articol
Din ce moment sărăcia ta este responsabilitatea ta totală? (la fel și bunăstarea)

În prima parte  (pe care poți să o citești aici) am vorbit de primele 3 motive pentru care oamenii sunt săraci sau la limită, se luptă pentru supraviețuire și aleargă după bani fără să se vadă rezultate.

Primul motiv este superficialitatea specifică creierului uman. Privim copacul fără să vedem rădăcinile care sunt adevărata cauză și fundație a unui copac mare și frumos.

Al doilea motiv, convingerile greșite și gândirea greșită de care ținem cu dinții. Există legi universale pentru prosperitate și nimeni nu trăiește separat de influența lor, oricât de importanți și cu probleme speciale s-ar crede. Află care sunt și respectă legile, iar viața ta va cunoaște abundența.

Al treilea motiv, faptul că privim banii în mod greșit. Privim doar efectul final, hârtiile sau cifrele, fără să vedem „rădăcinile” sau cauzele banilor, care sunt de fapt valoarea. Înțelegând ce este de fapt valoarea, ne apropiem extrem de repede de o viață prosperă și abundentă.

Azi continuăm cu partea a doua în care vom vorbi despre ce anume este valoarea şi de ce percepţia greşită a valorii ne face să trăim într-o disperare tăcută şi cel mai probabil lipsiţi de bani pentru o întreagă viaţă.

În comentariile la articolul de data trecută mi-a scris o fostă profesoară, acum pensionară, Nora:

E ora, 23, 43 si iarasi mi-ai descretit fruntea si mi-ai dat detenta catre un somn sanatos, dar…..iarasi am o “tema de casa”:

Din 24 de cadre didactice, mie mi s-a oferit, la pensionare, “Premiul de Excelenta”, dar BANI, n-am facut, nici chiar publicand carti de referinta, la care mi se da 10% din vanzari si mi se ia, apoi, 16% IMPOZIT

Este acel esantion de romani, care n-au PILE, nu FURA, n-au spirit de GASCA, sunt de o MODESTIE si ONESTITATE patologice; sunt acei romani si de valoare intrinseca… Ce sa mai zic eu, ACUM, pensionata de 1 an, ca, daca n-as avea copii minunati, “m-ar ingropa Primaria”! Ce sa faca un dascal, care nu fura, nu plagiaza, nu vinde / nu aranjeaza examene / nu accepta compromisuri; caruia i-e mila de studenti ca dau bani, si pe buchete de flori, la “8 Martie” sau la finele anului???

Chiar n-ai avut niciun pacient cu asemenea raportare catre conduita, profesia si viata sa ??? Ce l-ai invatat sa faca, intrucat de aceea se prezinta la …psiholog, sa-si decline durerea si neimplinirile si finalmente, sa i se intinda o mana; sa i se dea un sfat s.a.m.d. ca sa-l dea, si el, mai departe, nepotilor!

Înainte de a găsi răspunsul, aș vrea să continui tot cu gândurile unui cititor care și-a lăsat părerea sub articol în secțiunea de comentarii (lucru pe care m-aș bucura să văd că îl faci și tu cât mai des). Numele cititorului este Walter  și el spune așa: 

Am un prieten drag care e mai tot timpul falit. Nu pt ca nu stie sa faca ceva de valoare. De fapt e foarte indragit pentru ca reuseste sa le faca o bucurie multor oameni. E falit pt ca ii este rusine sa ceara bani.

Am intalnit asta la mai multi oameni. Si erau vesnic nemultumiti si suparati ca uite cati bani are X si Y si ca nu “i se da”. Si problema nu era ca nu stiau sa aduca valoare in viata altora ci pt ca aveau credinta ca a cere bani pt ceva este rusinos. Si atunci nu cereau mai mult decat strictul necesar sau asteptau ca cineva sa le dea mai mult.

Rezum aici cateva credinte pe care le-am intalnit la cativa oameni pe care ii cunosc. Inclusiv parintii si eu la un moment dat:

1. Credința că a cere bani pt. munca ta e ceva greșit, rușinos.

De aceea cer doar minimul necesar şi cred că e mai bine să ceară mai puţin decât mai mult. Deseori sunt oameni foarte sufletişti care se gândesc poate prea mult la binele altora şi cred că sunt responsabili întâi de binele altora şi doar la urmă de al lor.

Se leagă oarecum cu credinţele nr 5. şi 6. Oamenii ăştia sunt deseori idealişti care visează la o societate utopică fără bani, fără capitalism şi întoarcerea la un fel de eco-comunism în care toţi sunt fericiţi. Ok, poate nu chiar aşa, dar pe aproape. Chiar cred în vorba „banii sunt ochiul dracului” şi îi evită cu consecvenţă — de aceea sunt şi mereu la limită şi supăraţi că nu li se dă cât li se cuvine.

2. Dispreț pt. ce înseamnă vânzări, negocieri. Credința chiar că e imoral sau rău.

Am dat de ideea că negocierile sau vânzările sunt ceva „şmecheresc”— o activitate tipică escrocilor sau celor fără simț moral. De fapt, fiecare negociază sau vinde fie că este sau nu conştient de asta. Chiar şi eu am avut o mare problemă cu cuvântul „a vinde”, mai ales când auzeam „să te vinzi pe tine” mă cuprindeau frisoanele. Ok, încerc să nu mă vând pe mine, dar încerc să îmi vând munca. De fapt, toţi negociem şi vindem, fie că vrem sau nu vrem. E o parte din relaţiile cu ceilalţi oameni. Singurul mod de a evita asta e să trăim ca nişte pustnici în izolare.

Desigur, cei care au acceptat asta şi au înţeles cum funcţionează au mai mult succes, fie că folosesc aceste unelte într-un mod onest sau într-unul mincinos.

3. Ideea că trăim într-o lume săracă și atunci nu ai de unde cere.

– „E criză economică!!”, Săracul X, săracul Y!
Oamenii ăștia trăiesc cumva tot timpul la marginea prăpastiei... și când nu găsesc una, încep să o sape ei.

4. Ideea că alții trebuie să aibă grijă de ei.

Asta provine din comunism și ideea că tăticul stat sau angajator trebuie să se ocupe de tot, inclusiv cum să își trăiască ei viața.

5. Ideea că dacă faci ceva din pasiune atunci e o plăcere pentru tine și deci nu ai nevoie de bani

Am auzit asta tot de la oameni care cred că e ceva rău să ai prea multă grijă de tine. Sunt oameni pentru care cea mai mare jignire adusă cuiva este să îl numească „egoist”.

