Emoțiile – stăpân sau unealtă?

”Mă domină ceea ce simt, nu ceea ce gândesc” Paler

Recunosc, acesta este unul dintre cele mai dificil de scris articole. Cum să explici simplu şi frumos ce sunt emoţiile şi mai ales, concret şi practic, cum să le stăpâneşti şi să le faci uneltele tale pentru a nu le permite să te controleze?

Din cele mai vechi timpuri, marii înţelepţi au spus că cea mai mare victorie o aduci asupra propriei tale persoane şi în acel moment, devii o fiinţă foarte puternică.

”Cine se cucereşte pe sine, e mai puternic decât cel care învinge 1000 de inamici, într-o mie de bătălii diferite” – Buddha

Ce anume ne face să pierdem controlul şi puterea asupra propriei noastre persoane?

Emoţiile şi toanele noastre schimbătoare.

Am stat două săptămâni să mă gândesc cum aş putea clasifica emoţiile şi stările noastre sufleteşti şi într-o clipă, am păţit ceea ce zice Stephen King în cartea sa, despre scris:

"Datoria ta este să te asiguri că muza ştie unde te afli zilnic, de la 9 dimineața la prânz sau de la 19 la 23 seara. Dacă ştie, te asigur că mai devreme sau mai târziu, va începe să îţi facă vizite, molfăindu-şi trabucul şi punându-şi în practică magia"

Şi astfel, două săptămâni am stat cu fişierul deschis, neştiind de unde să apuc emoţiile şi apoi, BANG, muza a adus inspiraţia.

Avem 3 categorii de emoţii, împărţite după locul sau”organul” în care ele sunt generate.

Este binecunoscut faptul că avem un creier împărţit în trei, numit şi creierul triun. Munca de descoperire a acestui sistem a fost făcută de neurologul Paul MacLean şi poţi să citeşti mai multe aici.

Pe scurt, creierul uman este împărţit în 3 învelişuri, fiecare corespunzând unei perioade din evoluţia vieţii pe pământ.

1. Primul, este creierul ce se întâlnește și azi la reptile, numit creier reptilian. De aici pleacă o categorie foarte specifică de emoții: instinctele

Ele sunt relativ simple. Emoţia cea mai de bază este ”luptă sau fugi”, care te ajută să evaluezi dacă chestia vie din faţa ta o poţi mânca sau te va mânca ea pe tine. Această parte a creierului nostru se activează şi azi şi ne salvează viaţa în situaţii extreme. Dacă de exemplu ne apare un animal sălbatic în cale ştim că trebuie să o luăm la fugă. Tot în această parte a creierului se află şi emoţia de agresivitate, de teritorialitate. Din păcate, actele de violenţă extremă sunt comise tot datorită emoţiilor ce pleacă de aici.

Cu alte cuvinte, această parte a creierului este responsabilă cu supravieţuirea noastră fizică.

2. Peste acest creier după milioane de ani de evoluţie, a apărut creierul de mamifer

Acesta este întâlnit şi la majoritatea speciilor de mamifere. Mai poartă denumirea de sistem limbic şi este responsabil cu majoritatea emoţiilor noastre. Emoţia atracţiei sexuale, a geloziei, a sentimentelor de ataşament, de grijă faţă de pui (copii), emoţii precum invidia sau gelozia, ruşinea, tristeţea, dezgustul, supriza, durerea, bucuria şi plăcerea.

3. În dezvoltarea creierului nostru, urmează neocortextul, adică partea noastră logică şi raţională

Deşi este cea mai nouă apariţie în peisajul evoluţiei, este şi latura noastră cu cea mai mică putere, deoarece toate acţiunile noastre sunt influenţate de emoţiile noastre iar raţiunea şi gândirea ne servesc mai mult ca să justificăm comportamentele luate emoţional şi nu să luăm decizii logice la rece.

Aici însă, SUPRIZĂ. La ce-a de-a treia categorie nu îţi voi vorbi de raţiune pentru că nu are legătură cu emoţiile. Vom vorbi despre raţiune, logică şi minte la treapta potrivită, care este mai sus de emoţii pe turnul evoluţiei alfa.

A treia categorie de emoții am să o denumesc ”stări sufletești”.

Motivul este simplu. Nu toate emoţiile noastre vin din creier. Există o întreagă gamă de trăiri sufleteşti, mult mai rafinate, subtile şi profunde decât emoţiile de bază despre care deja am vorbit.

Iubirea spirituală, entuziasmul, pasiunea, compasiunea, empatia, stări diferite de conştiinţă şi foarte multe alte ”stări”.

Acestea se deosebesc radical de primele două categorii şi oricare dintre noi putem să facem diferenţa între o emoţie brută, cum este foamea sau agresivitatea şi o stare sufletească în care apreciem o melodie frumoasă.

Diferenţa este clară. Una este joasă, brută şi primară, cealaltă este subtilă, înaltă, superioară.

Şi astfel, cu puţină muncă, reuşim să adunăm la un loc totalitatea trăirilor umane. Unele vin din creier, altele vin din…

Şi aici, am să las loc de interpretare.

În funcţie de experienţa ta de viaţă, ai putea spune că vin din inimaă. Sau din suflet. Sau din chakra a patra, cea a plexului solar (adică tot zona inimii). Cert este un singur lucru.

Inima are un câmp electric în jurul ei care este de 100 de ori mai puternic electric decât creierul şi de 500 de ori mai puternic magnetic. Nu am să întru mai mult în detalii pentru că pentru mine este o certitudine, însă dacă doreşti, poți citi aici un material despre astfel de cercetări.

Aşadar, avem primele două categorii, emoţiile generate din creier care apoi ne invadează vasele sanguine şi transmit informaţia la celule făcând întreg corpul să simtă o emoţie şi avem stări sufleteşti , ca o energie generată de inimă, sufletul nostru.

Dacă dau o căutare pe google după emoţiile de bază, găsesc următoarea clasificare:

  • Tristețe / Supărare
  • Bucurie / Fericire
  • Furie / Mânie
  • Dezgust
  • Teamă / Frică / Nesiguranță
  • Surprindere
  • Rușine
  • Durere

Dar stai puţin!

Dacă din emoţiile de baza iau Frica şi Agresivitatea, le pot încadra în prima noastră categorie, ”luptă sau fugi”, instinctele noastre.

Apoi, dacă iau bucuria, dezgustul, suprinderea, ruşinea şi durerea, le pot încadra în a doua noastră categorie, creierul de mamifer.

Şi câinele se bucură, nu? Şi o maimuţică se ruşinează, nu?

Aşadar, până aici, nimic nou sub soare şi ce mă face foarte fericit e că încă odată, putem să facem clasificarea mea preferată.

Omul superior și omul inferior.

Vezi cum se leagă toate? În orice aspecte ale vieţii, putem să vorbim de omul inferior, mai orientat spre instincte şi emoţii de bază, omul-animal dacă vrei şi apoi omul superior, spiritual.

Partea distractivă e că aceste două laturi se află în fiecare dintre noi, şi sunt la fel de active. Evident, la unii predomină una din laturi şi aş spune, la o privire de ansamblu, că majoritatea oamenilor sunt în majoriatatea timpului în latura lor inferioară dar asta e rezervat pentru o altă discuţie.

Putem spune că omul inferior caută mici plăceri, omul superior caută împlinirea sufletească.

Omul inferior este sclavul emoţiilor inferioare, omul superior îşi dă voie să trăiască stări sufleteşti superioare.

Hai să recapitulăm. Avem așa:

1. Instincte și emotia de frică și agresivitate

2. Emoții mai complexe, universale pentru toate ființele de pe pământ, multe din ele comune cu alte specii de mamifere

3. Stări sufletești care ne pot eleva și duce la adevăratul nostru potențial de ființe spirituale

Vreau acum să le luăm pe rând şi să vedem cum anume putem să devenim acel om superior care îşi transformă emoţiile în unelte şi nu devine sclavul propriilor emoţii neînţelese care îl duc la comportamente greşite şi spre ratarea vieţii.

Având 3 niveluri de emoţii şi stări, avem nevoie de 3 niveluri de autocontrol şi putere.

Nivelul 1 : emoţii inferioare şi instincte primare – frică, agresivitate, panică intensă, izbucnire violentă, durere intensă şi punerea vieţii în pericol, activarea instinctului de conservare

Durata: scurtă (minute sau ore)

Unealta de putere pentru nivelul 1: Calmul

Omul calm este un om superior ce îşi domină instinctele. Dacă nu eşti calm, eşti prost. Devii agresiv, loveşti sau ucizi şi mergi la puşcărie 25 de ani sau pe viaţă. Ai fost animal câteva secunde şi ţi-ai ratat şansa de a avea o viaţă de fiinţă umană.

Care este caracteristica cea mai iubita la un om superior? Lucrul care ne face să spunem "uite un om matur emoţional!"

CALMUL.

Ce face calmul? Poate să controleze instinctele și emotiile primare

Cum să fii calm

1. Schimbă focusul. Mută gândurile de la evenimentul ce provoacă starea de frică, agresivitate sau panică. Plimbă-te sau stai jos, în funcţie de ce simţi. Cel mai important, respiră adânc de mai multe ori. Prin respiraţie, se oxigenează creierul şi astfel el este ajutat să lase gândirea şi raţiunea să preia controlul. Bunicul meu m-a învăţat tehnica cu respiraţia când aveam emoţii înainte de a cânta la pian în faţa publicului.

2. Pune-ţi imediat întrebarea, în mijlocul stării emoţionale nedorite: ”cum s-ar comporta acum un om superior?” şi fă eforturi să rămâi stăpân pe situaţie, cu sânge rece şi să gândeşti care este comportamentul cel mai bun în acea situaţie.

3. Dacă poţi să pleci din acea situaţie, un somn bun va da un reset acestor emoţii care sunt de scurtă durată. Asta e partea bună. Aceste emoţii sunt scurte şi foarte intense, dar trec rapid. Dacă poţi să iei o pauză, ar fi minunat, tot timpul după o pauză deciziile luate sunt mult mai bune.

4. Dacă nu ai control asupra izbucnirilor tale instinctuale, e important să faci corpul să trimită hormoni care să contracareze hormonii fricii sau ai agresivităţii. Dacă poţi, fă imediat un efort fizic intens. Flotări, genoflexiuni sau fugă. Epuizează hormonii ce provoacă starea nedorită.

