articol
Există 7 tipare vocaționale - care e al tău?

 

Acest articol îl poți citi și în format PDF.

Energia feminină şi cea masculină sunt diferite, iar marea suferinţă este că femeile aleg călătoria arhetipului masculin pentru a avea succes. Şi multe îl ating. Însă ajung în vârful carierei şi se întreabă  „la ce îmi servesc toate astea?”

Zilele trecute am postat pe facebook un citat :

În îndelungata mea muncă de terapie, desfăşurată în special cu femei între treizeci şi cincizeci de ani, am simţit adeseori insatisfacţia profundă a acestora faţă de succesele obţinute din activitatea lor.  Această nemulţumire a fost descrisă ca senzaţie de sterilitate, de pustiu, de ruptură şi chiar de trădare.

Aceste femei au îmbrăţişat călătoria eroică stereotipică masculină şi multe dintre ele au obţinut succese academice, artistice, financiare. Pentru multe dintre ele rămâne de răspuns la întrebarea „La ce servesc toate acestea?” Succesul le-a lăsat pe aceste femei epuizate, cu un program de muncă infernal, cu boli generate de stres, întrebându-se cum au ajuns în această situaţie?

Altceva doriseră când dăduseră glas visurilor lor de afirmare şi success„ - Maureen Murdock, Calatoria Eroinei

Ironia este că nici bărbaţilor nu li se mai potriveşte modelul în care luptă cu sabia în mână pentru a cuceri lumea doar pentru a se trezi că în vârful muntelui, în culmea gloriei că sufletul lor este gol.

Călătoria noastră prin viaţă ne arată şi ne spune câteva lucruri despre noi:

 • E despre a trăi experienţe
 • Experienţele ne formează
 • Experienţele ne duc la autocunoaştere
 • Împlinirea nu vine decât în mică parte din atingerea de scopuri iar adevărata satisfacţie este în plăcerea drumului spre ele

Totuşi, asta este ceea ce văd eu. Oamenii au perspectiva lor asupra vieţii şi adevărata împlinire vine din a-ţi urma propria ta cale. Dorinţa mea cea mai mare este să pot ajuta oamenii să îşi urmeze calea şi să le ofer suportul meu, în măsura în care acest lucru este posibil.

În ultimul Alfacamp în care am fost am întâlnit nişte oameni extraordinari, iar cu unii dintre ei am început să lucrez. Unul din aceşti oameni este Radu, care a început să mă ajute să săpăm adânc în informaţiile pe care le avem din comunitatea Alfa pentru a putea să creăm materiale relevante pentru ei.

Am început cu vocaţia şi dacă data trecută ţi-am prezentat un infografic, azi îţi prezint unul mai amănunţit. Din 700 de chestionare, am descoperit că există 7 mari categorii de oameni care văd vocaţia într-un anume fel. Ţi le voi descrie pe scurt mai jos şi îmi doresc la tine să îmi confirmi sau infirmi această cercetare a noastră.

Aş vrea să te rog să îmi spui într-un comentariu la sfârşitul articolului:

 • dacă eşti bărbat sau femeie
 • în care dintre personaje te regăseşti
 • cum vezi tu vocaţia (în câteva cuvinte)
 • dacă nu te regăseşti în niciun tipar, aş aprecia foarte mult dacă ai da propria ta definiţie vocaţiei.

Toţi cei care vor lăsa un mesaj sub acest articol respectând cerinţele, vor primi pe e-mail (de pe care lasă comentariul) un test al pasiunilor care îi va ajuta să înţeleagă mult mai bine care ar putea fi pasiunea lor pe care ar putea să o urmeze şi să o transforme în vocaţie, carieră şi o sursă de venituri dintr-o activitate de care eşti pasionat.

1)Diana

Diana îşi doreşte satisfacție din ceea ce face, să nu simtă că e obosită sau plictisită, să aibă entuziasm, să facă ceea ce face benevol şi să simtă bunăstare, să îşi admire realizările, să facă totul foarte uşor şi să nu simtă că munceşte.