6. Ideea că plătind pe cineva pentru munca lui sau a munci pe bani e o formă de manipulare.

Am văzut asta atât la angajatori, cât şi la angajaţi. Angajatori care încearcă să îi momească pe angajaţi cu bani şi apoi au credinţa că dacă cineva munceşte pentru ei atunci au cumpărat un sclav... și deci îi pot cere sclavului să facă orice şi să îl trateze oricum atât timp cât îl plătesc. Şi invers, angajaţi care se comportă ca nişte sclavi... și deci cred că sunt datori vânduţi angajatorului pentru că el le dă banii (care de multe ori sunt strictul necesar pentru a trăi) şi deci trebuie să suporte stoic orice le cere şi să facă tot ce pot pentru a-şi mulţumi stăpânul tot mai pretenţios.

Cred că ceea ce a scris Walter mai sus este genial pentru că se regăsesc cel puţin 3 dintre cele mai mari motive pentru care oamenii sunt şi vor rămâne săraci dacă nu își schimbă modul de gândire.

Aş vrea din materialul următor să punem o fundaţie solidă pentru ca tu, în cel mai scurt timp, să începi să ai o viaţă prosperă şi să devii liber financiar. Ca să putem face acest lucru am nevoie de participarea ta. Pentru început, vreau să începem de pe acum un exerciţiu la care vreau să îmi scrii rezultatul la secţiunea de comentarii. În fundaţia noastră, convingerile despre bani reprezintă un stâlp extrem de important.

 

În ceea ce a scris Walter am văzut următoarele credințe limitative: 

1. Să cer bani pentru munca mea e rușinos;

2. Vânzările și negocierile sunt imorale sau rele;

3. Dacă faci ceva din pasiune e o plăcere în sine și nu ai nevoie de bani.

Vreau să mă ajuți să contrazicem aceste 3 afirmații transformându-le în convingeri care amplifică puterea și nu o limitează.

Vreau să îmi spui : 

1. De ce nu e rușinos să ceri bani pentru munca ta?

2. De ce vânzările și negocierile sunt un lucru bun?

3. De ce dacă faci un lucru din pasiune e important să fii și plătit pentru el?

Vreau să îţi imaginezi că eşti un avocat şi că îţi aperi cel mai bun prieten de aceste 3 convingeri limitative. Cu ce argumente ţi-ai apăra prietenul ca să dovedeşti că banii nu sunt un lucru ruşinos, vânzările şi negocierile sunt un lucru util, iar un lucru făcut din pasiune merită şi chiar trebuie plătit?

Dacă văd suficient de multă implicare în acest exerciţiu, voi continua să creez lecţii interactive gratuite pe blog astfel încât în câteva săptămâni să dobândeşti o fundaţie solidă legată de viitorul tău financiar, care ştiu că este foarte importantă pentru mulţi oameni din comunitatea Personalitate alfa.

Hai să continuăm.

Primul pas pentru a câștiga bani și a avea o viață împlinită este ….

….să înțelegi ce este valoarea.

Ce este valoarea?

Valoarea este un lucru ( material, energetic, spiritual) care este FOLOSITOR. Pentru a înțelege mai bine ce este valoarea, ar fi bine să trecem în revistă câteva principii ale valorii.

Principii ale valorii

1. Valoarea este relativă 

Ca exemplu, hai să vedem acest meniu de la McDonalds

pozabani1

Cât de multă valoare crezi că reprezintă acest meniu pentru cele două persoane de mai jos?

pozabani2

  ...........................      pozabani3

 

Ceea ce e valoros pentru unul e mai puțin valoros pentru altul.

2. Valoarea este contextuală 

Să ne imaginăm acum că acest fitness model din poza de mai sus a rămas în derivă într-o barcă de salvare și nu a mai mâncat de 5 zile.

pozabani4

Brusc, valoarea acelui meniu de la McDonalds crește foarte mult chiar și în ochii unui fitness model, deci valoarea oricărui lucru depinde și de contextul poveștii.

3. Valoarea este definită de cel care plătește prețul pentru ea. 

pozabani5

.

.

.

.

.

.


pozabani6

Nu cred că este greu să îți dai seama cât preț pun pe o farfurie de mâncare cei doi oameni din imagine.

Unul din ei ar lucra o zi întreagă pentru o porție de mâncare, celălalt ar renunța fără probleme la aceeași porție doar dintr-un moft.

La fel, o pungă de diamante nu prea are valoare pentru omul care urmează să moară de foame.

4. Valoarea este opacă

NEWSLINK.5250072_33020

Cunoaştem mulţi dintre noi obiceiul ciudat al oamenilor cu posibilităţi materiale crescute de a merge în weekend în club, de a se îmbăta şi apoi de a mânca la McDonalds sau de la shaormerie.

Dacă în timpul zilei aceiaşi oameni ar face foamea decât să mănânce prostii, sâmbătă noaptea la beţie ar plăti de 10 ori preţul pentru un meniu de la McDonalds.

Cu alte cuvinte, nu putem să ştim ce anume este valoros pentru un om dacă nu îl întrebăm şi nu aflăm cum gândeşte, ce simte şi ce anume este important pentru el la un moment dat.

5. Valoarea este multidimensională

pozabani8

Dacă până acum am vorbit de fitness models sau supraponderali, de săraci sau bogaţi care privesc un meniu, acum putem schimba perspectiva şi să privim mâncarea pe care o putem oferi ca şi ajutor celor care nu îşi permit nici măcar o masă pe zi.

Acum, nu mai putem să privim mâncarea atât de mult ca şi calorii, ci o privim ca pe o nevoie urgentă şi imediată la care nu putem face mofturi. Calitatea este mai puţin importantă (deşi ne-am dori să nu fie) atunci când privim lucrurile din perspectiva salvării a sute de vieţi de la foamete.

Aşadar, valoarea are mai multe dimensiuni din care o putem privi, adică există multe aspecte care sunt luate în considerare atunci când este dată o valoare unui anumit lucru. Beneficiile emoţionale, funcţionalitatea, utilitatea, creşterea calităţii vieţii, economisirea altor resurse.

6. Valoarea este un compromis

pozabani9

Dintre prețul plătit și valoarea percepută primită.

Uneori oamenii cu posibilităţi materiale mai scăzute fac compromisul de a cheltui o sumă mai mare decât şi-ar permite în mod normal pentru o plăcere culinară care este văzută ca un premiu meritat. Aşadar, deşi poate pentru ei nu ar merita o singură masă acei bani, fac acest compromis pentru că valoarea percepută merită acei bani în acel moment.

7. Valoarea este dată de mentalitate

   Mâncarea pe o săptămână în Japonia

(317 de dolari)

                                                                                                                                            pozabani10

 

Mâncarea pe o săptămână în Italia

   (260 de dolari)

pozabani11

 

 

 

 

 

Mâncarea pe o săptămână in Chad

( 1.23 dolari)

 pozabani12

 

 

 

 

Poți vedea comparația pe câteva zeci de culturi la acest link: http://www.en-derin.com/tag/germany.

Acum că avem o idee minimalistă despre cum ar fi bine să privim valoarea, imaginează-ți că tot ce ai tu mai bun de oferit este supus aceluiași proces. 