5. Meditaţia te va ajuta enorm să poţi să faci faţă unei furtuni emoţionale de moment. Abilitatea de a fi calm se dezvoltă cu exerciţiul. Tot timpul întreabă-te ”ce ar face acum un om superior?” şi vei rămâne suprins de capacităţile tale.

Nivelul 2: emoţii simple şi complexe – îndrăgostirea şi atracţia sexuală, bucuria şi fericirea de scurtă durata, invidia, lăcomia, ruşinea, mândria, gelozia, lenea, desfrânarea, motivaţia şi multe alte emoţii pe care le simţim.

Durata: medie (ore sau zile)

Unealta de putere pentru nivelul 2: Virtuţile

Majoritatea emoţiilor de la acest nivel, vin pe perechi. Există latură negativă şi pozitivă. Plus şi minus. Ele nu pot exista simultan într-o persoană, aşa că dacă nu ai emoţia pozitivă, probabil că o ai pe cea negativă.

Aici e foarte potrivit articolul de aici.

Ni se spune că există 7 păcate capitale şi toate sunt cauzate de emoţiile omului inferior: mândria, invidia, iubirea de bani, desfrânarea, lăcomia, lenea, mânia.

Aşadar, pentru a ne vindeca de ele, este important ca prin exerciţiu, să practicăm virtuţi.

1. Compasiunea

Atunci când dai dovadă de aroganţă adu-ţi aminte de unde ai plecat. Care e virtutea care compensează aroganţa? Compasiunea. Empatia proactivă, aplicată. Să-i înţelegi pe cei de lângă tine şi să şi faci ceva pentru binele lumii care te înconjoară.  E bine să fii mândru de tine şi de realizările tale, dar nu arogant.

2. Generozitatea

Să oferi fără să aştepţi înapoi, e calea sigură spre succes şi avere. Generozitatea este virtutea care compensează iubirea de bani şi de obiecte. Am fost educaţi să credem că trăim în resurse puţine şi că fiecare să ia cât poate. Legea valorii spune: cu cât dai mai mult, cu atât ai mai mult. Nu banii sunt măsura valorii, ci ceea ce ai de oferit ca om. Dezvoltă-ţi abilităţile şi talentele şi oferă valoare lumii. Banii vor veni ca efect secundar.  Cum se aplică principiul în afaceri şi în iubire? DAI pentru că ai de unde. Benficiile acestei atitudini? Culegi ceea ce semeni.

3. Iubirea și bunătatea

Încetează să te mai uiţi la capra vecinului. Comparaţia distruge suflete. În viaţă te compari doar cu tine însuţi. Anul acesta eşti o persoană mai evoluată decât anul trecut? Rezultatele tale de anul acesta sunt mai bune decât anul trecut? Dacă răspunsul e da, eşti pe drumul cel bun. Încurajează-i pe cei din jur să fie cât de buni pot ei să fie. Bucură-te de succesele celor din jur şi învaţă din ele. Nu încerca să minimalizezi eforturile altora şi nu descuraja când o persoană vrea să facă ceva, oricât de nebunesc ar fi.

4. Calmul și răbdarea

Este foarte greu ca dintr-un om nervos şi impulsiv să devii un om răbdător şi calm. Ţine de temperament. Totuşi, am fost martor la atât de multe situaţii în care munca de săptămâni, luni şi ani a fost stricată în 5 secunde din cauza nervozităţii şi a impulsivităţii încât nu pot decât să îţi recomand ca atunci când simţi că vei avea o reacţie emoţională, să părăseşti scena şi să te calmezi. Poţi strica prietenii, muncă, relaţii de iubire şi afaceri într-o clipă. Fă ORICE e nevoie să îţi controlezi emoţiile de furie şi nervozitate.

5. Temperarea

Umple-ţi viaţa cu activităţi interesante, fă sport şi lărgeşte-ţi cercul social. Dacă stai în fiecare zi în faţa calculatorului cu tonele de filme porno, e foarte greu să te abţii. Sexul şi masturbarea sunt lucruri fireşti însă odată ce le duci în extreme încep să îţi dăuneze. Lipsa lor sau excesul, ambele te vor afecta. Omul are nevoie şi de afecţiune şi iubire, şi de activitate sexuală. Caută să le ai pe ambele şi vei vedea cum puterea ta se va amplifica.

6. Moderația

Lăcomia o poţi rezolva impunându-ţi reguli alimentare şi consultând un nutriţionist. Educă-te în privinţa mâncării, află ce e bine şi ce nu pentru corpul tău. Caută să faci din mâncarea sănătoasă o investiţie. Mănâncă pentru a fi energizat şi sănătos ca să poţi să trăieşti o viaţă extraordinară, nu folosi mâncarea ca medicament pentru probleme emoţionale.

7. Hărnicia, zelul

Lenea este un păcat viclean. Atunci când te afli în zona de confort ai tendinţa să rămâi acolo. vestea proastă e că nu evoluezi atunci când ai sentimentul de căldurică din zona de confort. Când aveam 5 ani am auzit un îndemn care îmi răsună şi azi în minte. Nu ştiu de unde e şi cine e autorul, tot ce ştiu e că sună aşa:

” Ridică-te, ridică-te, ori ți-ai uitat chemarea? SUS, SUS!! Începe-ți OPERA!”

Nivelul 3: stările sufleteşti – entuziasm, optimism, iubire, creativitate, stare de flux, concentrare, împlinire sufletească, unitate cu tot ce există şi universul, extaz, pace interioară.

Durată: lungă (săptămâni, luni, ani şi chiar întreaga viaţă).

Unealta de putere pentru nivelul 3: Meditaţia şi practicile spirituale.

La acest nivel, nu există stări negative. Este starea naturală a omului spiritual. O înţelegere a acestui nivel şi o experimentare a lui, te face să nu mai fii trist niciodată, nici la moartea unei persoane iubite. Omul spiritual înţelege că moartea nu este un motiv de frică sau supărare ci un proces firesc de transformare şi o nouă etapă de existenţă.

Stările noastre negative ne sunt date atunci când suntem traşi în jos spre omul inferior. La nivelul superior nu există frică, ci doar iubire necondiţionată. La nivelul superior nu există frică de lipsuri ci doar senzaţia de abundenţă. Când eşti în starea ta superioară ştii că este foarte natural să fii fericit şi că întreg universul are grijă de tine, chiar şi când te pune la încercare, o face pentru a-ţi mai da o unealtă şi o putere suplimentară în arsenalul tău.

Cum devenim proprii noștrii stăpâni?

Păi în primul rând, ne dominăm emoţiile inferioare pentru a nu ne domina ele pe noi. În al doilea rând, învăţăm să trăim cât mai mult stări sufleteşti superioare.

Tot ce este nevoie pentru a-ţi face o viaţă superbă este o intenţie. Doar că lumea ştie atât de puţine despre cât de multă putere posedă încât e aproape mister. Doar luând o decizie în minte şi suflet poate schimba instant o realitate cu o alta.

În filmul The Great Gatsby este o scenă genială care ilustrează perfect ce vreau să spun şi eu azi.

În cameră, Gatsby, Tom şi Daisy.

Gatsby, eroul principal, bărbatul fatal, super bogat, cu o super personalitate, este îndrăgostit de Daisy de 5 ani de zile şi după o muncă titanică în aceşti 5 ani, se află la momentul adevărului, decis să o fure pe Daisy de sub nasul lui Tom.

Tom este căsătorit cu Daisy însă Daisy îl iubeşte în secret pe Gatsby, au deja o relaţie ascunsă şi planul este făcut ca ei doi, amanţii, să îi spună lui Tom, soţul, că ei se iubesc şi că destinul lor e să fie împreună iar Catherine îl va părăsi pe Tom, pentru a se căsători cu Gatsby.

Până în acest moment al filmului, Gatsby este un bărbat căruia nu ai cum să îi faci faţă iar Tom, un bărbat uşuratic ce nu pare foarte cu picioarele pe pământ.

Este clar că Gatsby îl va face praf în confruntarea finală, prin personalitatea lui, mai ales că are avantajul că şi Daisy îl iubeşte şi vrea să fie cu el.

Şi acum, începe o minunată întorsătură de situaţie.

Cărţile sunt date pe faţă şi fiecare spune ce simte. Tom o face pe Daisy să recunoască că îi iubeşte pe amândoi bărbaţi şi îl face pe Gatsby să îşi piardă controlul emoţional şi să sară la bătaie.

În câteva secunde, rolurile sunt inversate şi munca de 5 ani a lui Gatsby se duce la vale ca o alunecare de teren.

Totul din cauza celor 5 secunde în care şi-a pierdut controlul emoţional şi a devenit agresiv fizic. Gatsby îşi dă seama imediat de greşeală, îşi cere scuze în faţa tuturor însă este prea târziu. Instinctul feminin al lui Daisy îi spune că Gatsby este un bărbat slab care în momentele cele mai grele va pierde controlul.

Tom devine bărbatul calm și stăpân pe sine care își apără căsnicia.

Gatsby devine ceea ce a fost tot timpul, bărbatul adolescent emotiv care şi-a îngropat demonii în pivinița sufletului, crezând că i-a ucis, doar că aceştia au aşteptat până când Gatsby se află în cel mai important moment al vieţii lui şi au răbufnit, pedepsindu-l astfel pentru că i-a ignorat cinci ani şi a vrut să îi îngroape.

Daisy suferă un şoc şi îşi dă seama că bărbatul adevărat este soţul ei, Tom, pentru că în faţa unei crize, este cel care rămâne drept şi nemişcat în faţa furtunii emoţionale.

De aici, totul o ia la vale şi Daisy sfârşeşte prin a rămâne cu soţul ei.

Aceasta este puterea stăpânirii emoţiilor sau dezastrul pierderii controlului asupra lor.

Alege să devii stăpânul emoțiilor tale.

Știu că de multe ori este greu să conștientizezi anumite stări și emoții. Pentru a te ajuta am pentru tine cartea Ghidul Personalității Alfa ,carte ce te va ajuta să-ți schimbi atitudinea, mentalitatea și implicit rezultatele pe care le ai în viață.