Cuvinte cheie pentru Diana:

 • entuziasm
 • vis
 • motivaţie
 • plăcere
 • pasiune
 • împlinire
 • fericire

2)Andrei

Andrei simte că are o misiune şi că este chemat să o îndeplinească. Are un mijloc specific de a se manifesta pe acest Pământ, vrea să îl găsească şi să ştie cine este cu adevărat. Îşi doreşte ca drumul său în viaţă să fie ghidat de vocea sa interioară şi să trăiască viaţa mai mult decât să lase lucrurile la voia întâmplării.

Cuvinte cheie pentru Andrei:

 • motiv
 • scop
 • dar
 • voce interioară
 • chemare
 • sens
 • identificare
 • menire

3)Cristina

Cristina vrea să execute ceea ce face extraordinar de bine, folosindu-se de abilităţile sale înnăscute, talentul descoperit şi antrenat suficient de mult astfel încât să fie un adevărat profesionist.

Cuvinte cheie pentru Cristina:

 • pregătire
 • abilităţi
 • calităţi
 • talent
 • capacitate
 • muncă

4)Alex

Alex are nevoie de libertate. Nu îi place să fie constrâns, îşi doreşte să îşi trăiască viaţa curajos şi îndrăzneț, fără să facă alte compromisuri.

Cuvinte cheie pentru Alex:

 • curaj
 • libertate
 • îndrăzneală

5)Gabriel

Gabriel vrea să ştie ce carieră ar trebui să îşi asocieze, ce se potriveşte mai bine cu ceea ce face el în mod natural şi ce ar trebui să aleagă mai departe.

Cuvinte cheie pentru Gabriel:

 • carieră

6)Irina

Irina simte că vrea să îi ajute pe ceilalţi, să îşi folosească atributele naturale în slujba celorlalţi pentru că se simte conectată cu ei iar ajutorul acordat altora o face să se simtă mai bine.

Cuvinte cheie pentru Irina:

 • mulțumirea velorlalți

7)George

George din păcate nu are idee ce ar putea fi vocaţia. Un motiv suficient pentru care trebuie ajutat să înţeleagă şi să îşi descopere vocaţia

Cuvinte cheie pentru George:

 • Nu ştiu

Despre ce vorbim marţi?

Pentru a ne descoperi vocaţia şi a o valorifica, indiferent cum o definim şi ce înseamnă pentru noi, există 4 etape pe care le-am identificat.

 1. Munca interioară prin proiecţie şi introspective
 2. Unelte
 3. Productivitate şi măiestrie
 4. Măsurare

Nu uita că am pregătit testul pasiunilor pentru toţi cei care lasă un comentariu, test care va fi trimis de mine personal tuturor celor care lasă un comentariu sub acest articol, spunând în care tipar se regăsesc, ce înseamnă vocaţia pentru ei şi dacă nu se regăsesc niciunde, să dea propria definiţie.

Marţi facem pasul următor şi intrăm practic în muncă de descoperire şi valorificare a vocaţiei noastre.

”Poţi, ar trebui, şi dacă ai destul curaj să începi, vei reuşi ” - Stephen King

Ce contează pentru mine e mesajul şi energia, forţa şi pasiunea pe care le punem în spatele visurilor noastre. Toate acestea, luate împreună cu disciplină şi perseverenţa de a crea un plan, de a face paşii de acţiune pentru a materializa şi a duce la bun sfârşit ceea ce a apărut doar ca o idee sau un vis. Pasiune şi perseverenţă.

Iubesc să lucrez cu oamenii care îşi doresc mai mult de la ei şi de la viaţă, şi mă bucur foarte tare de câte ori ajut pe cineva în călătoria lui de evoluţie şi dezvoltare.

P.S. Timpul trece rapid şi trebuie să te anunţ legat de 1 eveniment, cel mai important din această primăvară, care are locuri limitate şi liste de aşteptare pe care dacă te înscrii ai prioritate la înscrierea oficială:

Şcoala Alfa - data primei întâlniri 8 mai.

Şcoala Alfa se află la a treia ediţie iar promovarea ei oficială va începe în luna mai. Există un maxim de 20 de locuri pe grupa în fiecare oraş şi deja listele de interes sunt pline. Dacă te înscrii acum pe lista de aşteptare, când pornim înscrierile oficiale, vei avea prioritate şi crede-mă că va conta. Link de înscriere pe lista de aşteptare Școala Alfa: http://personalitatealfa.com/şcoala-alfa/

Distribuie acest articol pe reteaua ta preferata de socializare
Profită de resursele de dezvoltare personală
pe care le-am pregătit timp de 10 ani!
imagine-news
Daca prinzi pestisorul de aur, nu stii ce sa-i ceri!
Citeste articolul
Cred că suferi de o amnezie temporară legată de vocația ta
Citeste articolul
390 DE COMENTARII
Intră în discuție. Lasă mesajul tău mai rapid cu contul de social media.

Lasa un raspuns

390 Comentarii la "Există 7 tipare vocaționale – care e al tău?"

Notifica-ma
avatar
Sorteaza dupa:   Cele mai noi | Cele mai vechi | Cele mai votate
Roxana Sirbu
Membru

Mă regăsesc in personajele Andrei+Irina. Adică cele două împreună mă reprezintă 100%.

Lucia
Membru

Buna.sunt femeie si ma regasesc in personajul lui George.din pacate am ajuns in situatia cand chiar nu stiu ce e vocatia.

Ade
Membru

Femei, la irina și George.

Ina
Membru

Femeie, Diana Si chestia ca s-au simtit pustii la 50 de ani pentru ca au ales calea masculina … pai cum sa se simta pustii cand fac ceea ce le place? Ori te implineste si te incarca cu energie poztiva ori ba.

Marian Petrea
Membru

Salut, Pera..eu ma regăsesc în tiparele lui Andrei și Irinei .

Ciprian
Membru

Sunt barbat si ma regasesc in personajele Cristina si Irina. Inca nu pot sa spun despre mine ca stiu ce vreau …

Teodor
Membru

Salut. Sunt bărbat, iar Alex si Diana mă reprezintă. Un om care și-a descoperit vocația este un om fericit. Ii place ce face și nu își pierde motivația niciodată.

Lupescu Mihaela
Membru

Ma regasesc in profilul Dianei si a lui Andrei desi sunt femeie. Vocatia trebuie sa-mi dea libertate, balanta in volumul de munca astfel incat sa nu-mi afecteze sanatatea, implinirea menirii mele si folosirea talentelor innascute care reprezinta un dar pe care nu l-am primit degeaba.

Cosmina
Membru

Ma regasesc in Diana +Andrei (chemare).

Laura Coman
Membru

Buna, Pera. Sunt femeie si ma regasesc in trei tipare: Diana+Andrei+Irina.

Luminita
Membru

Sunt femeie si ma regasesc in Diana si George care nu stie sa dea o definitie exacta vocatiei.

Daniel
Membru

Salut Pera. Bărbat sunt iar tiparele în care ma regăsesc sunt Diana și Andrei

Georgiana
Membru

Buna. Sunt femeie si ma reprezintă Diana+Andrei+Irina.Vocația : sa mă trezesc dimineața cu zâmbetul pe buze și sa adorm cu zâmbetul pe buze, știind că am mai făcut un lucru bun și un om e puțin mai fericit datorită mie 🙂

Ancuta
Membru

Buna sunt femeie si ma regasesc in Irina si Diana

Ramona
Membru

Mă regăsesc mai mult în personajul Cristina..

larisa
Membru
Buna Pera, Sunt femei. Eu ma identific partial cu Diana, Andrei si Cristina dar sunt unele lucruri din definitia lor care nu mi se potrivesc. Eu prin vocatie inteleg ce te face sa simti ca viata are un sens. Iar eu simt acest lucru in momentul in care invat, si am descoperit ca putem invata cate ceva din fiecare experienta pe care o avem si de la fiecare persoana pe care o intalnim. De asemenea cred ca munca ne poate ajuta sa avem un sens. Apreciez foarte mult persoanele care muncesc, dar apreciez si mai mult persoanele care stiu si… Citeste mai multe »
Marius
Membru

Ma regasesc in tiparul cristina desi sunt barbat. Cand spun ca am vocatia cutare spun ca eu m-am nascut pe pamantu asta special ca sa fac treaba respectiva(o anumita meserie, antreprenoriat, etc) si nu ma simt bine pana nu sunt recunoscut ca fiind unul din cei mai buni pe zona/sector/judet etc…

Munteanu Vasilica
Membru

Nu am fost niciodată iubita așa cum mi-am dorit iar de aici au pornit toate frustrările din toate domeniile.Depresia severa mă doboară,am devenit foarte vulnerabilă și nu mai pot controla.

Calin
Membru

#Barbat#pentru mine ma regsesc in George dar ccred ca vocatia e Diana# Adica sa am ceva o profesie,pe care sa o iubesc,sa o fac cu placere vreo 8 ore,sa ma pot detasa de ea sa fac si alte lucruri,safiu bun la ce fac, sa fac bani din ea.

Oana
Membru

Salut! Sunt femeie si ma regasesc cel mai bine in personajele Diana si Alex.

Florina Popa Dumse
Membru

Sunt o visătoare care știe că atunci când faci ce îți place cu adevărat ai energie si motivație, indreptandu-te spre împlinire personalala. Mă regăsesc în tiparul Diana

Alina Monica
Membru

Femeie,Diana+Irina

Mariana stirbu Mary
Membru

Buna, sunt femeie si ma regăsesc in aproape toate personajele (nu stiu daca asta e bine sau nu :)? )in cea mai mare proporție​ Diana si Andrei dar si Alex, Gabriel si Irina..din pacate ,inca nu stiu spre ce sa ma îndrept ce mi- se potrivește cel mai bine sper sa aflu curând cu ajutorul tau mulțumesc pentru tot ceea ce faci!

Madalina Dumitrescu
Membru

Femeie – ma regasesc in personajele Diana si Andrei.

Diana
Membru

Sunt femeie si ma regasesc in personajele Gabriel si George.

Lidia
Membru

Buna Pera! Sunt femeie si ma regasesc in tiparele Diana si Alex.

Andreea
Membru

Buna! Sunt Andreea. As zice ca mai aproape de ce simt eu sunt Diana si Andrei. Vocatia din punctul meu de vedere este un aliaj fericit intre ceea ce iti place sa faci ca urmare a detinerii unor talente, caracteristici specifice care te ajuta sa faci cu o oarecare usurinta ceea ce faci si implinirea materiala. Consider ca daca fiecare si-ar descoperi adevarata vocatie, ar face ceva in legatura cu asta si nu am mai umbla in ceata, mediocritatea ar fi mult redusa. Multumesc. Spor tuturor in ceea ce va propuneti!

Adi-Gabi
Membru

Barbat, Diana si Andrei… dar mi-as dori sa fie ca la Cristina

Serban ramona
Membru

Buna sunt femeie si ma regasesc total in pers andrei

m3alexx
Membru
Buna, Sunt femeie si nu cred ca ma regasesc in Diana pentru ca imi place sa simt ca muncesc! Imi place sa am provocari si sa ma “antrenez” mereu. Cristina cred ca mi se potriveste pentru ca ea pune accent pe dezvoltarea abilitatilor si e pragmatica. Stie ca asa cum iti asterni asa dormi si ca fiecare pasare pe limba ei piere :)) Nu cred ca toate pot fi programate sau calculate in lumea asta, dar cu siguranta mare parte din ele depind de noi si de ce facem pentru a ajunge acolo unde ne dorim. Sunt un om de… Citeste mai multe »
Remus Radoi
Membru

Salut! Ma numesc Remus si tiparul in care ma regasesc se caracterizeaza prin pasiune, entuziasm, motivatie, talent, voce interioara, chemare, libertate, curaj, ajutor pentru ceilalti. Adica cate ceva din mai multe (Diana, Andrei, Cristina, Alex dar si George). Problema mea este ca nu am o idee clara despre propria-mi vocatie. Eu consider ca as trai prin vocatie atunci cand as lucra eficient si cu placere, dorinta sa fie naturala iar timpul sa nu “poata” sa ma intrerupa.

Roxi
Membru

Femeie, ma regasesc in personajele Diana si Irina. Important e sa alegem cu grija un domeniu ca sa facem cu placere lucrul respectiv.

lili
Membru

Diana+Alex

Mirela
Membru

Cred ca ma regăsesc intr-un procent mai mare in tiparl Andrei, deși sunt femeie.
Vocație? O sursă permanenta de bucurie si fericire profundă

Anca
Membru

Ma regasesc in personajul Dianei si a lui Andrei

Serena Sima
Membru

Sunt fată si mă regăsesc în tiparele Diana , Andrei si Alex. Nu pot să aleg între ei.

Adrian
Membru

Nu am nicio vocatie,dar sunt puternic si merg mai departe,chiar daca am pierdut toate bataliile cu viata…nu ma predau si lupt incontinuare pt ca eu nu ma consider victima…voi reusi…cuvantul meu cheie este:vointã.

Ioana Fogorosi
Membru

Femeie, Diana+Andrei ma caracterizeaza.Vocatia inca nu mi-am gasit-o.

Cristina Ionescu
Membru

Cristina :
Ma regasesc in personajul Diana si cred ca in definitia “succesul = 1% vocatie + 99% transpiratie ” ar trebui inversate procentele cu mentiunea ca tare as vrea sa stiu unde gadesc “vocatia “. Sa fie la indemana oricui ??

Muresan Alin
Membru

Bună Pera sunt bărbat și mă regăsesc în timpul lui Alex și Irina.

Andreea
Membru

Buna.Sunt femeie. Ma regasesc in tiparul lui “George”, dar imi doresc foarte mult sa ajung la tiparul ” Dianei”. Multumesc!

bodea maria camelia
Membru

Sunt femeie, ma regasesc in Diana, a-ti gasi vocatia inseamna pentru mine a fi omul potrivit la locul potrivit, a face ce-ti place, a munci fara sa ti se para un efort, a avea sufletul implinit vazand rezultatele activitatii tale, a simti ca plutesti de multumire….
Camelia

Istrate ovidiu
Membru

Buna Pera
(bărbat) cel mai mult spun ca ma regăsesc in personajul Cristina !

Georgiana Gabrian
Membru

Femeie, Andrei 70%, 20%Diana si 10%Alex, vocatia=sensul calatoriei mele

Adina Aurori
Membru

Ma regasesc in Diana si Andrei. Desi uneori sunt George

Leontescu Camelia
Membru

Sunt femeie. Ma regasesc in personajul Diana. Vocatia trebuie sa imi aduca sentimentul de implinire zi de zi, sa traiesc fericirea fiecarei zile facand cu placere ceea ce ma reprezinta. Toate celelalte lucruri vor veni de la sine, ca o completare a starii de bine pe care mi-o da activitatea vocationala. Este ca un element central al universului interior, si toata lumina pe care o emana se va reflecta catre exterior, asupra tuturor lucrurilor.

Manu
Membru

Buna ,sunt barbat si ma regasesc in tiparele:Andrei si Diana. Cel mai mult imi place ca urmandu-ti vocatia se naste un sentiment de pace si implinire cand prin visurile tale implinesti visurile altor oameni si ii faci fericiti.

Claudia
Membru

Buna , sunt femeie, ma regăsesc in personajele Diana si Irina .Pentru mine vocația inseamna motivație, entuziasm, fericire dar si mulțumirea celorlalți.

Alexandra
Membru

Sunt femeie alfa si ma regasesc in tiparul Diana. Vocatia pentru mine inseamna sa fac ceea ce imi place cu pasiune si din ceea ce imi place sa curga miere…. bani, timp liber, stare de bine, energie. Sunt pe drumul cel bun, inca putin si imi ating obiectivele doar ca desigur,ca si multe alte femei sunt pe drumul asta singura….Am 31 de ani…

Steluta
Membru

Vad ca nu sunt singura 🙂 Andrei si Irina

wpDiscuz


Fii la curent cu noutățile direct pe Facebook: