, am intrat in Uniunea Scriitorilor şi cred că sunt un om care a realizat ceea ce si-a propus. Esenţialul este să te analizezi bine, să-ţi dai seama de ce eşti în stare, care sunt disponibilităţile tale şi să le cultivi. Pe mine niciun om din anturaj nu m-ar putea ajuta să scriu. Sunt activităţi care solicită tocmai izolarea, parcurgerea drumului de unul singur.

  48. Excelent articol. De mult timp aveam in minte aceasta metafora. Ceea ce este important este ca pe acest rau al vietii sa ai puterea „sa vaslesti”. Daca lasi vaslele din mana s-ar putea sa te indrepti spre o cascada abrupta. Daca te lasi surpins de „peisajul” vietii, s-ar putea sa iti pierzi „vaslele” si sa te lasi in voia raului. Asa ca tineti bine vaslele in maini si controlati-va destinul pe „raul vietii”.
    Au fost multe comentarii despre lupii singuratici. Este adevarat ca la un moment dat pari a fi un lup singuratic, dar in estenta este tot meritul unei „echipe” care te-a indrumat si te-a invatat cum sa te descurci in viata. Oricum sunt multi care nu isi dau seama cat de mult a contat ajutorul celor din jur in a ajunge la realizarile pe care le au acum. Asta, eu o vad ca pe o oarecare doza de egoism. Nu uita ca pana in momentul in care ti-ai luat zborul ai fost sprijinit, intr-un fel sau altul…

  49. Salut!
    Vreau sa te felicit pentru articol, e foarte bun si imi place comparatia:).
    Cea mai mare implinire sufleteasca o simt atunci cand realizez ca am lasat in urma mea o lume mai buna, cand pot sa vad rostul lucrurilor pe care le-am facut , atunci cand primesc confirmarea ca am ajutat lumea sa evolueze.

  50. Pot sa fac o paralela intre ce credeam ca imi aduce implinire sufleteasca ininte sa va descopar pe voi (pe tine si pe Andreea) si ce stiu sigur ca imi aduce implinire sufleteasca acum dupa ce am citit multe scrise de voi, si am am aplicat ce am invatat de la voi.
    Inainte imi gaseam implinirea in emotiile de moment, cand imi cumparam o bluza pe care mi-o doream, cand imi statea parul cum vroiam eu, cand ma uitam la 3 filme intr-o zi, sau cand mi se oferea o farama de atentie din partea celor pe care ii “slujeam” (parinti, prieteni, sora, iubit).
    Acum imi gasesc implinirea sufleteasca :
    – atunci cand imi urmez intuitia si imi ascult corpul, gandurile si actionez in consecinta
    – atunci cand la sfarsitul unei zile pot spune ca am invatat ceva nou sau ca am ajutat pe cineva sa se ajute
    – atunci cand imi invat nepotica sa invete din greseli, inainte cand gresea ii era teama sa mai faca acel lucru iar acum am o satifactie imensa atunci cand o vad ca nu se lasa pana nu ii iese ceva chiar daca greseste si se chinuie sa fie atenta si sa nu faca aceleasi greseli, (are doar 4 anisori)
    – cand imi infrunt fricile (timiditate, teama de a vorbi in public, teama de a-mi sustine punctele de vedere in fata cuiva intimidant) chiar daca risc sa dau in penibil
    – cand pot sa spun ce imi doresc, sau ce ma deranjeaza
    – atunci cand ajut pe cineva chiar daca si-a pierdut speranta in orice ajutor

  51. Salutare! Felicitari pentru articol. Implinirea sufleteasca o simt atunci cand lucrez pentru mine si fac lucrurile in stilul meu. Cand sunt inconjurat de oameni de la care am ce invata iar cand este vreme faina simt o liniste sufleteasca.