Ştiu că acest articol este departe de a fi complet. Am nevoie să îmi scrii tot ce îţi trece prin cap despre ce ai citit şi să avem un dialog despre emoţii şi stări sufleteşti. Vreau să ştiu dacă te regăseşti sau nu în ce am scris şi pur şi simplu, cum vezi tu această lume a emoţiilor.

Distribuie daca ti-a placut:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp

Profită de resursele de dezvoltare personală pe care le-am pregătit timp de 10 ani!

ARTICOLE SIMILARE

sunt tata, ce ma fac?

Sunt tată, ce mă fac?

„Pe tine cum te-a tinut tati tau in brate cand ai plans?” Asta m-a intrebat Zlata acum cateva seri inainte sa ne culcam.  Stateam in pat si ii povesteam drama

CITESTE ARTICOLUL

164 de răspunsuri

  1. Este foarte bun articolul si desi mai sunt multe de spus, in mare ai surprins cam tot ce ar putea fi util tuturor cititorilor pe moment.Apropo de stari sufletesti,am remarcat din proprie experienta ca incepem sa le traim si sa le cautam doar atunci cand trecem prin suferinte mari,cand suntem obligati sa meditam la noi ,ca si fiinte UMANE si la viata care e prea scurta inca pentru a reusi sa ne desavarsim.Mult succes in continuare!

  2. Cred ca e important sa treci prin o gama variata de stari emotionale, adica sa experimentezi. Acest drum banuiesc ar fi un fel de drum initiatic. Trebuie sa cunosti ca sa stii sa alegi ce ai nevoie sa iti formeze personalitatea.

      1. @Pera Novacovici  @MihaiMolnar De multe ori patesc si eu acelasi lucru in proiectele mele, inceputul e cel mai greu, dar dupa ce intru in starea de flow, nimeni nu imi mai poate lua creionul din mana 🙂

  3. Foarte interesant ,ca si celelalte articole,cred si eu ca e nevoie de suferinte ca sa evoluam daca ne e bine ne complacem in acea stare si lenevim.Sigur nu e simplu dar merita sa incercam sa evoluam .Si daca incepem reusim.Multumesc mult PERA NOVACOVICI

  4. e foarte interesant articolul.Am jumate de an de cind incerc sa fiu calma. uneori mi se primeste in unele situatii si cu unele persoane de exemplu cu prietenul meu. dar  cu parintii nu merge nu pot sa nu ma inervez, si nustiu cum sa mai procedez sau cind  observ ca oamenii nu ma respecta si isi bat jok de mine

  5. Buna dimineata!
          Tocmai ce mi-am luat o ciorna si mi-am notat atat ”boala” cat si ”medicamentul” pentru vindecare.Obisnuiesc sa tin in portofel cateva biletele cu rezolvarile la anumite stari si intodeauna cand ma enervez sau sunt pe punctul de a-mi pierde controlul le scot si le citesc,asta in functie de caz.Incerc prin asta sa-mi creez obiceiuri de a actiona intr-un mod anume la anumite stari.Insa trebuie sa recunosc ca nu intodeauna imi  iese.Zilele trecute mi-am pierdut controlul la volan si nu a fost tocmai placut sa vad negru in fata ochilor si sa intru cu masina in sant.Totul s-a intamplat cand am auzit o simpla generalizare din gura iubitei mele.Este clar ca acolo am un punct slab la care daca nu lucrez imi poate afecta atat sanatatea si prin urmare viata.Dupa ce m-am calmat mi-am dat seama ca fara sa vreau ceva a intervenit si ma obligat sa opresc pentru a ma linistii si nicidecum sa apas pedala si sa conduc iresponsabil.Acum exista doua variante ori m-am controlat inconstient,daca se poate spune asa,am facut deja un obicei din a reactiona in siguranta ori datorita faptului ca oprirea nu a fost una tocmai ”lenta”am reactionat necontrolat!
         Este OBLIGATORIU mai presus de altele sa invatam sa ne controlam,daca vrem sa evoluam!
     
    Multumesc Pera!

  6. excelent articolul…Eu in primii ani de facultate am luat ca model de a fi profesorii, mereu le admiram calmul omniprezent in orice situatie, mi-au fost model si le multumesc pt ca-mi foloseste in viata.maria p.

  7. Foarte bun articol. Poate o dezvoltare pe tema modului in care iti poti invinge „demonii” ar fi o completare ce m-ar interesa, insa in rest cred ca am gasit raspuns la multe atitudini pe care nu le intelegeam. Multumesc, Pera!

  8. multumesc Pera pt articolul deosebit care face odine in mintea mea.
     
    Ai structurat si ai surprins emotiile pe cele 3 nivele atat de bine incat dintr-o data imi este limpede cum pendulez intre omul primar si cel evoluat. Imi este clar ca atunci cand radiezi in jurul tau iubire si compasiune vei primi prin alte canale infinit mai mult! Incerc sa inteleg esenta cuvintelor „Iubeste pe aproapele tau ca pe tine insuti”. De cele mai multe ori e greu daca nu chiar imposibil sa iubesti neconditionat. Sa-l iubesti pe vecinul care pune manele la ora 3 noaptea, sa-l iubesti neconditionat pe huliganul care ti-a zgariat masina si sa radiezi iubire neconditionata in jurul tau. Dar incerc si fac asta clipa de clipa, intelegand ca noi toti suntem un intreg si ca ce dai vei primi sub alte forme. Daca  cei cu care interactionezi…daca macar unul din ei iti spune ca i-ai luminat ziua…ca ai facut ceva prin care el a inteles mai mult, atunci te poti declara multumit macar pt cateva clipe.
    Tu mi-ai luminat ziua de azi prin articolul deosebit pe care l-am savurat de dimineata.
    Se spune ca sunt 2 zile f importante in viata unui om. Prima zi este aceea in care se naste iar a doua este aceea in care afla de ce s-a nascut.
    Daca intelegem menirea si actionam ca sa ne indeplinim scopul in viata…e maxim cat putem face aici, pe pamant.
    Multumesc Pera. Astept urmatoarele articole.

  9. Buna Pera, pot spune cu sinceritate ca sunt uimit de evolutia ta, am fost de la inceput in newsletter-ele tale si in acele momente nu observam atat de multe schimbari de aceea am si facut o pauza sa zic asa dar recunosc ca sunt placut surprins de tot ceea ai ajuns si ceea ce spui dar mai ales de faptul ca spre deosebire de multi alti care poate sunt la aceeasi nivel U chiar reusesti sa te exprimi in cuvinte pe intelesul tuturor si acesta este un mare atu. Cum reusesti sa iti pastrezi ambitia si determinarea deoarece desi zona de comfort sa mareste f f mult totusi are alura aceea de a te atrage inapoi, cum reusesti sa ajungi si mai ales sa te menti in „peak state” dearece cu siguranta chiar si la nivelul acesta ai parte de tot spectrul de emotii inclusiv cele inferioare??   Cu stima Jicoane Daniel

  10. Salut Pera,
     
    minunat articol. Intr-o situatie oarecum asemanatoare cu cea din film, am fost implicat si eu … cu multi ani in urma … si clar am pierdut ce iubeam pentru ca n-am fost stapan pe situatie. N-a fost o confruntare cu un alt pretendent, au fost alte circumstante, dar important e ca mi-am pierdut calmul si in scurt timp s-a dus pe apa sambetei totul.
    Ce trebuie sa inteleaga cititorul din articolul asta, este ca starea de calm trebuie dobandita si nu contrafacuta. O stare contrafacuta, te va face un Gastsby, instabil si mereu sub presiunea mastii sociale pe care o porti, o masca care cu timpul devine tot mai mare si mai grea.
    In schimb, o stare dobandita, o stare in care ai invatat sa te simti confortabil si care devine starea ta naturala, va dura … cam cate zile ti-e dat sa ai pe lumea asta.

  11. Buna Pera,
    De cate ori am disponibilitate, parca ceva ma atrage sa deschid pagina si sa-mi hranesc sufletul cu ce are nevoie. Si de fiecare data parca lucrurile citite mi se adreseaza mie facandu-ma sa constintizez situati de viata traite de curand,  care nu am stiut suficient de bine sa le rezolv, pierzandu-mi controlul din cauza suvoiului de emotii negative reprimate, care au iesit la iveala instantaneu fara sa-mi dau seama de unde. Clasificarea emotiilor este atat de simpla si de clara incat orice carte de psihologie citita nu mi-a clarificat in minte ceea ce doream sa stiu. Cat despre metodele de echilibrare si comparatia ,,omul superior si inferior,, este fenomenala.
    Multumesc Pera a nu stiu a cata oara!

  12. De admirat efortul tau, precum si staruinta in ceea ce faci. Clasificarea realizata subliniaza foarte bine emotiile ce ajung sa ne deosebeasca pe fiecare in parte. Citind articolul, imi dau seama ca ceea ce ai surprins este chiar esenta pe care unii dintre noi o intalnesc in viata de zi cu zi, manifestata in stari ori emotii diverse. Altfel spus, m-ai ajutat in organizarea gandurilor. Multumesc! In legatura cu exemplul din film, cred ca alegerea domnitei a fost influentata intr-o masura semnificativa si de ideea de clasa sociala, pe care sotul ei a incercat sa i-o prezinte ca o calitate innascuta si foarte valoroasa, in defavoarea lui Gatsby, ce nu reprezenta decat imaginea unui parvenit. In orice caz, un articol foarte bun ! Tine-o tot asa !

    1. @Catalin Andrei Multumesc ca mi-ai scris. E un argument si expunerea lui TOm despre clasele sociale dar exact cum am spus, ratiunea spune ” da , inteleg” si emotiile spun ” hai sa facem ce ne face fericiti” . Emotiile ei s-au schimbat , pentru ca era pregatita sa plece cu Gatsby, isi daduse acordul, apoi starea emotionala s-a schimbat brusc. Gatsby avea mai multi bani ca barbatu-su si petreceri mai faine, cred ca pe scara sociala pentru ea asta era mai important. Asta e doar intuitia mea feminina, care a intepretat povestea 🙂

  13. Foarte frumos articolul..exact ce aveam nevoia in acest moment. Ma bucur tare mult ca ti-am descoperit blogul pt ca de fiecare data cand iti citesc articolele ma umplu de bucurie si intelepciune ajungand sa lucrez tot mai mult la dezvoltarea persoanala. Pentru mine esti o persoana care ma ajuta foarte mult si in care gasesc raspunsuri la problemele mele atunci  cand am mai mare nevoie. Cred ca acest articol m-a ajutat cel mai mult si imi doresc sa fii cat mai inspirat ca sa ma poti inspira si pe mine. Felicitari!!!