Ce ai tu de oferit are o valoare relativă, contextuală, opacă, preţul este hotărât de client, multidimensională, un compromis între ce-i dai şi ce primeşti şi va fi judecat în funcţie de mentalitate.

Hai să revenim la exemplul de mai sus — o profesoară care după o carieră plină de realizări, este lăsată aproape să moară de foame de către statul şi sistemul în care a funcţionat şi are noroc cu copiii ei care au grijă de ea, noroc pe care mulţi alţi oameni la sfârşit de carieră nu îl au.

În percepţia ei, ea a oferit tot ce aveam mai bun, dar oare a fost acest lucru perceput astfel?

Cel mai probabil nu.

Să ne gândim la principiul numărul 3 care spune că valoarea este definită de client.

În cazul profesoarei, clientul este sistemul de învăţământ în cadrul căruia tu te-ai dus să îţi vinzi serviciile de profesor.

Sistemul ţi-a spus care sunt regulile — salar fix, program fix, programa şcolară de la care nu te poţi abate. Sistemul ţi-a spus ce este dispus să îţi plătească şi tu AI ACCEPTAT de bunăvoie şi nesilit de nimeni.

Din punctul meu de vedere, sistemul nu te-a minţit. Nu ţi-a promis că te face milionar. Tu ai ales să faci parte din sistem şi ţi-ai spus singur o MINCIUNĂ — că e nobil să fii profesor şi că dacă îţi faci treaba bine vei avea parte de o viaţă împlinită. Te-ai înşelat singur cu nişte poveşti pe care ţi le-ai spus.

Dacă vrei să fii profesor prosper, cauţi alte căi, nu intrarea în sistem.

De exemplu, Harv T. Eker a devenit milionar, pornind de la 0 în 2 ani şi jumătate.

Acum este ŞI profesor, pe lângă milionar, și predă din plăcere educaţie financiară.

http://blog.mindvalleyacademy.com/announcements/harv-eker

Am dat acest exemplu deloc întâmplător, pentru că vreau să citești cartea lui Harv T. Eker, Secretele minții de milionar ca și primă lectură pentru a pune o fundație sănătoasă viitorului tău financiar.

Dar poţi să fii profesor de ORICE, în orice domeniu şi să fii foarte bine plătit, dacă îţi asumi întreaga responsabilitate.

Asta înseamnă să fii bun în ceea ce faci, apoi să arăţi că poţi să îi înveţi pe alţii şi să poţi produce rezultate şi apoi să te promovezi pe tine, rezultatele ce le poţi oferi, şi oamenii vor plăti preţul corect ca să înveţe de la tine.

Aşadar, problema nu e că profesorii nu sunt bine plătiţi, ci faptul că şi-au declinat responsabilitatea propriei lor cariere şi s-au lăsat pe mâna unui sistem incompetent.

Dacă pentru tine asta e o scuză suficient de bună, poţi să te duci la culcare blestemând sistemul şi aruncând vina pe el pentru eşecul tău de a-ţi valorifica munca la cel mai înalt nivel.

Eu unul, am ales de la 22 de ani să îmi asum întreaga responsabilitate într-o lume care îmi spunea „nu poţi să faci bani ca psiholog în România”.

Nu poţi, dacă te laşi pe mâna unui sistem. Am ales să învăţ, să îmi valorizez munca şi realitatea mea financiară arată cu totul altfel.

Îmi doresc pentru cei din comunitatea Personalitate alfa să facă la fel. De fapt, este un punct obligatoriu de pe fişa postului unei personalităţi alfa să îşi asume întreaga responsabilitate.

Există medici, profesori, psihologi şi orice altceva care sunt foarte bine plătiţi.

Ştii care e diferenţa?

Sunt BUNI în ceea ce fac şi de aici pleacă tot. Un om bun şi competent chiar dacă e sărac, nu rămâne sărac prea mult timp pentru că oamenii au nevoie de valoarea pe care el o oferă.

Daca nu ai bani, acest lucru poate fi din următoarele motive: 

1. Nu te gândeşti la utilitatea ta suficient. Ce ştii să faci şi cu ce serveşte asta nevoile celor care te-ar putea plăti?

2. Nu eşti conştient de valoarea pe care o oferi şi te laşi exploatat pe bani puţini sau invers — nu prea oferi multe, dar te consideri îndreptăţit să primeşti şi oamenii îţi întorc spatele.

3. Nu îţi asumi responsabilitatea pentru explicarea valorii pe care o poţi oferi (adică nu ştii şi nu vrei să înveţi vânzări şi marketing) şi aştepţi ca oamenii să muncească şi să gândească în locul tău şi să îşi dea ei seama cu ce poţi tu să fii de folos. Până când aştepţi tu să facă asta, au devenit clienţii altcuiva.

Pentru a te pune pe un drum corect, primul pas extrem de important este să îţi pui permanent întrebarea „prin ce ştiu să fac, produc valoare sau sunt a 5-a roată la căruţă?”

Ce am eu de oferit celor din jur?

Unde anume pot să ofer cea mai mare valoare la un moment dat, ţinând cont de principiile valorii despre care am vorbit mai sus?

La sfârşit, vreau să repet exerciţiul pe care vreau să îl faci şi să îl scrii în secţiunea de comentarii.

Aş vrea din materialul următor să punem o fundaţie solidă pentru ca tu, în cel mai scurt timp, să începi să ai o viaţă prosperă şi să devii liber financiar. Ca să putem face acest lucru am nevoie de participarea ta. Pentru început, vreau să începem de pe acum un exerciţiu la care vreau să îmi scrii rezultatul la secţiunea de comentarii. În fundaţia noastră, convingerile despre bani reprezintă un stâlp extrem de important.

În ceea ce a scris Walter am văzut următoarele credințe limitative: 

1. Să cer bani pentru munca mea e rușinos;

2. Vânzările și negocierile sunt imorale sau rele;

3. Dacă faci ceva din pasiune e o plăcere în sine și nu ai nevoie de bani;

Vreau să mă ajuți să contrazicem aceste 3 afirmații transformându-le în convingeri care amplifică puterea și nu o limitează.

Vreau să îmi spui : 

1. De ce nu e rușinos să ceri bani pentru munca ta?

2. De ce vânzările și negocierile sunt un lucru bun?

3. De ce dacă faci un lucru din pasiune e important să fii și plătit pentru el?

Vreau să îţi imaginezi că eşti un avocat şi că îţi aperi cel mai bun prieten de aceste 3 convingeri limitative. Cu ce argumente ţi-ai apăra prietenul ca să dovedeşti că banii nu sunt un lucru ruşinos, vânzările şi negocierile sunt un lucru util, iar un lucru făcut din pasiune merită şi chiar trebuie plătit?