  52. Eu ii spun implinire sufleteasca atunci cand iti vezi visele, proiectele, realizate, dupa ani sau luni de eforturi
    Ma face sa ma simt implinit cand ajung seara acasa sau cand am cateva momente in care sunt doar eu cu mine si imi spun: azi am mai evoluat putin fata de ieri, azi am facut ceva pt mine, azi am invatat ceva, azi am aflat ceva, azi nu am refuzat, azi am spus da, azi am zambit, azi am daruit, azi am facut-o si pe asta.
    Cel mai mult imi place cand realizez un vis, ceva ce imi doream foarte mult.
    Un exemplu mediocru: a venit caldura e soare afara, e primavara. Aici langa Bucuresti este un un local/restaurant(Pustnicu) in mijlocul padurii si pe marginea unui lac (peisaj superb). Abea astept sa am putin timp liber, sa tina vremea cu mine, si sa ma duc sa beau o bere in mijlocul naturii. Cu siguranta cand voi ajunge acasa o sa simt o implinire sufleteasca pt ca din timpul iernii am dorinta si peisajul asta in cap.
    Ma simt foarte implinit sufleteste cand reusesc sa pun in aplicatie din ce in ce mai bine ce am invatat de la perra si florina.
    Iar noi oamenii, chiar si eu, trebuie sa intelegem, desi ne este foarte greu, ca implinirea sufleteasca nu vine din: bani, cumparaturi, sex, relatii, tv, masini etc
    sper ca m-am descurcat sa las un coment pt ca e prima data cand fac asta 😀
    Salutari incurajatoare pt tot ceea ce faceti, succese !

  53. Eu ma simt implinit cand creez. Cand stiu ca am facut ceva original si unicat.
    De ex:
    + cand creez prorpia solutie la o problema dificila
    + cand scriu compuneri sau articole pe blog
    + cand stiu ca am actionat in stilul meu

  54. Ce ma implineste,ce m-a facut de-a lungul vietii sa ma simt implinita ? Frumoasa intrebare ….sa fac ceea ce-mi face placere ,cu pasiune si incredere in reusita ….fie ca se cheama munca ,iubire ,calatorii ,lectura ,ajutorarea celor de langa mine,…..Ocazia, pe care viata mi-o da, sa pot sa gandesc singura ,neconstransa ,fara compromisuri,fara sa stiu ca datorez ceva cuiva doar pentru ca mi-ar fi dat ceva ce nu am meritat/nu merit …….

  55. Lucrurile care ma fac sa ma simt implinit sufleteste sunt:
    – realizariile mele, autodepasiriile
    – faptul ca stiu ca am facut ceva astazi pentru visul meu
    – faptul ca am facut ceva care am simtit ca imi place si stiu ca imi va aduce beneficii pe termen lung
    – faptul ca m-am tinut de o promisiune fata de propria persoana
    … de obicei ce incepe cu "am facut" ma face sa ma simt implinit, dar bineinteles ca depinde si ce. 😀

  56. Salut Pera..
    Inca odata felicitarile mele, ca pana la urma ai facut ce-ai vrut in viata.Ai devenit psiholog.Intr o zi o sa fiu si eu, in bransa voastra.:)
    Pentru mine, a fi implinit sufleteste este sinonim cu a avea oamenii dragi langa mine, si a face in fiecare zi cate un pas, mai mic sau mai mare catre atingerea telului meu, visului meu. Asta -i tot.
    Succes!

  57. Cu tot respctul pentru fiecare tanar care a citit si apoi a simtit ca trebuie sa raspunda: constat ca raspunsurile sunt stereotipe, ca si cum se scrie ca sa dea bine la Pera si la lume. In preajma lui Pera esti dator sa fii de succes si sa te simti implinit daca "iti urmezi visele", daca "in fiecare zi esti mai aproape de visul tau", daca "ii ajuti pe cei de langa tine sa isi gaseasca destinul" etc. etc.!! Ma intreb in ce doza se manifesta aici idealismul si cat este de fapt realitate pe bune… Pun pariu ca un manelist cu mertzan la scara de marmura, care nu are o iota de carte, se vede implinit, nicidecum un muppet, asa cum il vad cei care il citesc pe Pera. Si atunci? Mai are rost si e justa categorisirea in muppet si alfa? Inteleg ce spune acest absolventutz de poli-psiho, dar am rezerve urisase in privinta valabilitatii teoriilor sale.
    Din tot ce a scris si am citit, imi place totusi un lucru: ala cu neluarea in seama a negativitatii celor din jur. :))
    Nu trageti in mine, ma gandesc si eu. :))

  58. Lucrurile care ma fac implinit sunt cele in care dau celor din jur ceea ce am nevoie, in acelasi timp creand valoare personala.
    Nu vreau sa aleg lucrurile materiale in favoare a celor spirituale sau omenesti. Am invatat din cenusa proprie ca banii nu sunt decat un miraj/iluzie. Ceea ce ramane este de nepretuit.
    Spor inainte!