  14. Foarte bun articol! Si ce mai apreciez eu pe langa calitatea informatiei si talentul cu care ai redat-o, este strategia de marketing. Faptul ca ai mentionat  la inceputul articolului de povestea barbatului care si-a pierdut femeia penru care a muncit 5 ani (si care s-a dovedit a fi povestea lui Gatsby, una din favoritele mele) m-a facut sa citesc articolul ACUM si nu mai tarziu. Ceea ce inca nu am inteles foarte bine este cum putem scapa de demonii interiori? Nu putem sa-i ucidem,sa-i ascundem,  pentru ca vom pati ca si Gatsby. Trebuie sa scapam de ei in vreun fel, sau sa gasim o modalitate de a coexista cu ei?

    1. AlleXandra, ai spus deja sa coexisti cu ei, sa-i accepti ca o parte din corpul tau…, o mana un picior…
      Ai putea trai fara o mana?  Teoretic da dar ti-ar fi mult mai greu si acesti demoni astepta sa fie acceptati, apreciati, bagati in seama, sa-i faci cei mai  buni aliatii ai tai, sa le dai un nume, „Ex Gatsby cel agresiv” si in momentele delicate sa vorbesti cu ei ” De ce apari in situatiile tensionate?”, „cum sa fac sa devin mai calm?”…
       
      Am invatat acest lucru tot de la Pera si Marius 😀

      1. @SorinIoan Multumesc pentru sugestie 😀  Comunicarea e cheia rezolvarii tuturor conflictelor, inclusiv cu demonii interiori, se pare

    2. Citind si alte comentarii am vazut ca am primit o minge la fileu. Cum sa ne gestionam demonii interiori. Am pus in fisierul de lucru un material pe tema asta :). Multumesc

  15. am inceput timid acest proces de desavarsire si totusi inclusiv datorita tie am crescut, am cautat sa fac trecerea de la omul inferior la omul superior si simt beneficiile acestui proces pe propria piele…articolul este o confirmare ca sunt in directia potrivita :)….admiratie maxima Pera…;)

  16. Multumesc Pera, multumesc ca ma ajuti sa ies din zona de confort si sa evoluez! Azi dimineata cand am deschis ochii aveam o stare deplorabila si ma gandeam oare ce mi-ar putea schimba ziua, iar  e-mailul asta a fost ca un capac care m-a dezmeticit ! :))  Multumesc si lui SorinIoan pentru acel exercitiu. O zi buna tuturor!

      1. da, ii zice. Numai ca Adelaide Clemens nu e Carey Mulligan . Si nici Catherine nu e Daisy. Adica cineva nici n-a citit romanul, nici n-a urmarit cu atentie filmul. In rest, toate bune si frumoase…

        1. N-am de ce sa le scriu celor de la IMDb, ei n-au ce sa corecteze. Cat despre ‘idee’, e a lui Fitzgerald, nu a scenaristului/regizorului. Da’ chiar asa, la ce bun sa citim cartea?

  17. Multumesc Pera, e foarte adevarat ce spui. Dar si aceasta agresiune, confundata adese de ceilalti ca fiind aroganta nu se naste imediat nu izbucneste imediat si nu se ajunge la crima de fapt e stop ca m-ai bombardat destul cu lucruri, atitudini si cerinte suprasolicitante, sau fci proiectii referitoare la mine neadevarate pe care de-a lungul timpului am incercat sa-ti sugerez stop ca nu mai pot, opreste-te un pic si asculta-ma, eu nu sunt asa, eu nu gandesc asa, eu nu pot sa o mai duc in ritmul asta pentru ca obosesc si devine ceva care ma depaseste. Doi am solicitt comunicare deschisa pentru rezolvarea problemei si ce am primit, acelas comportament, parabole si multe altele si in loc sa se rezolve problema mai rau se adancea si atunci izbucnesti iti spui trairile, sentimentele intr-un mod mai agresiv dar am destula logica, bun simnt, iubire de aproape ca sa nu ucid, ma dau eu pana la urma de o parte si zic ok i dreptate si plec. Nu e lasitate Pera dar vezi ca nu ajungi la nimic decat la resentimente si mai mari, la lovituri din ce in ce mai aprige si crude si de ce daca cel, cea cu care te confrunti nu vrea sa vada. In orice problema de genul acesta sunt 2 sau mai multe persoane, nu una singura e vinovata ci toate dar chiar daca citesti literatura de specilitate si recunosc ca o citesc de mult nu numai ceea ce scrieti voi si nu de cand scrieti voi ci mult mai demult si vezi ca nu ajungi la consens, vezi ca de fapt toti oamenii  chiar si cei inteligenti ajunsi pe trepte sociale, profesionle sus au probleme de a gandi ceea ce e bine pentru tine, sau ca tu simti asa sau asa, ca tu esti asa sau asa sau ca tu trebuie sa faci asa sau asa, sau lasa iti fac asa pentru ca stiu ca poti sa duci si tu incerrci omeneste sa ii explici ca eu nu gandesc asa, ca eu nu simnt asa si nu intelege, ca ajunge sa-ti spuna a tu vrei sa fi sef – dar oare se opreste putin din aceste extrapolari sa te asculte cu adevarat degeaba explici da imi place sa evoluez, vreau sa evoluez dar dispozitia mea sufleteasca nu e sa ajung sef ca nu imi doresc acest lucru ca eu nu caut sa evoluez pentru imaginea mea de siguranta sau sentiment de importanta, sa-mi hranesc egoul ranit de altii in timp ci chiar am depasit aceasta situatie demult ci am cautat sa ma orientez spre ce imi place ca o fac din pasiune, ca in viata placerea de a te plimba, de a te uita la un film este aceeasi si in munca, si da cauti sa iti imbunatatesti conditiile de viata ca sa poti sa traiesti intr-un mod confortabil nu lux, pentru ca tu nu iti doresti ceva glamouros pentru ca nu e in natura ta nu sta te face fericit si nu intelege atunci cum e daca ajungi la o situatie asa de mare de conflict cum o mai dezamorsezi decat retragandu-te. Pentru ca agresiunea nu isi mai are sensul devine prea mare. Ca oamenii gandesc, diferit, ca oamenii vor ce vor ei trebuiesc facute niste delimitari.
    Pera te rog da-mi un sfat cand cineva te agreseaza permanent utilizand diverse mijloace ca sa te determine sa actionezi intr-un anumit mod:
    cand se construiesc scenarii pe seama ta,
    cand esti agresat verbal de cei din jur ca sa te provoace sa te enervezi 
    cand toata aceasta situatie tine la nesfarsit mai mult de un an jumatate se mai pune problema ca tu reactionezi cu agresivitate;
    cand ti se spune ca puti, cand ti se tranteste si bufneste ca ai refuzat sa te certi cu cineva s.a.m.d., cum e Pera, cum poti proceda incerci sa te dai la-o parte din miezul problemei ca sa nu mai generezi si sa amplifici starea de conflict pentru ca indiferent ce ai face se doreste ceva si atunci esti agresiv pera asta inseamna agresivitate impinsa pana la maxim.
    efectul de mobing Pera cum trebuie abordat daca una din parti nu vrea in nici un fel sa te lase sa traiesti, sa-ti castigi existenta, neluand in seama ca ai muncit ani, ca ramai fara mijloace de trai, cum poti sa ajungi la un consens cand rautatea este exacerbata
    Aici am nevoie de un sfat real, pertinent, obiectiv si nu subiectiv, cum poti rezolva un conflict amiabil dar nu sa ti se ia dreptul de a trai.

    1. ACOLO SUNT SI EU,DAR AM INVATAT DE LA Pera ca daca sunt buna in ceea ce fac NIMENI nu ma va concedia,avand aceasta siguranta m-
      [am dobandit suficient calm si rationament incat sa nu ma mai tem de amenintari,SA NU CEDEZ fizic,mai ales psihic.Surpriza,dumanii se imputineaza de la sine,dand bir cu fugitii.Bafta.

  18. Salut Pera! Grozav articol, grozav grozav grozav! M-am simtit de parca mi-era super sete si brusc a venit cineva si mi-a dat o sticla cu apa fres.:)). Ai putea sa scrii cate ceva si despre situatiile in care doua emotii diferite sunt foarte puternice si nu stii cum sa le impaci? Genul de momente in care esti intr-un conflict de roluri, in care vrei sa fii si diplomat dar sa si strigi ce te deranjeaza ca s-auda cineva, etc.? Multumesc. Inca o data, excelent articol!

  19. Ma regasesc in rolul lui Gatsby… si nici macar nu am acea super personalitate si bani si ce mai avea el, ci ma refer la faptul ca tind sa am aceiasi atitudine de a-mi creea o imagine imbatabila si de a lucra la mine incepand din exterior in loc sa incep invers. Si apoi o dau in bara in astfel de momente de rascruce fiindca sunt un adolescent(in faza a 2-a) emotiv/sensibil dar si cu ego-ul foarte mare. Consider ca aceasta combinatie este fatala si nu in sensul bun al cuvantului. Dar incep sa simt aproape zilnic, cum incep sa ma mai maturizez  emotional, sa-mi modific reprezentarile interioare, perceptiile, modul de a privi lucrurile si persoanele, insa alteori… revin la acelasi momente in care privesc, gandesc si actionez din perspectiva unui om inferior. Sunt niste conflicte interioare care se dau in mine de ani de zile. Am mai invatat sa le domolesc, dar parca mai degraba am invatat sa le schimb/inlocuiesc in loc sa le elimin, calmandu-le. Un lucru e cert: sunt in cautare! Sau in goana… generala. Sau mai bine zis in goana de a ma gasi pe mine insumi. Acel EU autentic si echilibrat care imi apare in minte uneori timp de cateva secunde cel mult minute sub forma de viziuni.
     
    Foarte util articolul pe care l-ai scris si foarte… cum sa zic… te face sa cauti in profunzimea ta. Introspectiv cred ca e cuvantul 🙂 De luat aminte ce ai scris!