Dacă văd suficient de multă implicare în acest exerciţiu, voi continua să creez lecţii interactive gratuite pe blog astfel încât în câteva săptămâni să dobândeşti o fundaţie solidă legată de viitorul tău financiar, care ştiu că este foarte importantă pentru mulţi oameni din comunitatea Personalitate alfa.

Per aspera ad astra

Pera Novacovici

Distribuie acest articol pe reteaua ta preferata de socializare
Profită de resursele de dezvoltare personală
pe care le-am pregătit timp de 10 ani!
imagine-news
Povesti de succes de la Amazon Setup ( cati bani poti sa castigi?)
Citeste articolul
Harta eliberării tale financiare: cei 6 stâlpi
Citeste articolul
154 DE COMENTARII
Intră în discuție. Lasă mesajul tău mai rapid cu contul de social media.

Lasa un raspuns

154 Comentarii la "Din ce moment sărăcia ta este responsabilitatea ta totală? (la fel și bunăstarea)"

Notifica-ma
avatar
Sorteaza dupa:   Cele mai noi | Cele mai vechi | Cele mai votate
dianna95
Membru

Imi plac articolele astea, mai ales ca au exrecitii care te fac sa iti schimbi convingerile si perceptia pe care o ai asupra lumii. Keep going, sa devenim milionari ca Harv. T Eker!

Se zice ca daca un om a putut face ceva intr-o viata, atunc ORICARE alt om e capabil sa faca acelasi lucru. Asa ca, de ce n-am putea si noi sa devenim milionari?! 🙂 Nimeni nu ne limiteaza.

jonny
Membru

harv eker e falit la fel si robert kiyosaki , cel din urma a dat faliment anul trecut

jonny
Membru
diana , stii de ce nu devine oricine milionar ? pt ca sunt toti niste tute pe banii la parintii si fara vreo motivatie sau ambitie , dar cand toata viata ta suferi stii cum e ? toata suferinta aia te impinge de la spate si da cu tine de pamant pana faci primu milion de euro sau ce obiectiv ai tu , daca stai comod si nu faci nimic vine viata si da cu tine de pamant iar si tot asa pana iti dai seama ca totul se intampla cu un scop..si atat iti spun baietasii aia care stau… Citeste mai multe »
jonny
Membru

doar durerea si suferinta iti da vointa aia nebuna care te face sa te trezesti la 4 dimineata si sa alergi 25 de km in timp ce ceilalti isi petrec viata prin cluburi si etc

jonny
Membru
acum 3 ani trageau toti de mine sa merg la munca pe 10-12 mil ca cica asa e viat trebuie sa muncesti n-ai ce face , mi-am pierdut toti prietenii , probabil in momentul asta toti au rate de sute de mil in banci facute pentru laptopuri si telefoane..eu am refuzat cacatul asta si pentru ca salariul mediu era de 10 mil mi-am propus si le-am promis ca o sa ajung sa fac 10 mil pe ZI , da pe zi ati citit bine…a fost greu , nu am ajuns la 10 mil pe zi ,am ajuns la 17 mil… Citeste mai multe »
Nicolae
Membru

buna seara,Jonny!
Nicolae ma numesc si vreau sa fiu prietenul tau!

Sergiu
Membru

Salut Jonny.Daca nu sunt prea indiscret, imi poti spune ce pasi ai urmat, de ai reusit asta?Iti desfasori activitatea(afacerea) in domeniul online?(site-uri,blog,etc?)Multumesc

Catrinel
Membru
1. Pentru ca in schimbul banilor , se ofera TIMP, CUNOSTINTE si SOLUTII DE CALITATE care deriva dintr-o pregatire specializata, pe un anumit domeniu. Exista multa munca si acumulare de informatii in spatele oricarui proces si chair daca rezolvarea serviciului pentru care se plateste vine rapid, este foarte probabil ca cel ce ti-o ofera sa se fi antrenat ani de zile pentru a o putea accesa intr-un timp atat de scurt. 2. Pentru ca te ajuta sa fii deschis, receptiv si sa intelegi ce anume se cere si ce anume poti tu sa oferi. 3. Pentru ca aici vorbim probabil… Citeste mai multe »
Lucian Popovici
Membru

Simplu Pera :
Răspuns UNIVERSAL valabil (implicit şi pentru cele 3 întrebări) :
Deoarece :
O F E R VALOARE …AJUTAND !
Pentru întrebarea a 2-a : – reprezintă ,,conducta” prin care OFER VALOARE .
punct.

Paula
Membru

1. Nu e rusinos sa ceri bani pe munca ta pentru ca cel mai valoros lucru pe care il oferi este timpul tau
2. Vanzarile si negocierile sunt bune pentru ca te ajuta sa obtii o relatie win-win cu celalalt
3. E important sa ceri bani pentru lucrul pe care il faci cu pasiune pentru ca educa oamenii sa aprecieze ceea ce faci.

Mihai Deaconu
Membru
Salut, Pera, Bun Gasit Personalitati Alfa:) 1. Raspund la aceasta intrebare din perspectiva angajatului in sistem (rol pe care il joc de 6 ani). Rusinea de a cere bani se formeaza de la o varsta frageda cand in jurul tau se vorbeste despre faptul ca pentru a te “realiza” este bine sa ai o slujba sigura, “bine” platita care iti asigura o pensie “decenta”. Auzind in mod repetat aceste replici incepe sa ti se para firesc ca singura forma de recompensare a ceea ce oferi este remuneratia oferita de sistem. Cand esti pus in situatia sa ajuti pe cineva (material… Citeste mai multe »
Luci Costea
Membru
Foarte faina seria de articole. T. Harv Eker chiar are abilitatea de a starni revelatii si citind aceste 2 articole mi-ai creat o asemenea imagine despre tine. Ca sa raspund provocarii, completez mai jos punctual: 1. Nu este rusinos sa cer bani atata timp cat la randul meu am investit timp si resurse. Ca munca mea sa-ti fie livrata, eu tre’ sa platesc niste utilitati. Acestea nu se platesc cu timpul si aprecierea ci cu bani. 2. Iti ascuti abilitatile, devii sociabil, esti deschis sa vorbesti cu lumea, cu alte cuvinte iesi din “carapace”. Vanzarile si negocierea te ajuta sa-ti… Citeste mai multe »
Corneliu
Membru
1. De ce nu e rusinos sa ceri bani pentru munca ta? – Pentru ca munca ta inseamna si valoare adaugata pentru cel care cumpara rezultatul muncii tale. Pe langa munca ta tu mai cheltui o resursa epuizabila valoroasa si anume timpul. Timp pe care nu ti-l mai da nimeni si pe care ai putea sa-l investesti in altceva mai profitabil. Pentru ca daca e rusinos sa ceri bani pentru munca, ar trebui sa fie rusinos si pentru vanzator sa ceara bani pe marfa lui. 2.De ce vanzarile si negocierile sunt un lucru bun? – In momentul cand se realizeaza… Citeste mai multe »
Gogonelu
Membru

1.Munca ta e valoroasa si orice valoare aduce demnitate..demnitatea de a fi platit. 2.Vanzarile si negocierile sunt utile pentru a creste valoarea muncii tale. 3. Ca sa iti fructifici pasiunea ai nevoie de resurse constante..asadar cand faci ceva din pasiune ai nevoie de bani pentru a-ti estompa pasiunea 🙂

nicu
Membru

Cred ca pasiunea devine mai puternica atunci cand e rasplatita pe masura.