  59. @Bete-n Roate
    Personalitatea alfa, din ce inteleg eu, are anumite trasaturi: incredere in sine, inteligenta emotionala,stie sa comunice foarte bine verbal si nonverbal, charisma, creativitate, spirit de lider Si se refera la felul cum te comporti si cum gandesti cand esti printre alti oameni, astfel incat sa fi primul in ierarhie.
    Personalitate alfa, ca si concept, se refera la trasaturile pe care un anumit tip de oameni le au in comun. Nu se refera la cultura cuiva. Alfa a fost si Ghandi si Hitler fiecare in anturajul sau.
    La fel, personalitate alfa poate fi un manelist cu mertan si un violonist, fiecare in anturajul sau. Evident ca un violonist nu ar putea fi primul intr-un anturaj ca si cel al manelistului si viceversa, presupun.
    Tu poate nu il consideri pe manelistul ala un alfa, insa sunt multi altii care il considera, care il urmeaza si pe care manelistu' ala ii invata stilul sau de viata, si cum sa obtina ce a obtinut si el.In grupul sau el e NO 1.
    Oricum, personalite alfa, ca intreg asa cum este prezenta in carte, reprezinta ceva ideal, cum spui si tu, ceva spre care tindem dar nu atingem intru totul, niciodata. Este de fapt, religia lui Pera Novacovici.
    O religie, zic eu, la fel de sanatoasa ca oricare alta. Depinde daca vrei sa o urmezi sau nu.

  60. Ma simt implinit cand reusesc sa relationez profund cu cei din jur, cand aceasta relatie nu depinde de nici un interesc, pur si simplu reusim sa relationam fiecare sa spuna ce gandeste fara a-l pe celalat intr-o postura neconvenabila; desemeni, profesional imi place sa rezolv chestii "grele" care ma fac sa imi fortez limitele sa ies din zona de confort, si sa ma puna in situatia de a gandi pt a gasi o solutie. Trebuie sa imi imbunatatesc creativitatea.

  61. @Nenea
    Multumesc pt feed-back. Sunt de acord cu ce ai spus. Asta am vrut sa sugerez si eu, ca oricine, oriunde poate fi un alfa, pentru ca se considera un alfa. Nu cred in existenta unui alfa perpetuu si ubicuu. De fapt, a fi muppet o perioada de vreme face parte din normala crestere a fiecaruia. Iar cu ultima fraza a ta nu sunt de acord: nu este religia lui Pera. Ideea increderii in sine, a muncii pe branci, a urmaririi unor idealuri e cuprinsa in banala educatie pe care o primim intr-o lume normala, dar impanata cu mult mai putin sclipici decat ii lipeste Pera. E in ordine sa muncesti pt o idee, dar e la fel de normal sa lancezesti 2 zile! Oare ne-o fi citind si el? Ca nu e frumos sa-l vorbim cu el de fata.

  62. Ma simt implinita atunci cand gasesc drumul spre inima mea,cand ma accept,si pot sa i accept si pe altiiM asa cum sunt,cand gasesc forte nebanuite in mine,cand ma autodepasesc prin originalitate,perseverenta,atunci cand reusesc sa descopar in ceilalti valori nestiute nici chiar de ei si ii canalizez.Cand sunt inconjurata de oameni care imi permit si ma ajuta sa fiu si sa devin.Multumim Pera.

  63. Ma simt implinita atunci cand gasesc drumul spre inima mea,cand ma accept,si pot sa i accept si pe altiiM asa cum sunt,cand gasesc forte nebanuite in mine,cand ma autodepasesc prin originalitate,perseverenta,atunci cand reusesc sa descopar in ceilalti valori nestiute nici chiar de ei si ii canalizez.Atunci cand sunt inconjurata de oameni care imi permit si ma ajuta sa fiu si sa devin.Multumim.

  64. Ma simt implinita atunci cand gasesc drumul spre inima mea,cand ma accept,si pot sa i accept si pe altii asa cum sunt,cand gasesc forte nebanuite in mine,cand ma autodepasesc prin originalitate,perseverenta,atunci cand reusesc sa descopar in ceilalti valori nestiute nici chiar de ei si ii canalizez.Atunci cand sunt inconjurata de persoane care imi permit si ma ajuta sa fiu si sa devin.Felicitari si multumiri.

  65. Dansul, mai exact salsa e unul din lucrurile care ma face sa ma simt implinita. Atunci cand dansez si vad ca si celalalt simte la fel ca mine (zambeste din suflet),pot spune ca nu mai am nevoie de nimic altceva. Ma simt perfecta 🙂

  66. Excelent articol! Citesc tot ceea ce scri tu, si Andreea, pot spune ca am si aplicat…de atunci am devenit mai implinita. De ce spun asta? Pt ca am curajul sa spun nu, pot spune ce ma deranjeaza si ce imi doresc,daruiesc neconditionat,imi infrunt teama de abandon, teama ca o dau in penibil cand imi sustin punctul meu de vedere…

  67. Inca un articol interesant care trezeste amintiri placute si idei interesante.Amintiri placute pentru ca imi amintesti de momentele in care am avut acea implinire sufleteasca,cand mergeam pe strada mai increzator mai sigur pe mine si cand zambeam desi aparent nu aveam niciun motiv pentru asta,doar ca motivul era stiut de mine si era in sufletul meu.Aceste momente de implinire sufleteasca din ultimul au fost:cand mi-am luat cele mai grele examene din facultate(eliminand aproape orice obstacol care sta intre mine si licenta) si ultimul moment a fost cand mi-am luat permisul auto :D.Iar starea pe care o traiesti nu se compara cu emotia cumpararii unui lucru nou(acea emotie e trecatoare,este de moment) pe cand starea pe care o dobandesti cand duci la bun sfarsit un lucru care e cu adevarat important pentru tine e infinit superioara acelui sentiment de a cumpara ceva nou.Desi recunosc ca mi-ar placea sa incerc raftingul nu am facut-o pana acum si poate cine stie o voi face chiar in cadrul unui bootcamp de-al tau :D…iti doresc o zi frumoasa Pera

  68. implinire sufleteasca= o fata care sa ma iubeasca, bani, o afacere proprie( sala de forta)+ sa fac lucruri bune pentru popor si pentru tara.

  69. Să ofer iubire celor din jur fără să cer nimic în schimb, acesta este cel mai reprezentativ lucru în ceea ce privește împlinirea personală! Best thoughts for your articles! You are doing an excellent job! 🙂

  70. daca ai trait subtilitatile, esti deasupra realitatii. daca esti deasupra realitatii, nu esti normal. esti un bun psiholog daca traiesti in realitate. daca nu, esti bolnav psihic!

  71. Buna Pera, observ din articolele tale cat de bine stapanesti tehnicile de comunicare si sunt sigur ca sunt rezultatul muncii tale si a multor ore de citit carti pe tema asta. Pentru aceasta, te felicit si te respect!
    Ai putea sa imi sugerezi si mie niste carti bune care pentru dezvoltarea abilitatiilor de comunicare pentru ca scartii putin la acest capitol…
    Multumesc si mult succes in continuare in tot ceea ce faci

Lasă un răspuns

PERA NOVACOVICI

Sunt psiholog și scriitor, dar expertiza mea cea mai importantă este că am învățat și experimentat tot ce mi s-a părut mai dificil.

Niciun obstacol nu a fost prea mare ca să-l încerc, și nu ar trebui să fie nici pentru tine.

SUNTEM DUSI PE UN DRUM GRESIT O VIATA INTREAGA

Dezvolta-ti personalitatea pentru a reusi in felul tau.

CATEGORII

Mulțumesc că te-ai abonat!

Verifică inboxul, te așteaptă primele materiale acolo.