  20. Pera te rog, sprijina-ma cu un sfat, nu ma uita, situatia in care sunt este foarte complicata, nu vreau sa actionez intr-un anume fel si sa generez o tevatura mai mare decat este. Chiar am nevoie de sfat. Astept un raspuns cat mai rapid posibil, nu vreau sa fac rau, nu vreau sa mi se mai faca rau. Viata este destul de complicata si orice problema daca vor cei implicati in ea ca sa se rezolve se rezolva. Cum pot sa fac acest lucru, nu este o rezolvare sa-ti dai la cap, o razbunare atrage dupa sine o alta razbunare, e o mare porcarie si pierdere de timp si distrugere. De ce oamenii trebuie sa ajunga in situatii extreme.
    Multumesc, astept un raspuns, te rog.

    1. @andrmiha Si eu am trait asa ceva 20 de ani, timp in care am incercat TOATE solutiile, insa nu a fost decat pierdere de timp si de sanatate. Nu astepta si tu 20 de ani ca „sa te prinzi”. Ai incredere ca Pera stie ce zice. Pleaca repede si departe, fara sa mai raspunzi la provocarile partenerului.

  21. Apropos de creier reptilian si alte zone cerebrale, ce ati face daca ati fi martori la situatia urmatoare: 
     
    – Un pieton rrom traverseaza neregulamentar, masina franeaza si il atinge pe respectivul pieton. Pietonul isi activeaza creierul reptilian si il scuipa pe sofer. Soferul se pare ca injura si el mama pietonului, inchide geamul masinii si pleaca. Intre timp martorului i s-a activat creierul reptilian si simte dorinta sa desfiinteze pietonul.
     
    Pera, fii bun si propune o rezolvare acestei situatii.

    1. @Dumis Nu e treaba martorului, sa ramana martor si mai departe si sa infiinteze un ONG numit „Soferi si pietoni – iubire nedescoperita inca” , daca ii pasa cu adevarat. Prin acest ONg sa promoveze relationarea cat mai buna intre soferi si pietoni si sa trezeasca constiinta publica. Asta e soltuia mea 🙂

  22. poate acum vreo 3 ani ma regaseam dar in prezent sunt altul viatza ma schimbat si ma facut sa fiu o persoana mai buna dar ma facut si sa nu mai cred in iubiri care intradevar majoritatea sunt false

  23. fiecare om e puțin animalic în sinea sa, fie că recunoște sau nu….ce ține de el , e cât se poate stăpâni să nu-și exteriorizeze această animalicitate și să nu influențeze malefic mediul social din jurul său …această manifestare malefică constă ori în senzualitate excesivă ori în agresivitate față de partea pozitivă a lucrurilor, mai exact față de umanitate !

  24. din pacate putem distruge totul in doar 2 secunde ,o secunda ne trebuie sa ne gandim la rau si inca o secunda sa facem rau, comunicarea este singura arma sigura care poate trece omul peste aceste 2 secunde de intuneric .

  25. Gandurile (mintea) si emotiile (sufletul) sunt alte doua minunate componente ale ansamblului fiintei umane (alaturi de corp si spirit).
    Exista doua abordari ale legaturii gand-emotie. Prima : emotia reprezinta raspunsul fiziologic al corpului fizic la actiunea gandului. A doua : emotia apare ‚de la sine’, in mod necontrolat, influentand corpul, si abia apoi apar ganduri care sa explice, sa dea interpretari aparitiei ei. Desi par opuse, ambele sunt adevarate – depinde doar din ce punct de vedere privesti lucrurile.Asa ca din cauza acelei emotii el a pierdut in 5 secunde ce castigat in 5 ani !

  26. cred ca ratiunea e ceva mai mult decat logica obisnuita. Aveam dilema asta si am intrebat un profesor de filosofie, care e diferenta dintre logica si ratiune. Ratiunea e o cale superioara ce tine cont si de emotii, de experienta cat si de logicai, toate la un loc. Logica e doar un element al ratiunii. 
     
    Felicitari pentru articol!

  27. Salut Pera, recent am trait o emotie negativa foarte intens. A fost un moment in care m-am simtit uitat, singur, neimportant si mai ales nefericit. Din acel moment am devenit anormal de irascibil, nepasator, singuratic si nu stiu cum sa scap din aceasta cusca interioara care ma separa de fericire.

  28. asa este sunt unii oameni de te face sa-ti pierzi firea te face sa ii dai in kap k la un moment dat nu te mai po-ti sa te controlezi asa sunt unii oameni prea ai dracu la mate frate

  29. Personajul principial feminin din Gatsby e Daisy, nicidecum catherine. ma cam zgaria pe urechi catherine.am citit de doua ori cartea si ti-o recomand si tie

  30. Salut!
     
    Pentru o intelegere mai buna a emotiilor, cred ca „Emotii date pe fata” a lui Paul Ekman poate ajuta pe oricine sa inteleaga mai bine declansatorii emotionali si cum pot fi ei schimbati.
     
    As dori sa iti atrag atentia in privinta „plexului solar” – este a treia chakra de jos in sus; culoare reprezentativa galben – situata in partea de sus a abdomenului. Exemplu Google : Solar Plexus

  31. murphy spune zambind: o unealta conceputa incat sa poata fi utilizata si de prosti va fi utilizata cu precadere de prosti. unul din mai multele efecte perverse ale internetului e ca orice fitecine poate face publice orice aiureli. valoarea medie a informatiei publicate pe net a scazut dramatic de la generalizarea retelei globale de comunicare, a devenit neglijabila si continua sa scada, legic. nu ma refer la pagina citata, economia drastica de vedere nu-mi permkite sa deschid mai mult de 1% din paginile a caror adresa o primesc, nu poti emite pareri despre ceva ce nu cunosti. vorbesc doar in principiu. unde drakku sunt activistii protectiei mediului a caror treaba ar fi sa constientizeze publicul ca in simplu click consuma cativa copaci? libertatea de expresie are si ea efectele ei perverse. no offence.

  32. Toti suntem construiti din acelasi material cu multe masti ,cu multe laturi negative pozitive dar fiecare reactioneaza unic.

    1. da…Iulia , asa este , patima in iubire este focul ce o pastreaza vie precum o flacara !….Si stim prea bine ca fara iubire ….sufletul devine …indiferent si rece !

  33. Inteligenta emotionala,bine spus ineligenta,stiam ca ne face mai buni,mai constienti de noi si de cei din jur,sa empatizam mai bine…….mai stapani pe propriul destin,nu cred ca are legatura cu impusivitatea,agresivitatea ,nevoi aflate pe o scara ierarhic inferioara din piramida lui Maslov.

  34. O poezie care poate fi o sinteza a conceptelor din psihologie: „Cu timpul inveti”. Mie mi-a placut foarte mult, desi nu sunt iubitoare de poezie.
     
    Dupa un anumit timp, omul invata sa perceapa diferenta subtila intre a sustine o mana si a inlantui un suflet si invata ca amorul nu inseamna a te culca cu cineva si ca a avea pe cineva alaturi nu e sinonim cu starea de siguranta, si asa, omul incepe sa invete… ca saruturile nu sunt contracte si cadourile nu sunt promisiuni, si asa omul incepe sa-si accepte caderile cu capul sus si cu ochii larg deschisi, si invata sa-si construiasca toate drumurile bazate in „astazi” si „acum”, pentru ca terenul lui „maine” este prea nesigur pentru a face planuri… si viitorul are mai mereu o multime de variante care se opresc, insa, la jumatate drumului.
    Si dupa un timp, omul invata ca, daca e prea multa, pana si caldura cea datatoare de viata a soarelui arde si calcineaza. Astfel incat incepe sa-si planteze propria gradina si-si impodobeste propriul suflet, in loc sa mai astepte ca altcineva sa-i aduca flori. Si invata ca, intr-adevar, poate suporta. Ca intr-adevar are forta. Ca intr-adevar este valoros, si omul invata si invata… si cu fiecare zi, invata.
    Cu timpul, inveti ca a sta alaturi de cineva pentru ca iti ofera un viitor bun, inseamna ca, mai devreme sau mai tarziu, vei vrea sa te intorci la trecut. Cu timpul, intelegi ca doar cel care e capabil sa te iubeasca cu defectele tale, fara a pretinde sa te schimbe, iti poate aduce toata fericirea pe care ti-o doresti.
    Cu timpul, iti dai seama ca, daca esti alaturi de aceasta persoana doar pentru a-ti intovarasi singuratatea, in mod inexorabil, vei ajunge sa nu mai vrei sa o vezi. Cu timpul, ajungi sa intelegi ca adevaratii prieteni sunt numarati, si ca cel care nu lupta pentru ei, mai devreme sau mai tarziu, se va vedea inconjurat doar de false prietenii.
    Cu timpul, inveti ca vorbele spuse intr-un moment de manie, pot continua tot restul vietii sa-i faca rau celui ranit.
    Cu timpul, inveti ca a scuza e ceva ce poate face oricine, dar ca a ierta, asta doar sufletele cu adevarat mari o pot face.
    Cu timpul, intelegi ca daca ai ranit grav un prieten, e foarte probabil ca niciodata prietenia lui nu va mai fi la aceeasi intensitate.
    Cu timpul, iti dai seama ca, desi poti fi fericit cu prietenii tai, intr-o buna zi, vei plange dupa cei pe care i-ai lasat sa plece. Cu timpul, iti dai seama ca fiecare experienta traita alaturi de fiecare fiinta, nu se va mai repeta niciodata.
    Cu timpul, iti dai seama ca cel care umileste sau dispretuieste o fiinta umana, mai devreme sau mai tarziu, va suferi aceleasi umilinte si dispret, dar multiplicate, ridicate la patrat.
    Cu timpul, inveti ca, grabind sau fortand lucrurile sa se petreaca, asta va determina ca, in final, ele un vor mai fi asa cum sperai. Cu timpul, iti dai seama ca, in realitate, cel mai bine nu era „viitorul”, ci momentul pe care-l traiai exact atunci.
    Cu timpul, vei vedea ca, desi te simti fericit cu cei care-ti sunt imprejur, iti vor lipsi teribil cei care mai ieri erau cu tine si acum s-au dus si nu mai sunt…
    Cu timpul, vei invata ca, incercand sa ierti sau sa ceri iertare, sa spui ca iubesti, sa spui ca ti-e dor, sa spui ca ai nevoie, sa spui ca vrei sa fii prieten, dinaintea unui mormant, nu mai are nici un sens.
    Dar din pacate, se invata doar cu timpul…
    Jose Louis Borges

  35. Ma regasesc in acest articol, intrucat sunt emotiva si nu reusesc sa-mi stapanesc emotiile intotdeauna! Atunci cand n-am reusit sa -mi stapanesc emotiile am facut greseli, care s-au transformat in  bumerang! Trebuie sa exersez mult sa fiu cat mai calma, sa depasesc emotiile!