Iura
Membru
1. Daca nu ceri bani pentru munca ta , te cheltui in zadar …… plus la asta iti perzi entuziasmul shi energia de a crea , de a ajuta. nu ai resurse ca sa investesti in tine mai departe. de aceea munca trebuie platita! 2. Negocierile shi vinzarile sint un lucru bun sau rau , depinde din ce perspectiva le privim , daca sint legate de droguri, de armament pentru a fi folosit la distrugerea altor oameni , sau vinzari de oameni acestea e clar ca sint rele… partea a doua a negocierilor, vinzarilor este buna si binevenita pentru ca… Citeste mai multe »
liviu
Membru

Raspunsul la toate cele 3 intrebari, este simplu! Din lipsa de educatie! Si asta o spun cu regret, in dreptul meu! Dezvoltarea personala a lipsit cu desavarsire din viata mea. Deabia de la inceputul anului asta am descoperita asta! Cu cat citesc mai mult, cu atat inteleg dece suntem unde suntem si ca indivizi si ca tara!
urmaresc cu interes articolele aparaute. Sper sa inceapa sa apara si ceva roade in urma studiului. Multumesc pt ceeace am primit si pt ce urmeaza sa primesc! 🙂

Razvan
Membru
1# Prin munca imi folosesc timpul (resursa nerecuperabila), pregatirea dintr-un anumit domeniu (investitia de ani de zile) si imaginatia pentru a oferi un serviciu/produs unui client. Prin aceasta, ii usurez o trecere de la un nivel la altul, ii rezolv o problema (pe care nu o poate rezolva singur, neavand experienta din anumit domeniu). Mai mult, daca ofer serviciul/produs rapid, economisesc si timp clientului (fapt pentru care ma poate plati suplimentar 🙂 ) Ce sunt serviciile, pana la urma? Schimbul de experiente dintre oameni; asadar solutia la o problema si… interactiune, socializare, ducand la formarea unei familii, grup, popor, etc.… Citeste mai multe »
Fani Rarinca
Membru

Buna, Razvan! Comentariul tau mi-a dat o idee de articol pe care il gasesti pe blogul meu. Articolul numit Pe timp de criza sunt doua categorii de oameni, http://fanautodidact.ro/wp/blog/pe-timp-de-cri…orii-de-oameni/
poti sa il consideri un raspuns la intrebarea ta.

Fanica Rarinca
http://fanautodidact.ro/wp

Claudiu
Membru
Salut Pera! Raspunsurile mele sunt urmatoarele : 1. Nu este rusinos sa ceri bani pentru munca ta pentru ca probabil ai pierdut un anumit timp in rezolvarea acesteia si probabil ai depus si un efort, fie el psihic sau fizic. Daca imi respect propia persoana, mi se pare absolut normal sa cer bani pentru timpul si efortul depus. 2.Cred ca trebuie sa inveti sa iti vinzi produsele sau serviciile. Altfel cum pot sa obtin bani din ceea ce am de oferit. Negocierea pretului cred ca este un mod de a ajunge la un consens astfel incat sa fie multumite ambele… Citeste mai multe »
Roxana
Membru
Referitor la punctul 1, munca , ca proces, presupune, practic, consumarea unor resurse in scopul producerii unor rezultate. Unele dintre aceste resurse sunt neregenerabile si inestimabile si ma refer aici, in mod distinct, la timpul si energia personala.Avand in vedere caracterul acestor resurse si faptul ca ele apartin, intrinsec, fiecarei persoane in parte, este, cred eu, rational ca antrenarea lor in scopul obtinerii de rezultate sa se produca in conditii de echitate. Asta, bineinteles, daca suntem de acord ca exista o tendinta universala catre echilibru ( care sta la baza a ceea ce inseamna existenta noastra in acest univers si… Citeste mai multe »
Nelu
Membru
E bun articolul dar, ai omis un lucru. Cum ne pastram si PAZIM valoriile??? As da ca exemplu matasea. E din china. Ei bine atit timp cit Doar ei produceau acele tesaturi de matase erau foarte scumpe. In momentul in care le-a fost furata, pretul i-a scazut semnificativ. 1) Pentru ce muncesti?????? Doar ca sa iti consumi timpul si caloriile? Cu siguranta nu. 2) HAi sa privim istaoria si evolutia omului ca si specie. Inca de la inceput omul a vindut, a negociat si a interactionat cu altii. Din acest motiv trebuia sa isi creeze niste etaloane ale valorii si… Citeste mai multe »
Andre
Membru

1 rusinea exista doar in mintea celor care isi dau o valoare minima
2 in fiecare zi de cand te trezesti si pana inchizi ochii vinzi. TE VINZI PE TINE
3 valoarea sta in ceea ce esti bun si de aceea timpul si efortul sunt rasplatite pe masura

