Introdu e-mail-ul și te voi învăța, printr-un mini curs de 8 lecții, cum să îți descoperi vocația!
*Prin abonarea la newsletter îți exprimi acordul de a folosi datele tale pentru a putea comunica cu tine și accepți termenii și condițiile noastre. Informațiile tale nu vor fi niciodată distribuite unor terți.
articol
De ce e bine să fii un pic nebun

În articolul precedent, pe care îl gasești aici :Secretul unei vieti traite fara frica am vorbit despre frică şi despre cum frica ne opreşte să devenim tot ceea ce putem deveni şi să obţinem tot ceea ce dorim să obţinem.

Am vorbit despre faptul că În filmul Fight Club se vorbeşte despre principiul "Nu eşti cu adevărat liber decât când ai pierdut tot ce ai" completat de Sorin Fritea care a zis : "Nu eşti liber decât când ai ce pierde şi eşti dispus oricând să pierzi totul”.

Astăzi vreau să vorbim despre curaj şi cum anume îl practicăm.

Curajul nu este absenţa fricii ci să acţionezi în timp ce simţi frica făcând ceea ce ştii că e bine.

Cuvântul curaj este mult mai profund decât pare la prima vedere.

În limba franceză, inima este "coeur", în latină este "cor". Aceastea sunt rădăcini ale cuvântului curaj (courage).

Aşadar, CURAJUL înseamnă de fapt să trăim cu inima deschisă.

Ce înseamnă asta pentru noi şi viaţa noastră?

Ei bine, dacă vrem să fim curajoşi e timpul să lăsăm măştile să cadă, să ne arătăm lumii aşa cum suntem fără nevoia de a părea altceva doar pentru a primi apropbarea şi iubirea şi atenţia celor din jur.

Pentru că, nu-i aşa, oamenii fac o groază de rahaturi pentru un strop de atenţie sau aprobare.

Hai să vedem câteva definiţii frumoase ale curajului

"Curajul înseamnă să nu laşi niciodată acţiunile tale să fie influenţate de temerile tale." Arthur Koestler

"Curajul este mersul prin frică înspre faptul de a fi liber." Gabriel Liiceanu

"Curajul nu este absenţa fricii; este mai degrabă înţelegerea că altceva este mai important decât frica."Ambrose Redmoon

Pentru mine, curajul şi libertatea merg mână în mână şi de aceea vreau să îţi ofer câţiva paşi de acţiune pentru a trăi liber şi cu curaj.

De ce e important să trăim liber şi cu curaj?

Pentru că doar aşa putem trăi experienţe de viaţă noi, de orice natură ar fi ele şi doar trăind experienţe de viaţă noi putem să ne îmbogăţim sufletul şi putem evolua.

Aşadar, doar trăind cu curaj şi libertate putem evolua.

Iar evoluţia este ceva ce stă în firea noastră. Dacă nu evoluăm, involuăm. Viaţa nu stă pe loc şi nici noi.

Ce înseamnă experienţe de viaţă?

Înseamnă să îndrăzneşti să iubeşti, să o spui, să o arăţi chiar dacă vei suferi o respingere sau un eşec şi apoi să ai din nou curaj să iubeşti din nou, să o spui să o arăţi.

Înseamnă să îndrăzneşti mai mult pe plan profesional, să vrei libertate financiară, maşină, casă, un zgârie nori sau orice altceva te încântă pe tine.

Înseamnă să îţi dai voie să visezi şi în acelaşi timp să munceşti zilnic la visurile tale, să te educi zilnic, să perseverezi.

Înseamnă să îţi mişti curu din scaunul comod din faţa monitorului şi să mergi să trăieşti o experienţă minunată în mijlocul naturii, să faci sport, să ieşi din jungla de beton şi să respiri aerul oxigenat al unei păduri sau briza unei mări.

Înseamnă să te lepezi de blana de oaie şi de regulile impuse social. Să crezi ce ţi se spune, să faci ce ţi se spune, să spui ce ţi-e permis.

Alţi oameni mor şi sunt torturaţi chiar în acest moment pentru curajul de a spune ce gândesc în ţări dictatoriale şi noi, care putem să urcăm pe cea mai înalta clădire şi să spunem orice vrem fără să fim traşi la răspundere nu avem curaj să spunem părinţilor că nu ne place şcoala la care mergem, sau profesorului la oră că felul de a preda ne plictiseşte, sau partenerului de cuplu că e gras sau e grasă ca un porc, sau şefului sau colegului de la lucru că are o atitudine de tot rahatul.