  36. parerea mea este ca sint fel si fel de oameni care la suparare sau la nervi iti exprimi nemultumirea fata de cel de linga tine, se intimpla fapta ne dorita dupa iti pare rau si zici ca se putea evita si incerci sa iti ceri ertare dar sint cazuri cind nu mai poti sa iti ceri ertare .eu cred ca de fiecare data cind e sa se intimple o asemena intimplare este bine sa faci o pauza si sa taci 5 minute (ne ertam casa fim ertati) si totul revine la normal. eu am familie si sint si erturi da ne iubim foarte mult si unul din noi cedeaza si nu dam amploare la ceva mai rau ca avem copii si ne calmam si ne pupam si ne cerem scuze si totul e bine si uitam ce sa intimplat casi cum nu a fost.

  37. eu unul nu ma regasesc si nici nu imi doresc dar starea emotionala dispare atuci cind ai suparare sau nervi. iubirea este pe primul loc in toate si ia rezolva totul. cind iubesti cu adevarat animalul dispare din om dar fara gelozie (iubirea se bazeaza pe incredere si respect reciproc.

  38. ieu spun ca apierdut 5 ani pentru a cstiga 5 secunde..din cauza unei lacomii de a avea acea femeie iar cnd considerat ca poate financiar so abordeze cear mai fii acuma doar banii nusunt oproblema poate concura cu adversarii tipic …” masculin de a cumpara siiii sa nu uitam feminin de ase vinde..” din dorinta absurda de aposeda ceva sau pa cineva a recurs la cinci ani de munca ideota scopul nu era nobil iel ne lund inconsiderare ca sar putea sa fiie respins deacea banuiesc ca trecut lao alta fapta ne cugetata..cele 5 secunde de cstig sunt forma manifestari egoismului.daca nu te pot poseda macar sa te distrug sau auto sacrificiu totusi sa stiie celalalt ce 5 annni aiurea nu macar sa regrete daca nu poti sal posezi asa ca 5 annnniii si 5seecundee o manifestare aprostiei in toata splendoarea ei lacommmia sora cu prostia si egoismul .posesivitati de a avea ceva cu orce pret ciar renuntind la libertate ..jalnica poveste chiar daca este expusa in alt context….constientizarea,si normalitatea ar fii osolutie.aceptabila

  39. interesant articoulul… nu stiu cum gandesc barbatii dar iti spun un singur lucru: am fost la yoga, am citit si studiat o groaza de chestii si din punctul meu de vedere, al unei femei, tin sa precizez ca imi este foarte greu, spre imposibil sa-mi fac mintea sa taca! sa nu emit ganduri-pareri-sau emotii, te urmaresc de la inceput, de cand esti in online adica, si imi place conceptul de alfa, alfa pt mine inseamna trairea in mod constient pe toate planurile. am si yo o facultate de psihologie in spate, am facut-o din mandrie sa ma analizez. dpdvd psihologic sunt schizofrenica, si am o viata si o personalitate extrem de complicata…  sunt agresiva si nervoasa de cand m-am nascut, si pana acum in afara de sexualitate n-am gasit moduri mai bune sa imi stapanesc agresivitatea, instinctele, oricat de multe carti despre dezvoltare personala am citit…

  40. Ok, cu sute de anii in urmă ,dacă nu cu mii resursele erau din belsug.Oamenii nu aveau simtul proprietati,acum însă când resursele sunt manipulare de „alfa state “ totul e un haos evident!

  41. Cred ca nu exista persoana, sa nu se ragaseasca in aceasta lume „de emotii si stari sufletesti”, desfasurate in acest articol.Da.Impartirea, ce separa caracterele emotionale de cele logice este foarte clara sau, cel putin asa pare.Adevarul este (sub prisma mea de constienta) ca ne conducem, in diferite masuri, dupa mintile si inimile noastre, chiar nu conteaza care dintre ele predomina, „stapan sau unealta”.Sa privim in schimb, si sa observam momentele in care capul este conducator suprem, si celelalte… clipe, in care inima pur si simplu trebuie sa faca ce isi doreste.

  42. Multumesc foarte mult…am citit articolul exact cand aveam cea mai mare nevoie…sunt implicata intr-o iubire spirituala si fac tot posibilul sa evoluez spiritual…dar am avut cateva zile in care m-au incercat sentimente negative…

  43. sa nu devenim obsedati in felul acesta de control, uneori cred ca e bine sa ma dam frau liber si emotiilor

  44. Mai Pera, la cel mai important nivel , level 3, tu scrii 4 randuri. Eu credeam ca o sa citesc mult si bine despre etapa pe care foarte putini dintre noi o cunosc. De emotii lupta sau fugi si pacate capitale, obiceiuri etc. am tot auzit din stanga si din dreapta, dar de level 3 mai ales ca e legat de neocortex as vrea sa aud mult mai mult 🙂 Toate cele bune, genial articolu !

  45. Ma regasesc in ce scrii si de fiecare data cand citesc cate un articol simt efectiv cum imi creste energia pozitiva. Iti multumesc! Am gustat din toate emotiile negative si am facut foarte multe greseli din care am invatat ceva,asa m-am cunoscut mai bine si asa am reusit sa-mi domin emotiile negative. E foarte fain ca ne sta in putere sa ne dominam emotiile si ca putem invata sa traim cat mai mult stari sufletesti superioare.

  46. Buna Pera, sunt total captivata de articolul tau. M am regasit , ca si trairi,dar  am regasit si alte persoane din viata mea in tot ceea ce ai scris.
    Imi place sa cred despre mine ca am atins nivelul trei, nu in totalitate…acest lucru tb practicat toata viata..dar imi impun mereu sa i inteleg pe cei din jur, in special pe  prieteni, pe cei cu care intru in contact, pe membrii familiei( surori, nepoti, unchi, matusi, etc), sa-i iert si sa i iubesc asa cum sunt, chiar daca de cele mai multe ori ei sunt primii care ma lovesc. 
    In legatura cu „Gatsby”…l-am iubit cu tot sufletul si l-am parasit cand il iubeam din cauza emotiilor sale nestapanite. Argumentul sau pt propriile reactii a fost si este ca, in momentele in care are dreptate( mai bine spus cand considera el ca are dreptate), trebuie sa urle, sa dovedeasca ca lucrurile stau exact asa cum le expune,trebuie „sa-si scoata sufletul afara”. Acum stiu ca nu am gresit, am preferat sa-l iubesc de una singura,in liniste, rupand logodna.
    Multumesc, eu, personal, pentru acest articol, mi -a dat mai multa putere deoarece am inteles anumite reactii, experiente, unele traite de mine, altele traite de cunoscutii mei.
    Imi confirmi inca o data faptul ca mi-am ales calea cea dreapta, cea buna in viata.
    Continua, esti extraordinar, eu te urmez!

  47. M-au trecut fiorii la gandul greselilor pe care le-am facut si pe care le mai pot face, daca nu voi invata o data pentru totdeauna tehnicile de calmare, stapanire de sine si autocontrol!
    Trebuie sa   exersez continuu cele sapte „virtuti”, pentru ameliorarea defectelor!

  48. Orice om are rabufniri pentru ca pana ajungem la nivelul 3 avem mult de munca de aceea ce cel mai bine ca ce e frumos sa fina mereu la final. Fain articolul mi-a facut placere sa citesc chiar daca a fost asa lung !

  49. Mi-ai spus foarte multe prin acest paragraf:
    ,,Tot ce este nevoie ca sa iti faci o viata superba este o intentie.
    Intentionez sa-mi iau o decizie in minte si suflet care sa schimbe realitatea fada de pana acum in realitatea la care ravnesc.

  50. Consider ca suntem unici in felul nostru fiecare si in functie de asta putem percepe „diferit”lucrurile,situatiile.
    Crezi ca o persoana poate raspunde diferit in functie de temperament,etc emotiile sunt gestionate diferit,de diferiti oamenii.Cred ca trebuie sa luam in considerare in afara de educatie si ed.emotionala…si ce mostenim genetic!?
    Tu ce parere ai?

  51. Ma regesesc in aceasta descrie si imi dau seama ca nu sunt departe cum imi imaginam eu ca sunt, dar vreau sa mai subliniez ca dand timpul inapoi, pot spune ca exista o evolutie in ceea ce ma priveste, mica da ea exista. Totusi in mine exista si o stare care nu e ” pusa pe masa” dar o simt ca exista, si ,cum ziceai, totul e sa ne concentram in a ne stapani emotiile.

  52. Mintea si sufletul omului nu merg mereu pe aceeasi poteca,toata viata noastra nu facem altceva decat sa interpretam cuvinte,noi pe ale altora,altii pe-ale noastre,si cum sa nu te gandesti la ele,cum sa-ti fie indiferetnte,cand urmele lor sunt de nesters,sufletul nostru este cheia cuvintelor.BUNATATEA infrumuseteaza viata impacand toate neintelegirile;ea limpezeste ceea ce este incurcat,usureaza ceea ce e greu,inveseleste ceea ce e trist iar in mare parte ma regasesc in lumea emotiilor.felicitari pt ceea ce faci,prin aceste cuvinte deschizi multe ramuri ale omului

  53. uneori reusim sa stapanim emotiile care ne bombardeaza si atunci ni se pare ceva normal desi mintea noastra se lupta cu noi si poate ar vrea sa spuna ce gandeste insa ne mulrumim sa punem masca de calm sau relaxare desi zbuciunul interior face tornade,poate in felul acsta nu a reusit nici Gatsby sa se stapaneasca,a adunat prea multe nemultumiri in cei 5 ani,si atunci intreb cum e totusi bine sa spui ce gandesti si ce simti sau sa joci u rol care pana la urma te va distruge apoi uneori nici sa spui ce simti ori gandesti nu iti aduce nimic bun,poate doar oamneni din jur ceei care cred in tine desigur sa te ajute in vreun fel e chiar destul de dificil in societatea noastra sa stii ce vrei si sa fii sigur ca e si bine

  54. cred ca multi omeni nu-si recunosc(identifica, constientiza) nici defectele , nici emotiile…ca nu-si dau seama cand au facut un compromis, sau o alegere gresita…
    generozitatea- cred ca ne place multora sa ne consideram generosi , dar suntem doar cand vrem noi…si atunci ne putem numi cu adevarat generosi?…
    cred ca nu vrem sa ne recunoastem nici macar noua , nici cand stim adevarul,in suflet si minte, ca ne-am incalcat propria credinta sau demnitatea…
    legat de film, unde este dragostea adevarata intre un barbat si o femeie in acest film? dragostea se bazeaza doar pe cine e stapan pe situatie? poate e un mod de re-constientizare a adevaratelor sentimente…dar cred ca dragostea trebuie sa existe in inima lor, Sa Stie, dincolo de cuvinte sau situatii , Sa Fie …cred ca sunt si casatorii facute aiurea, si casatorii ce trebuiesc salvate…
    multumesc

  55. E ok. Intuitiv am stiut de aceste nivele insa scrise analitic m-am simtit ca si cum am descoperit ceva nou. Practic zilnic meditatia.

  56. Mi-a placut tare mult cum ai analizat exemplul din film. Nu inteleg urmatorul aspect legat de emotii si poate ai timp sa-l dezbati. Cand se vorbeste de trecerea de la copilarie la maturitate, mi se pare ca se intelege ca partea cu copilaria este ceva rau, de care trebuie sa scapam pentru a fii acceptati pentru a avea o pozitie mai buna.Evoluez zi de zi dar nu pot sa inteleg de ce trebuie sa renuntam la copilarie simt ca in cazul meu de acolo imi iau energia, curajul, nebunia de a face lucrurile, autenticitatea…nu vreau sa imi pierd copilaria ca emotie si ca energie desii lumea nu o percepe ca o chestie pozitiva(loc de munca ) ..Nu inteleg ce se intimpla.

  57. salut,
    citesc de foarte mult timp blogul si, evident, mi se pare genial scris (usor de inteles, la obiect, puternic). inteleg perfect impactul impulsurilor si rezultatele catastrofale pe care le pot avea: am pierdul cativa prieteni si relatii din cauza ca nu am reusit sa le stapanesc, asa ca stiu perfect despre ce este vorba.
    legat de faza din film: am citit acest articol acum cateva saptamani (acum am revenit sa citesc, asa procedez pentru a se intipari mai bine in minte si pentru a vedea daca am alta parere fata de ultima data cand l-am citit) si apoi am vazut filmul, foarte curios sa ajung la faza respectiva. am analizat in detaliu momentele si reactiile, iar mie mi se pare ca problema lui Gatsby nu au fost rabufnirile, ci mai degraba faptul ca traise o viata in minciune, crima si trafic (lucruri deconspirate de Tom), iar asta nu putea fi acceptat de Daisy. Per total mi s-a parut ca Gatsby si-a tinut bine pozitia, dar faptul ca nu era mandru de viata lui si-a pus amprenta mai puternic. Din pacate nu cred ca putea sa faca ceva sa il accepte Daisy, pt ca ea deja il vedea altfel, dupa ce aflase cum isi petrecuse el viata.
    In schimb, din cate imi aduc aminte, Tom se folosise doar de aceste lucruri pt a o castiga (de deconspirarea lui Gatsby) si de faptul ca ea era femeia lui, fara alte explicatii.
    Tinand cont de cum au decurs lucrurile pe urma, nu parea ca s-a intors la ceea ce si-a dorit, mai mult a fost un compromis (probabil Gatsby ii depasea universul ei de intelegere cu mult si se simtea nesigura oricum, dar mai ales sa si descopere toate lucrurile alea despre el). Pana la urma, ea se apropia mai mult de nivelul lui Tom decat de al lui Gatsby.
    Am scris cam mult si sper sa mai continuati cu cateva idei 🙂
    Marius.

  58. Interesant articolul, dar in acelasi timp mi-a ridiciat cateva intrebari. Unde anume am incadra stari puternic negative precum depresia. Din punctul meu de vedere astfel de stari sunt generate de dezechilbre cronice in controlul emotiilor de tip 2, numai ca dezechilbrul are un efect atat de tare incat se propaga asupra nivelului 3 si devine o stare de sine statatoare. Ai putea clarifica cum am putea incadra menaja o astfel de stare intensa (ex. depresie)?

  59. Imi place cum ai spus, Gatsby si-a „ingropat demonii”.Cred ca asta incercam cu totii sa facem,sa ne „ingropam” mentalitatea rea ce o avem,obiceiurile rele si sa „dezgropam” acele valori ce conteaza cu advarat.

  60. Mi-a placut foarte mult articolul….exemplul final in mod deosebit …si comentariile& solutiile…Citesc cu interes tot ce scrii si -mi place,ma captuseste interior intr-un mod special. Multumesc.

  61. Este un articol foarte bun este exact ceea ce aveam nevoie sa inteleg despre cum sa fi calm in orce situatie si cum sa imi dtapanesc emotiile.Nu imi vine sa cred, este foarte important pt mine.multumesc mult!!

  62. Am avut o relație in care tot timpul am fost calm chiar daca partenera mă înjura cand era nervoasa si eu eram mult mai calm,si din asta ea se credea superioară ca nu o radplateam cu aceeași moneda.Cel mai bun lucru in viața e sa fi calm.Va multumesc foarte mult pentru articol m-a ajutat mult

  63. Pentru mine e foarte greu sa imi explic starile, de o vreme simt ca ma duc tot mai spre rau, ma simt foarte distras de prietenii mei, pot spune ultima intamplare, eram 4 persoane in masina iar gandurile mele erau atat de ingrijoratoare ca orice zgomot de la radiou ma facea sa o iau razna dar in acelasi timp incercam sa imi pastrez un calm imens doar pentru a fi departe de radio dar in acelasi timp sa ma pot concentra pe ce povesteau iei. Simteam ca intr-un fel e vina gandurilor mele nespuse ci gandite de ‘n ori ascultand muzica, inteleg ca suna ciudat dar e foarte greu sa explic, pot spune sincer ca mie frica de modul in care interpretat acest mesaj, tin sa mentionez ca am fumat marijuana o lunga perioada, dar in ultimul timp sau schimbat multe lucruri foarte repede, emotiile mi se schimba de la minut la minut si incerc sa trec peste gandul ca as putea fii o fantoma, inteleg ca pentru unii aceste ganduri nu au inteles dar pentru mine e ca un monstru inauntrul meu ce nu ma lasa sa ma vad asa cum vreau, sunt bucuros in momentele cu familia dar in anumite momente simt ca mintea imi fuge doar la lucruri ce nu pot fii adevarate, inteleg ca anumite chestii din creierul meu sunt ilogice dar incercand sa le inteleg simt tot mai multa durere, am asociat anumite sentimente cu rime din muzica si asta ma face in multe momente din ziua sa ma intreb eu cine sunt, mentionez ca in ultima vreme am incercat sa ma conving psihic ca ar trebuii sa fac pauza cu maria, dar in momentele urmatoare ma intreb dar atunci aia de ce e buna aia de ce e rea, si continui pana simt ca pic jos de durere, e greu pt mine sa imi explic sentimentele fata de cunoscuti, e ca si cum as incerca sa ii explic mamei ca fumez marijuana si in acelasi timp sa ii spun mesajul sub o forma care sunt 100% ca lar accepta dar in loc sa ii spun mamei iam spus altei femei incercand sa ii explic aceasi conbinatie de cuvinte dar totul a luat o intorsatura ciudata si eram panicat, grijile mau coplesit si de atunci incerc doar sa ma schimb, incerc sa imi accept trecutul, incerc sa inteleg momentele grele momente cum ar fii: am un coleg la lucru cu probleme psihice, iar alti colegi il batjocoresc in majoritatea timpului, glumele sunt cam de prost gust, faza e ca eu sunt intre toti colegii, inteleg ca pentru unii e amuzant ce se intampla, recunosc in anumite momente si pentru mine a fost amuzant, dar e si partea in care colegul cu probleme mai tulbura apele si atunci restul se intorc inpotriva lui, in trecut am incercat sa ii speriu putin pe colegi spunandule ca iei nu se gandesc ca poate intro zi colegu cu probleme se va duce acasa si din cate „glume” ii faceti, se va spanzura sau alte cazurmai grave, si va lasa un biletel „multumindule” celor care lau impins spre un asemenea pas. Nimeni nu a fost curios, dar eu de o vreme nu mai pot fii asa indiferent si ma macin in anumite momente din ziua intrebanduma daca e ok sa intervin intre iei, as putea schimba cu ceva situatia. Asta e doar una din multe altele. Referitor la subiectul tau, pot spune ca in anumite momente cand citeam simteam anumite stari, stari de care vreau sa scap sau incerc sa le inteleg. As vrea daca se poate sa discutam si pe email daca ai avea timp, o seara faina tuturor!

  64. Mișto articolul. Am răbufnit si eu o dată dar cred că dintr-un fel foarte mișto… In ziua in care mi-am dat demisia seful meu a bătut recrdul recordurilor reușind să mă enerveze de 5 ori într-o dimineață. M-am dus frumos in sala de așteptare pentru clienți si am aprins o țigare,m mi-am facut o cafea și a venit patronul…a văzut că nu eram in apele mele și am inceput să povestim offtopic si am ajuns la subiectul „de ce vreau să plec, dacă am vreo problemă personală cu el…”. I-am spus că nu am nici o treabă cu el, dăm mâna, ne salutăm pe stradă, ieșim la bere, nici o problemă… Si ridicând puțin tonul, iam zis că nu pot să-l mai văd pe ăla (sefu’) arătând cu mâna, oarecum, spre el…

  65. Frumoasa capodopera, dar sa nu uitam ca majoritatea care au probleme cu prima chraka se supun unor astfel de situatii, si chiar daca reusesc sa ajunga la aceasta stare, corpul lor vorbeste si sunt destul de plinuti daca nu chair obeji,…poate ai sa intrebi de ce? pt. ca orcat ai depasii situatiile in sine, sentimentul de frica nu dispare chiar se imbunatateste si iti ramane sa castigi in greutate….