Madalina
Membru
1. Nu este rusinos sa ceri bani pentru munca ta, atata timp cat oferi in schimbul acestor bani o parte din tine: timpul tau, educatia ta, banii pe care parintii tai i-au investit in tine si timpul lor, toate cunostintele si abilitatile tale de care nu dispune oricine. Cred ca in orice domeniu ar trebui sa existe demnitate in a cere bani pentru munca prestata, asa cum unui avocat sau unui medic nu ii este rusine sa-si ceara onorariul nici unui artist (de orice fel) nu ar trebui sa-i fie rusine sa puna pret pe munca sa… 2. Vanzarile sunt… Citeste mai multe »
bogdan
Membru
1. Nu e rusinos sa ceri bani pentru munca, deoarece in munca ta investesti timp, resurse si toata priceperea si pregatirea ta si pentru toate astea meriti sa fii rasplatit. 2. Fara vanzari respectiv negocieri scietatea din zilelee noastre nu ar exista, acestea reprezinta calea prin care fiecare este multumit, atat clientul cat si cel care vinde produse sau servicii, deci nu e un lucru rau 3. Daca primesti bani pentru pasiunea ta, inseamna ca oamenii te platesc pentru ceea ce faci si ei au parte de creatia ta, pasiunea ta e valorificata si incurajata astfel o duci la un… Citeste mai multe »
alex
Membru
1. Este foarte bine sa ceri bani pentru munca ta, de ce? – Pentru ca numai asa respecti principiul nr 1 al economiei, valorea sa fie recompensata. – Bani sunt instrumentul de masura pentru multe persoane , asa ei pot masura valorea ta, prin pretul tau, daca nu ceri bani pentru serviciul tau , iti scazi din start valorea. – Un alt principiu care trebuie respectat este ca : nu exista ceva pentru nimic! cascavalul gratis se afla numai in cursele de soareci. 2. Negocierea si vanzarile: Vanzarea este o actiune ce se petrece zilnic in orice moment, fie ti… Citeste mai multe »
Lore
Membru
1. De ce nu e rusinos sa ceri bani pentru munca ta? Pentru ca rusinea e doar o minciuna folosita de catre unii ca sa iti ia banii sau ca sa nu iti dea bani. Adica ai facut o munca, de ce sa nu fii platit pentru ea? Cand ai rusine simti ca nu meriti sa fii platit pentru acel lucru pe care tu totusi l-ai facut. Si mai simti ca esti un om prea mic si prea lipsit de valoare ca sa fii platit. A merita sau a nu merita este o minciuna. Nimeni nu merita nimic de fapt.… Citeste mai multe »
mary
Membru
Buna, Pera!Citesc de fiecare data cu interes articolele tale!Uite cum vad eu lucrurile: 1. E firesc sa primesc bani pentru munca mea deoarece acea suma imi dovedeste cat de productiv e ceea ce fac. Foarte important e ca as putea sa economisesc din acei bani daca stiu cat si cum sa cer. Si astfel din angajat sa devin antreprenor. De asemenea, pot sa fac calatorii sau sa renovez casa. Cred ca fiecare din noi are nevoi firesti, iar nevoia financiara e importanta. E perfect normal sa meriti o casa, o masina a ta, concedii. 2. Bunica mea are o vorba,… Citeste mai multe »
Dan
Membru
Ok, Pera. Sa vedem deci : 1. Nu este rusinos a cere bani pentru munca prestata fiindca munca este un produs ca oricare altul. Cuantificabil, masurabil. Vanzatoru de rosii din piata nu are nici o jena cand cere 3lei pe kil. (nici nu ar avea de ce) 2. Vanzarile si negocierea sunt necesare si utile intrucat prin intermediul lor, ajunge atat clientul cat si furnizorul multumiti ca nu au facut un compromis pagubos, dimpotriva, ca au investit defapt. 3. Pentru ca numai astfel se asigura confortul necesar pentru ca pasiunea sa infloreasca cu adevarat, sa poata deveni molipsitoare si sa… Citeste mai multe »
Florin Stefan Nechifor
Membru
Buna Pera! Am sa incerc sa raspund la intrebari : 1. Pai nu e rusinos sa ceri bani pentru munca ta, pentru ca munca ta reprezinta o valoare pe care tu o oferi societatii si care, daca este necesara, e normal sa fie si remunerata. 2. Vanzarile si negocierile sunt bune pentru ca iti dau ocazia sa iti valorifici tu insuti serviciul respectiv pe care il oferi celorlalti iar in al doilea rand, aceste lucruri duc la dezvoltarea unor relatii de afaceri, gasirea potentialilor clienti etc. 3. Daca faci un lucru din pasiune, eu zic ca e important sa fi… Citeste mai multe »
Kosti
Membru
Domnu`Pera, domnu` Pera, in articolele astea te-ai intrecut pe tine insuti, cred ca ai avut maxim de inspiratie, ce-ai spune sa militam noi doi si restul tarii pentru a introduce in scoli o ora pe saptamana in care sa se predea articolele tale, si ale celor ca tine, care incearca sa schimbe lumea? ce ai spune ca fiecare parinte in loc sa isi duca copii la mc,sa ii dea sa citeasca drept lectura obligatorie de seara aceste articole? vi se pare ca e prea devreme? programarea mentala incepe in clipa cand copilul este dus la gradinita, niciodata nu este prea… Citeste mai multe »
Valerica
Membru

Sa ceri bani pentrumunca depusa nu e o rusine .Rusine e sa ceri bani fara a oferi nimic .
Sa negociezi nu e un lucru rau .Mai rau e sa NU negociezi . Sa accepti ce t-i se ofera fara pretentii si comentarii.
Sa faci un lucru din pasiune si sa fii si platit pentru acel lucru ,este ceva firesc si normal. Altfel s-ar numi voluntariat si acel luicru nu ar avea valoare .

Răşinar Laviniu Marian
Membru
1. Sa cer bani pentru munca mea e rusinos ? De ce ar fi rusinos pentru MINE sa cer bani pentru munca MEA? In fond e munca mea si eu pot decide daca vreau s-o fac sau nu pe gratis. Nimeni nu-mi poate impune mie daca si cat sa cer pentru munca mea pentru ca nimeni altcineva n-a facut-o, in afara de mine. Nu zic ca trebuie sa cerem bani pentru absolut tot ce facem. Nu e nimic rau sa depui o munca pentru un prieten sau pentru nevoiasi fara sa astepti ceva in schimb. Dar tine de fiecare in… Citeste mai multe »
Lang Romana Claudia
Membru
Asadar,valoarea este un lucru(bun , serviciu )util cuiva.Acest bun fiind util unora,pentru a se putea beneficia de calitatile lui , ar trebui sa fie cumparat.De cine?De cei care pretuiesc utilitatea,adica si-l doresc.In functie de aceasta vor plati si pretul pentru a-l obtine.Mult?Putin?Tu cunosti partea investitionala , iar el stie cat de mult doreste sa-l posede . De aici negocierea si stabilirea pretului.E compromisul firesc.Sau ar trebui sa fie.Nimic rusinos in asta:negociere de tip castig-castig. A sti carei categorii de persoane se adreseaza oferta ta,cati sunt acestia si pentru cat timp produsul tau e viabil e ceea ce trbuie de stiut(si… Citeste mai multe »
Dor-ina
Membru
Am carente serioase in negociere si ‘vanzari’ dar sunt interesata si curioasa si dornica sa evoluez asadar….sunt prezenta la exercitii cu toata determinarea.1. Eu respect munca si in acest context imi respect si munca mea,ca orice munca trebuie remunerata si …hi,hi-nu am cerut niciodata bani…e firec sa mi se retribuiasca in functie de valoarea ei. 2.Vanzarile si negocierile fac parte din viata,fiecare ‘vinde’ produsul muncii sala la valoarea stabilita prin negociere,ca atare,cu cat negociem mai bine cu atat valorizam munca noastra si,implicit nivelul de trai (nu stiu sa negociez,nici sa vand-dar ma straduiesc sa verbalizez aici,poate e un pas mic… Citeste mai multe »
Daniel Plesoiu
Membru
Voi raspunde la aceste intrebari din perspectiva unui avocat care isi ofera serviciile juridice in sistem online. 1. De ce nu e rusinos sa ceri bani pentru munca ta? Pentru ca: – valoarea trebuie sa fie rasplatita, nu platita; diferenta consta in perceptie: platim cand gresim sau o facem din obligatie; rasplatim atunci cand primim ceva valoros; – fara rasplata, munca este zadarnica si dispare motivatia; – banii acopera costurile personale si profesionale; fara bani nu as putea oferi in continuare servicii valoroase; 2. De ce vanzarile si negocierile sunt un lucru bun? Pentru ca: – trebuie sa-mi stabilesc de… Citeste mai multe »
Florin Gavrila
Membru
1. Cum sa fie o rusine sa ceri bani pt munca ta, daca chiar sistemul de educatie (in care am fost introdusi de la o varsta frageda caracterizata de inconstienta) pentru asta a fost creat? Si anume sa educe oamenii sa-si vanda energia lor, timpul lor, viata lor pentru bani. 2. Vanzarile sunt esentiale, pentru ca ele invart rotile economiei. De unde si cum am mai cumpara produse sau servicii, daca nu ar fi cineva sa ni le vanda? Si oare cum am fi evoluat, daca omul ar fi tot timpul ocupat cu a lucra pamantul, etc. pt. a-si satisface… Citeste mai multe »
Carmen
Membru

1. Pt ca nu e rusinos sa te respecti! 2.De cand incepem sa comunicam(nonverbal sau verbal) vindem si negociem dar nu totdeauna eficient, de ce ar fi rau s-o facem cu mai mult folos?3.Drept sa spun e ideal sa fii si platit pt el dar pasiunea e…iubire si iubirea adevarata e neconditionata! Ciao!

ionelslavu
Membru
1. “Să ceri bani pentru munca ta nu e ruşinos” Subscriu! Banul în fapt reprezintă un reper la care ne raportăm munca individual că vrem sau nu vrem, în funcţie de cât de bine ştim să ne conştientizăm calitatea muncii noastre. Conştientizarea calităţii muncii noastre, rămâne un atribut constant al educaţiei pe care o primim fiecare dintre noi în familie, şcoală şi antuiraj. În cea ce priveşte “banul”ca importanţă, pentru economie banul reprezintă în fapt un fluid vital, aşa cum este sângele pentru organismul uman.Cu cât acest “fluid”banul este mai dinamic, cu atât economia este mai sănătoasă. Un argument destul… Citeste mai multe »
Stefan
Membru
1. Nu e rusinos sa ceri bani pentru munca ta deoarece pentru a indeplini si a satisface nevoia altuia,tu consumi din propriile tale resurse,indifferent de natura acestora : umane sau materiale.In consecinta, e dreptul tau sa faci asta si ar fi indicat sa o faci,cel putin daca ai respect de sine; pentru ca pana la urma, este un schimb de valori,lucru evidentiat in articolul anterior. 2. Negocierea in sine este o abilitate sociala ce necesita timp,efort, determinare si anumite situatii la care sa te expui.In acelasi timp poate reprezenta un obiect de studiu indelungat.Cu cat esti mai priceput in acest… Citeste mai multe »
Mariana
Membru

1. Poti sa nu ceri bani in anumite situatii poti sa oferi din surplusul tau. Daca reprezinta valoare si este solicitata are si un pret.
2. Nu degeaba se zice ca in viata nu ai ceea ce meriti ci ceea ce negociezi.
3. Pasiunea reprezinta sa-ti pese de ceea ce faci care include excelenta factorului uman nu doar a muncii, deci trebuie apreciata, platita in plus.

Adrian
Membru
1. De ce nu e rusinos sa ceri bani pentru munca ta? Deoarece calitatea merita rasplatita, munca mea fiind aportul la evolutia mai multor oameni sau concepte 2. De ce vanzarile si negocierile sunt un lucru bun? Daca nu vrei sa-ti vinzi munca inseamna ca nu o apreciezi suficient. Vanzarea asigura reciprocitatea. Mi-a ramas de cativa ani o vorba in minte: Cu rusinea mori de foame. 3. De ce daca faci un lucru din pasiune e important sa fii si platit pentru el? Pentru ca in pasiune se fac investitii, fie materiale fie nu. Daca recompensa nu apare, cel putin… Citeste mai multe »
Petre
Membru

Secretul consta in beneficiul obtinut
Din devizul tau ca om, ce rezulta
Intre pretul potential si cel vandut
Dupa ce ai scazut valoarea cheltuita

Petre Tomitanul

ion stancu
Membru

1-sa muncesc degeaba ?dar muncesc,consum [apa ptr.baut,spalat.efort fizic depus,probabil medicamente cumparate etc.],si sa-mi fie rusine sa cer bani ptr.toate cele ?NU…eeeh…poate mai facem si fapte bune in numele lui isus,si nu cer bani …dar nu-i o regula..2-daca nu negociez ,ma iau drept …fr…si multi cauta sa profite…asa ca negociez..ptr. ca munca mea poate fi de folos.,3-daca fac un lucru din pasiune.si nu sunt platit,atunci toti dau de stire ca eu muncesc degeaba,profita alti ..si timpul meu costa bani ..deci sa fiu platit.

elena
Membru

Da,interesant . Saracie/Bogatie-stari pe care toti le-am parcurs in viata.

Maria
Membru
1. De ce nu e rusinos sa ceri bani pentru munca ta? Este important să cer bani pentru munca mea pentru că în schimbul acelor bani eu ofer -timpul meu; -cunoștințele și deprinderile mele de muncă specializată în domeniu ; -implicare și respect pentru trebuințele și problemele clientului pe care le soluționez la standarde cât mai ridicate ; 2. De ce vanzarile si negocierile sunt un lucru bun? Negocierile și vânzările sunt importante pentru că ambele părți să cunoască și să își stabilească prioritățile; 3. De ce daca faci un lucru din pasiune e important sa fii si platit pentru… Citeste mai multe »
Fani Rarinca
Membru
Onorata instanţă ne aflăm aici pentru că prietenul meu a fost acuzat de trei mari invinuiri, iar eu am marea onoare de a-l apăra. 1. Legat de prima acuzatie, aş vrea să vă întreb, de ce să fie ruşinos să ceară bani pentru munca lui? La urma urmei: a. Pentru munca lui s-a instruit. Şi să te instruieşti costă. Fie că faci o şcoală ca să te instruieşti, fie că te instruieşti prin încercare şi eşec, te costă bani, resurse, energie şi multe altele. Aşa că atunci când ajungi să faci munca pentru care te-ai instruit este absolut normal să… Citeste mai multe »
Ionut-Ciprian Carp
Membru
1. Munca prestata reprezinta ceea ce au nevoie cei din jur si automat daca au nevoie vor fi dispusi sa plateasca. 2.Trebuie sa negociem pentru a ne vinde produsul sau serviciul la valoarea sa corecta. 3.Pentru ca ceea ce te pasioneaza este de fapt activitatea din care ar trebui sa ne scoatem banii. Pera, as vrea sa stiu mai multe metode de a-mi vinde produsul. Am cateva hobby-uri :sportul, fotografia si sincer…imi place sa ii ajut pe cei din jur sa isi rezolve problemele asa cum am reusit si eu. Am 17 ani…acum 2-3 ani eram obez si fara nicio… Citeste mai multe »
sorin
Membru

1: o vb din popor spune … “cu rusinea mori de foame !”
2: vanzarile si negocierile te ajuta sa obtii, pe langa bani, experienta de care vei avea nevoie la un moment dat sa “te vinzi” cu cel putin atat cat valorezi, sa poti arata de ce valorezi tu atat !
3: fiind putin subiectiv as spune ca in acest mod as elimina multe frustrari din viata mea, acest lucru mi ar conferi un plus important de incredere ca ceea ce fac eu place si ii ajuta intr un fel sau altul si pe ceilalti !