Asta ne face sclavi.

Să nu poţi spune ceea ce simţi din orice motiv te face sclav

Pentru a trăi cu inima deschisă, adică a trăi curajos, înseamnă ÎN PRIMUL RÂND, să te exprimi aşa cum eşti şi să spui adevărul.

Dacă nu eşti curajos ghici ce eşti? LAȘ.

Aşadar? Ce alegi azi să fii? În fiecare zi alegem să fim laşi sau curajoşi.

Şi eu am fost laș, când am mers la Politehnică deşi nu o suportam doar ca să îi mulţumesc pe ai mei.

Sau când orgoliul nu m-a lăsat să spun "te iubesc" unei fete de teamă să nu mă respingă.

Sau când îmi era ruşine să le zic celor din anturaj că vreau să fiu cel mai bun psiholog de frică să nu râdă de mine.

Am fost de multe ori laș însă crede-mă că niciodată nu e prea târziu să fii curajos.
Şi când vei da dovadă de curaj, când vei trăi cu inima deschisă vei simţi ce înseamnă cu adevărat libertatea.

Însă nu uita, libertatea ta se termină acolo unde încep libertăţile celorlalţi.

Aşa cum nu vrei să ţi se încalce libertăţile, nu le încălca nici tu pe ale altora.

Pentru o viaţă pe care să o poţi privi fără regrete la bătrâneţe, ai următorii paşi:

1. Curaj. Exprimă-te cu curaj în tot ceea ce înseamnă personalitatea ta. NU lăsa pe nimeni să îţi mutileze personalitatea. Spune ce simţi, fă ce simţi. Trăieşte experienţe, doar ele te vor ajuta să evoluezi.

2. Nonconformism. Nu băga pe gât ca o oaie tot ce ţi se spune sau tot ce eşti învăţat.
Foloseşte-ţi inteligenţa pentru a dezvolta o judecată critică, pentru a lua decizii educate. Eşti un om cu un potenţial extraordinar, nu -ţi bate joc de tine şi de viaţa ta făcând tot ce fac alţii. Ai nevoi personalizate şi doar tu le cunoşti. Nu îţi fie teamă să trăieşti după regulile tale.

3. Asertivitate

Un articol despre asertivitate aici.

Învaţă să comunici asertiv. Să ceri ce vrei chiar dacă vei fi refuzat. E prea multă suferinţă din cauza lipsei de comunicare. Spune ce vrei. Învaţă să întrebi, să ceri şi să fii atent şi la nevoile celor din jurul tău.

Spune-mi ce act de curaj ai de gând să faci azi sau în viitorul apropiat.

Din cartea Alfa- Dezvoltă-ți Personalitatea Pentru A Reuși În Felul Tău poți învăța cum să fii autentic, cum să te eliberezi de rănile trecutului și cum să-ți urmezi visurile.

Cele două volume ale Cărții ALFA au ca scop să îți vindece rănile trecutului și să te ajute să câștigi bătălia cu demonii interiori. Apoi, eliberat de pierderile de energie și vechile tipare, vindecat și cu inima ușoară, să poți investi în metodele potrivite pentru tine, care îți vor aduce rezultate dorite în bani, iubire, sănătate și tot ceea ce îți dorești în lumea exterioară.

Cartea ALFA este o carte completă în care ai parte în primul volum de un roman psihologic interactiv, în care vei vedea în cel mai intim și profund mod cum anume se petrece în realitate dezvoltarea personală: chinurile interioare, bătăliile, disperarea, depresia, suferința și nu doar rezultatele, succesul și victoriile. Vei vedea nu doar latura frumoasă și luminoasă, ci și pe cea întunecată. Vei înțelege că demonii interiori pe care fiecare dintre noi îi are joacă un rol activ și permanent în fiecare clipă a existenței noastre, iar bătălia cu ei este inevitabilă mai devreme sau mai târziu.

Per aspera ad astra

Pera Novacovici

Distribuie acest articol pe reteaua ta preferata de socializare
COMENTARII
Intră în discuție. Lasă mesajul tău mai rapid cu contul de social media.

Termeni și condiții