  66. Din punctul meu de vedere emtiile sunt o stare de flux, adica nu exista moment in viata noastra in care sa fim neutri, si chiar cand credem ca suntem impartali avem stari care pot fi definite la o analiza mai amanuntita. Insa cred ca exista un punct homeostatic si pentru acest flux, un punct de echilibru care cred ca se incadreaza la nivelul trei descris de tine sau cel putin este dat de starea interioara de pace si acceptare profunda a ceea cs suntem.
    Pot spune ca si o incadrare de gen, pozitiv negativ a emotiilor se suprapune peste modelul tau deoarece primul si al doilea nivel se incadreaza la emotii negagive, desi ar fi corect sa le numin disfunctionaele pentru ca prin natura lor impiedica aringerea potentialului uman, iar emotiie pozitive sau functionale intra in nivelul trei. Ce ar mai fi de adaugat la cucerirea emotiilor mai ales din primele doua nivele si la propagarea emotiilor din niveul trei este faptul ca deasupra emotiilor se afla mentalul cum si tu sugerai dealtfe , iar din cate stiu eu, cel superior are putere de influenta asupra celui inferior asa ca pentru a facilita controul emotiilor inferioare avem nevoie de un fond informational. Acest fond informational implica analiza si comprehensiunea la nivel indormational a starilor si motivelor ce provoaca emotia respectiva, ca o lege cauzala pentru a identifica si a detasa in prealabil reactiile insinctuale din psihomentalul reactiv si eliminarea treptata a patternurilor de reactie. Bineinteles asta mplica in primul rand acceptarea si constientizarea situatiilor cauzale.

  67. Da… , putine bloguri care sa le citesti asa in care sa dai din cap si sa ramai uimit ca exista oameni care gandesc ca tine care au bursa valorilor foarte bine stabilitita, esti unul din acele persoane care se simt bine in pielea lor , foarte frumos articolul iar sfaturile tale sunt exact cele care m-au format pe mine „Un tip perfectionist format zi de zi din imperfectiunile mele si a celor din jur un om care incearca sa vada lucrurile impreuna nu dezbinate ” ca de exemplu istoria nu inseamna doar razboaie nume de lideri … pentru mine inseamna motivele deciziilor lor nevoia acelor popoare de a creea acei lideri daca te uti in istoria omenirii sa vezi nevoia de stiinta sa vezi nevoia religiei dorinta de putere a omului care izvoraste din puterea noastra de credinta interioara …

  68. f fain articolul…eu ma lupt cu timiditatea inca din copilarie; pt mine, sa raspund in fata clasei era o corvoada,imi era frica,aveam multe emotii si asta facea sa uit si ce stiam. Chiar si acum ,dupa ani multi,in care am incercat sa trec peste aceste emotii,reusesc doar partial. Cand am examene scrise, e mai usor dar,daca examenele sunt orale/prezentari/sedinte/cursuri ,inca am problemele astea. Articolele tale Pera,ma ajuta foarte mult; simt ca sunt pe drumul bun si pentru asta ,multumesc!

  69. Salut,
    Frumoasa clasificare a emotiilor! Totusi exista o scapare. Ce te faci cu emotiile plexului solar? Emotiile pe care le simti in abdomen… Eu pe acelea incerc uneori sa le domin.
    Multumesc pentru munca pe care ai facut-o de cercetare! O sa salvez articolul la bookmark-uri de dragul link-urilor pe care le-ai dat.
    Te salut!

  70. prea multe „trebuie sa”…vorbesti de buda …oare nu sti ca evolutia este o circumstanta a echilibrului?…sunt…stiu…pot………………….informatie-energie -materie….asta e legea…o cunosti sau doar faci parte din ea…
    numai bine

  71. Wooow . Super articol , chiar daca il consideri incomplet, acum imi dau seama cum se leaga toate trairile noastre ca fiinte umane si plus de asta , realizez cate avem de invatat despre noi si existenta noastra , chiar daca avem 20-30-40sau70 de ani . Superba treaba 😉 .Pentru latura aceasta , a vieti , le doresc tuturor celor care simt nevoia sa evolueze , sa aive parte de un asemenea MENTOR . Toata stima pentru OPERA creeata si pentru finta , care ai devenit , prin prisma acesteia . Jos palaria .

  72. Trebuie vorbit despre structura psihicului-sau sufletului-despre caracterul sau inconstient, dinamica inconstienta, caci altfel orice incercare de a explica emotiile este incompleta.

  73. Este foarte bun articolul, cuprinde esențialul din punctul meu de vedere. Si eu am descoperit controlul asupra unor emoții, in urma unor îndelungi suferinti…. Pierderea părinților si primirea unui diagnostic ” urat” …si da am constatat pe propria piele cat de importanta este liniștea si pacea interioara..

  74. Am inteles ce ai scris despre emotii. Pe final ai scris des[re acei demoni interiori care trebuie ucisi. Presupun ca e vorba despre evenimente din copilarie care prin incarcatura emotionala si prin concluziile copilaresti pe care le-a provocat in trecut raman undeva inscrise in fundalul inconstient (e bine ce scriu?). Gatsby este tras pe sfoara de faptul ca acele concluzii copilaresti cum ca ar fi mai bun ca altii si ca lui i se permite sau cuvine totul il fac sa isi piarda cumpatul ? Daca asa e atunci cum accesam acele „dogme” inconstiente atat de adanc inscrise ? Si apoi cum le schimbam? Cum dizolvam acel material emotional cu care s-au lipit acele concluzii puierile de podeaua noastra sufleteasca?

  75. Legat de filmul The Great Gatsby , am incercat sa explic cuiva despre stăpânirea de sine și nu găseam cuvintele potrivite. Uite că acum am un articol intreg să imi susțina ideea. Spor si Mulțumesc

  76. Sunt multe de spus si de explicat. E de experimentat, si pentru oricine vrea sa-si inteleaga mai bine emotiile, recomand actoria.

  77. Buna seara , in primul rind Pera vreau sa iti multumesc p.u acest articol p.u ca in seara asta de 08.08 cautam ceva de genu cu emotiile , aveam nevoie de o indrumare in ceea ce priveste emotiile, pentru ca sunt o fire ce nu le poate controla , mai ales panica , isteria , frica toate astea ma determina la niste gesturi urite, negative din partea mea ca imi afecteaza viatsa de cuplu, practic m-ai facut sa inteleg in mare parte ca este o problema majora si mai ales ce sa fac in asemenea situatii…Ceea ce e rau e ca actionez din punct de vedere emotiv apoi ma gindesc la consecinte, apoi realizez ca fac greseli, daca a-ti putea sa imi da-ti o sugestie mai detaliata in ceea ce priveste cum as putea sa ma controlez mai bine . Multumesc anticipat , astept sugestia ta cit mai curind . O seara buna !!!

  78. mi a placut mult articolul, mare lucru sa iti stapanesti orice fel de emotie.recunosc ca eu inca nu am reusit sa fac asta,avand in vedere ca nu pot trece peste suferinta de a fi mintita si parasita pt alta femeie. as vrea sa uit, sa las totul in urma dar nu reusesc,. se pare ca sentimentele mele au fost si sunt destul de profunde si totul e greu cand nu poti uita.

  79. Felicitari pentru articol ! Este foarte bun , exact ce Ma intereseaza in ultimul timp ! Ma simt deseori coplesita de emotii, si imi e greu da le controlez, dar ma straduiesc 🙂

  80. exista ambele tipuri de emotii, constructive vs distructive si ce este mai important este ca marea majoritate sa fie constructive. doar asa va fi in beneficiul nostru.

  81. Emotiile ne distrug viata la sigur, ai mare dreptate Pera când zici ca este foarte important sa le putem controla, sunt intr-o batalie uriasa cu mine insumi la moment la aceast capitol.Daca nu reușesc sami spapinesc emotiile la moment, viata mea pe viitor va fi un IAD! Sunt ft curioasa de finalul acestei perioade din viata mea, oare am sa gasesc puterea,sa ma

  82. Emotiile ne distrug viata la sigur, ai mare dreptate Pera când zici ca este foarte important sa le putem controla, sunt intr-o batalie uriasa cu mine insumi la moment la aceast capitol.Daca nu reușesc sami spapinesc emotiile la moment, viata mea pe viitor va fi un IAD! Sunt ft curioasa de finalul acestei perioade din viata mea, oare am sa gasesc puterea,sa ma inving?

  83. Eu sunt de parere ca instinctele sunt fundatia starilor sufletesti, si nu poti sa te minti pe tine colorand o lume roz in jurul tau si facand pe calmul cand afara e razboi sau realitatea e cruda, pentru ca.. s’ar cam putea sa te rupi de realitate. Mi se pare ca ai pus prea mult accent pe partea spirituala a omului, sa nu uitam ca nu tine de foame. Dar fiecare se afla la stadiul lui pana la urma, insa eu tot sunt de parere ca ce’i prea mult strica, partea spirituala..

  84. Avem multe trairi in suflet cu care ne luptam. Esecuri, temeri, iubiri pierdule sau netraite la timp. Insa felul in care noi percepem aceste trairi face diferenta intre trecut si prezent, de dragul viitorului nostru. Vom invata intr-un final sa acceptam si sa lasam in trecut bagajul emotional si vom incerca sa construim un viitor mai bun…

  85. Buna Pera. Un articol plin de adevar,din care am inteles cateva lucruri importante. Foarte bine scris si bine explicat,ma bucur ca te a gasit muza :))

  86. The next time I learn a blog, I hope that it doesnt disappoint me as a lot as this one. I mean, I know it was my option to read, but I really thought youd have one thing fascinating to say. All I hear is a bunch of whining about one thing that you might repair when you werent too busy looking for attention.

Lasă un răspuns

PERA NOVACOVICI

Sunt psiholog și scriitor, dar expertiza mea cea mai importantă este că am învățat și experimentat tot ce mi s-a părut mai dificil.

Niciun obstacol nu a fost prea mare ca să-l încerc, și nu ar trebui să fie nici pentru tine.

SUNTEM DUSI PE UN DRUM GRESIT O VIATA INTREAGA

Dezvolta-ti personalitatea pentru a reusi in felul tau.

CATEGORII

Mulțumesc că te-ai abonat!

Verifică inboxul, te așteaptă primele materiale acolo.