Mara
Membru
1. De ce nu e rusinos sa ceri bani pentru munca ta? In primul rand, pentru ca e vorba de o munca, de un serviciu. Nu furi, nu dai in cap, nimic imoral. E un serviciu pe care tu stii sa il faci si, se presupune ca stii sa il faci bine, oricum mult mai bine decat cel care a apelat la tine pentru serviciul respectiv, deci esti indreptatit sa ceri bani pt asta. Munca ta este inseamna timp investit pt a dobandi niste cunostinte, cunostintele respective, timp investit pt a le aplica…ehehe, de ce ar fi o rusine?! 2.… Citeste mai multe »
dan
Membru
1 singurul om care poate aprecia CAT valoreaza munca depusa esti …TU! 2 Cred ca daca stii sa negociezi si sa iti vinzi abilitatile vei face profit.dar esti obligat sa creezi un echilibru intre valoarea oferita,pretul cerut de tine si cat e dispus sa plateasca clientul pentru asta. 3 lucrul facut din pasiune iese in cele mai multe cazuri excelent!si daca mai si faci bani din el apare o motivatie extrema , aceea de a face lucrul acela si mai bine, plus ca vei fi multumit de faptul ca lumea apreciaza pasiunea ta. promit ca in secunda in care apar… Citeste mai multe »
monica
Membru

buna pera.
1. nu este rusinos sa iei bani pentru munca ta deoarece acestia te ajuta sa supravietuiesti.
2. vanzarea si marketingul sunt bune pentru ca te ajuta sa interactionezi mai bine cu cei din jur si sa produci valoare.
3. intotdeauna este bine sa primesti bani pentru ceea ce faci.

Mel
Membru
Excelent articol, excelente comentarii. Varianta mea pesimista de raspuns: 1.Nu e rusinos ci e bine/obligatoriu sa ceri bani pentru munca ta – pentru a fi in sistem! 2.Nu e imoral ci e bine/obligatoriu sa vinzi si sa negociezi, incepand de la produse, servicii, sentimente, idealuri, sperante… culmea negocierilor este intre sot-sotie, parinti-copii – pentru a fi in sistem! 2.E important sa fi platit daca faci un lucru cu pasiune, sau chiar si fara – pentru a fi in sistem! Cu alte cuvinte, daca vrei sa ai bani, trebuie sa pui banii pe primul loc in viata ta. Tot ce faci… Citeste mai multe »
Crina Andreea
Membru

E foarte interesant articolul, abia astept sa le citesc si pe urmatoarele.

Dana
Membru
Buna, Mi-am gasit niste raspunsuri in acest material. La prima intrebare:”de ce nu e rusinos sa ceri bani pentru munca ta”…am fost crescuta cu niste conceptii de la tara, cum ca e foarte bine sa ‘lasi loc de buna ziua” si de aici, am avut foarte mult de pierdut in anii de cand sunt in Bucuresti (13). Cei de aici, au perceput acest lucru ca pe o slabiciune, o prosteala pe fata, si au profitat de ceea ce eu ofeream pentru ca de cele mai multe ori am acceptat pretul propus de ei pentru munca mea, si nu de putine… Citeste mai multe »
mihaitiu
Membru
1. De ce nu e rusinos sa ceri bani pentru munca ta? Sa ceri bani pentru munca ta inseamna sa ai respect pentru tine, pentru timpul tau si pentru energia pe care o depui. 2. De ce vanzarile si negocierile sunt un lucru bun? Vanzarile si negocierea fac parte din viata noastra intr-un mod sau altul. E responsabilitatea noastra sa recunoastem asta si sa muncim sa devenim mai buni. Sunt un lucru bun pentru ca ne ofera noua o idee despre locul unde suntem si unde trebuie sa ne indreptam. Cine respinge ideea de negociere sau vanzare inseamna ca nu… Citeste mai multe »
Mihai
Membru
Salutare Pera, In primul rand, nu este rusinos sa ceri bani pentru munca ta fiindca trebuie sa iti fie valorizata cumva binele pe care il produci. (sa nu fim in cazul profesoarei). Sa fim prosperi, sa nu avem grija zilei de maine, fiindca astfel apare frica..iar frica, stim cu totii ce efecte are In al doilea rand, prin vanzari nu pierde nimeni. Nu este ca si cum ai fura, este doar un schimb de valoare ce satisface ambele parti. Iar in al treilea rand, ai nevoie sa si traiesti. Cum am spus si la primul punct, prosperitatea alunga frica si… Citeste mai multe »
Bianca
Membru
1. Nu este rușinos sa ceri bani pentru munca ta atat timp cat ai investit timp, bănuți si ai facut sacrificii sa ajungi sa faci aceasta munca bine astfel încât sa iti fie plătit serviciul, apoi atunci cand reusesti sa ai suficient încât sa poți oferii la rândul tau altora este altceva, este alt nivel. 2.Prin vânzare iti vinzi produsul si interacționezi cu oameni diferiți si nevoi diferite ceea ce te învață pe tine sa iti fructifici munca in funcție de dorințele fiecăruia, negocierea= a fi bine pentru ambele părți. 3.Sa faci un lucru din pasiune si sa fii plătit… Citeste mai multe »
ionica
Membru
eu mereu am considerat ca daca esti cu adevarat profesionist in ceea ce faci primesti recompensa in masura valorii muncii depuse fara a cere ,nu am pus in calcul deloc faptul ca tu ai valoare esti expert in ceea ce faci dar atat timp cat muncesti ptr cineva nu ai cum sa obtii prea mult si asta ptr faptul ca el vrea sa castige la fel de mult ca si tine. vanzarile si negocierile sunt bune nu e nimic rau in asta .trebuie doar sa stii sa vinzi si sa stii sa negociezi. a face ceva cu pasiune e important… Citeste mai multe »
wpDiscuz


Fii la curent cu noutățile direct pe Facebook: