Ultima treaptă de pe turnul evoluției alfa

spiritualitate (1)

Acest material este răspunsul meu la multe întrebări care îmi spun ”de ce nu vorbeşti de spiritualitate?”

Faptul că nu folosesc acest cuvânt, aşa cum vei vedea în continuare, nu înseamnă că ceea ce facem în comunitatea noastră nu este o muncă spirituală.

De ce este spiritualitatea importantă şi de ce este în vârful turnului alfa?

Pentru că omul atunci când îşi descoperă spiritul, se întâmplă ceva magic.

Acea magie e că toate celelalte nevoi ale sale sunt împlinite şi atinge acea stare de împlinire care îl duce la capătul călătoriei, adică scopul vieţii fiecăruia dintre noi.

Cu toţii ştim că e important să evoluăm…dar există vreun capăt al călătoriei?

Aşa cum deja am vorbit în mai multe rânduri, ca să poţi trece pe o treaptă superioară a evoluţiei trebuie să ai sentimentul de împlinire şi mulţumire pe treptele inferioare.

Sănătatea, corpul fizic şi supravieţuirea sunt la baza turnului. Poţi accesa orice altă treaptă dacă nu ai mâncat de 3 zile şi nu ai băut apă?

Te invit să ţii post negru dacă crezi că poţi admira un apus de soare în timp ce ai dureri de burtă de foame sau eşti aproape leşinat de sete sau durere fizică şi apoi să vedem cum stă treaba cu evoluţia.

Aşadar, dacă ai ajuns să fii cu adevărat un om spiritual, nu mai ai nici o problemă pământească.

Omul spiritual este împlinit în toate treptele evoluţiei. Ce înseamnă să fii împlinit pe toate treptele? Înseamnă că pe fiecare treaptă, omul simte echilibrul.

Legat de bani de exemplu, omul spiritual poate fi sărac sau miliardar, însă el este perfect mulţumit cu banii pe care îi are. Asta e tot ce e necesar pentru ca el să treacă la următorul nivel.

Dacă spui că pentru tine nu sunt importanţi banii şi peste 5 minute plângi că nu ai bani să îţi plăteşti facturile, s-a terminat cu spiritualitatea. Înseamnă că nu eşti împlinit legat de banii pe care îi ai, de confortul tău şi de stilul de viaţă şi ar fi bine să te ocupi de acest aspect al vieţii înainte de a putea evolua.

În iubire, omul poate să fie şi singur, dacă el simte împlinire în viaţa pe care o are în solitudine, poate să treacă mai departe.

Important este să fii împlinit cu ceea ce ai pe un nivel şi atunci poţi evolua spre următorul.

Problema este că avem parte de o falsă spiritualitate în care oamenii îşi imaginează că sunt spirituali doar ca să arate că de fapt au frustrări pe unele trepte ale evoluţiei, lucru care îi face să revină obligaţi de suferinţă la acele etape ale vieţii pe care le-au neglijat.

Tema: Priveşte turnul evoluţiei alfa, reciteşte şi articolele aici dacă e nevoie şi află pe care trepte simţi că eşti neîmplinit şi ai nevoie să lucrezi. E important să nu laşi trepte în care nu eşti împlinit pentru că mai devreme sau mai târziu ele te vor pedepsi şi te vor întoarce din drum pentru a te ocupa de ele.

Falsa Spiritualitate

Pentru a fi un om spiritual, nu e nevoie să arăţi într-un fel, să te porţi într-un fel sau să dovedeşti ceva. În primul rând, omul este spiritual pentru el. Evident că spiritualitatea lui se va reflecta şi în exterior însă e mai puţin important ce se vede în afară. Important este ceea ce se simte în interior.

Există câteva ”atribute” ale oamenilor falşi spirituali pe care am să le enumăr aici şi te invit să îmi laşi comentarii cu alte trăsături ale falsei spiritualităţi pe care le cunoşti.

1. Religiozitate ostentativă şi abuzul spiritual

Toate religiile sunt de  fapt căi diferite spre acelaşi scop. Nu doar că nu există o singură religie care să deţină adevărul suprem ci mai mult, religia nu este singura cale spre spiritualitate.

Din punctul meu de vedere, orice religie care îndeamnă să provoci orice fel de suferinţă vieţii de pe pământ, de la sacrificarea animalelor până la pedepsirea semenilor noştrii, este o cale care duce în jos, şi nu în sus. Când găseşti o religie în numele căreia nu a fost adusă moartea şi suferinţa printre oameni, să mă anunţi şi pe mine.

Eu cred că fiecare om este suficient de inteligent pentru a-și aleage propria cale spirituală. Ce cred eu că este foarte greşit sunt oamenii care încearcă să impună altor oameni credinţe sau forme spirituale.

Fiecare om trebuie să fie liber să îşi aleagă propria cale, propriul adevăr şi formă de spiritualitate cu care rezonează.

Cunosc oameni care nu au nicio treabă cu religia şi sunt oameni extrem de buni la suflet, plini de compasiune şi iubire, sar în ajutorul semenilor şi încearcă să aline suferinţa celor din jur şi cunosc oameni care merg permanent la biserică, sunt cu cărţi religioase sub braţ şi sunt atât de putrezi pe interior că te miri cum de mai pot să stea în picioare.

Din punctul meu de vedere, ruptura dintre religie şi spiritualitate este mai mare azi decât a fost vreodată. De aceea, citind despre toate căile, eu am ales budismul ca şi formă cea mai aproape de sufletul meu pentru a înţelege universul şi legile lui. Îţi voi descrie puţin mai târziu, pe scurt ce spune budismul şi de ce rezonează cu sufletul meu.

2. Neacceptarea că avem o viaţă pământească 

Multă lume crede că a fi spiritual înseamnă să nu ai ego, adică acea latura animalică a fiecăruia dintre noi.

Cât timp ai un corp fizic, ai ego. Doar prin moarte scapi de ego. Corpul fizic are nevoi ca orice alt animal. Îi este foame, sete, vrea să se reproducă, caută plăcerea şi fuge de durere şi aşa mai departe. Să fii un om spiritual nu înseamnă să nu mai ai ego şi această latură inferioară ci să înveţi să îmbini latura inferioară şi cea spirituală.

Să accepţi că atâta timp cât eşti pe pământ, ai un corp care îmbătrâneşte şi apoi moare dar în acelaşi timp există o parte din tine care este nemuritoare şi ar fi frumos să trăieşti după cum spune Ghandi:

"Trăieşte fiecare zi ca şi când ar fi ultima. Învaţă în fiecare zi ca şi cum ai trăi pentru totdeauna." Mahatma Gandhi

3. Saltul etapelor în evoluţie

Adevărul este că există 2 căi pentru a ajunge la spiritul din noi.

Prima este cea propusă de mine: fiecare treaptă, de jos în sus rezolvată, atingerea satisfacţiei şi apoi trecerea la următoarea. Aceasta este calea pe care o cunosc şi pe care o parcurg şi eu la rândul meu.

A doua este direct spiritualitatea, care dacă este atinsă, poate rezolva instantaneu toate treptele inferioare.

Problema cu această a doua cale este că văd oameni care au probleme în viaţa de zi cu zi şi se refugiază în spiritualitate. Aceștia meditează, fac yoga, citesc, se roagă şi apoi nu fac decât să revină la aceeaşi viaţă mizerabilă cu aceleaşi probleme, neînţelegând ce se întâmplă.

Mai mult, îşi creează iluzia că sunt cumva nobili şi superiori pentru că suferă iar asta le da cumva o aură de sfinţi.

Omul spiritual este vesel, plin de încredere în sine, cu poftă de viaţă, optimist şi deşi poate avea probleme în viaţa de zi cu zi, energia lui este permanent pozitivă.

Dacă eşti nefericit, nu eşti un om spiritual şi nici nu ţi-ai descoperit comoara interioară, te asigur. Dacă eşti pesimist şi negativist, dacă îi judeci pe alţii, dacă ai frustrări şi simţi durerea lipsurilor de orice fel din viaţa ta, nu eşti o persoană spirituală.

Dacă jigneşti, eşti agresiv, abuzezi de cei din jur, nu ai nici o treabă cu spiritualul.

Dacă eşti agitat şi nervos, stresat şi temător, nu practici o viaţă spirituală.

Foarte mulţi oameni se folosesc de spiritualitate ca de o scuză pentru incompetenţa lor.

În loc să îmi rezolv problemele cu banii, iubirea, obezitatea, viaţa socială, stilul de viaţă, mă voi refugia în spiritualitate, voi lua poziţia de meditaţie, voi asculta muzică de relaxare şi voi spune că eu sunt deasupra problemelor de zi cu zi. Voi spune că sunt o fiinţă spirituală evoluată.

Dar această mască pică la prima interacţiune cu viaţa reală, când toată tensiunea şi suferinţa din tine izbucnesc ca dintr-un vulcan şi arăţi că nu eşti decât un om de rând, cu probleme şi suferinţe care trebuiesc rezolvate, câte una odată.

Mai bine să îţi accepţi condiţia şi apoi să munceşti pentru a progresa cu răbdare şi dedicaţie decât să te minţi că ai depăşit problemele când ele sunt acolo şi cresc pentru a te strivi.

Nu eşti spiritual pentru că ai vrea să fii sau ai vazut comportamente la alţii ca fiind spirituale sau ai citit ceva despre spiritualitate. Eşti spiritual pentru că lumina din tine străluceşte şi nu e nevoie de alte dovezi nici pentru tine şi nici pentru alţii.

Acum că am văzut despre falsa spiritualitate, înainte să trecem la cele 3 căi propuse de mine pentru a descoperi spiritualitatea, hai să vedem ce se întâmplă dacă NU facem pasul spre spiritualitate.

Suferinţa provocată de ruptura de propriul nostru spirit.

Când zeii au vrut să ascundă cheia către iluminare de oameni, nu au ascuns-o nici în vârf de munte, nici în adâncul oceanului şi nici printre stele, pentru că ştiau că oamenii vor ajunge peste tot. Au ascuns-o chiar în interiorul omului, locul în care ştiau că acesta nu se va uita niciodată.

Guy Corneau numeşte acest spirit din noi ”partea cea mai bună a sinelui” sau ”sinele autentic”.

"Străină oricărei idei de perfomanţă sau comparaţie, spiritul nostru semnează partea vie din noi, cea care există în mod natural şi simplu, fără să se aştepte la vreo consecinţă a existenţei sale. Dincolo de dificultăţile vieţii persoanale, fecare om are o parte bună, veselă şi iubitoare. Nu este nevoie nici de acte de vitejie şi nici de plecăciuni pentru a intra în contact cu ea. Această parte se află mereu acolo şi ne aşteaptă cu răbdare. Este partea noastră cea mai frumoasă şi mai extinsă." – Guy Corneau

În majoritatea basmelor se vorbeşte de eroul care depăşeşte dificultăţi pentru a descoperi o comoară care de fapt se află acasă în punctul de pornire.

Facem foarte multe lucruri pentru a descoperi această comoară:

– citim

– facem sport

– mâncăm sănătos

– căutăm relaţii de prieteni şi iubire

– ne căutăm vocaţia

– muncim

– concurăm

– acumulăm.

..până când cădem laţi de oboseală doar pentru a ne refugia în medicamentul nostru preferat, mâncare, televizor, jocuri, vicii, ca să uităm că defapt, după toată căutarea încă nu suntem fericiţi.

De ce?

Pentru că nu am pătruns cu adevărat în interior.

Ne este frică tare de ce vom putea găsi acolo. De cele mai multe ori cochetăm cu interiorul nostru, băgăm un deget şi îl scoatem repede dar nu ne cufundăm cu adevărat în el.

"Un individ care trăieşte ignorând puterea proprie va încerca să se conecteze la ceilalţi şi să găsească în ei sau în exterior confirmarea valorii lor. Iar dacă nu găseşte sprijinul necesar ,va crede că nu valorează nimic, că nu este la înălţime şi că nu i se poate întâmpla nimic bun. Puternic la origine şi capabil să se autodetermine prin forţa inspiraţiilor şi aspiraţiilor sale, el se va trezi dependent de diverse stimulente exterioare, destinate să păcălească resemnarea şi dificultatea pe care le încearcă trăind în afara luminii sale." – Guy Corneau

Distanţarea faţă de noi, de spiritul nostru însă este semnalată prin boli, conflicte şi suferinţe mari care trage semnalul de alarmă. Ca orice sistem viu suntem supuşi unui sistem de autoreglare interioară. Cu alte cuvinte, viaţa ne împinge spre a deveni maximul din ceea ce putem deveni. Trebuie doar să învăţăţăm să ne lăsăm purta'i şi să navigăm pe valurile vieţii, uneori line alteori învolburate.

"Vestea bună e că ne-am născut fericiţi şi că vom fi chemaţi să dăm socoteală dacă uităm lucrul ăsta. Ca toţi copacii, ca toate plantele, avem menirea de a creşte, , de a ne dezvolta și de a înflori pentru satisfacţia noastră şi a celor din jur. Anumite rădăcini sunt atât de viguroase încât vor trece printr-o fundaţie de beton pentru a-şi urma drumul. Într-atât de mare este forţa fermentului de bucurie care constituie fundamentul fiinţei noastre." – Guy Corneau

Christina Grof spune despre aceeaşi ruptură faţă de spiritul nostru, următoarele:

Sentimentul de gol interior, de deşertăciune, de lipsă a ceva ce nu poate fi rostit, devine din ce în ce mai puternic, aruncând în tristeţe din ce în ce mai multe momente ale vieţii, vopsind în gri orice bucurie, orice întâlnire, orice experienţă. La început ai crezut că acest gol vine din lipsa a ceva. Ai încercat să îl umpli cu o activitate nouă, poate, cu muncă, cu o nouă iubire, cu goana după bani, ai crezut că poate ai nevoie de o vacanţă , dar ajungând sub palmieri ai redescoperit aceeaşi amărăciune discretă inserându-se printre crăpăturile dorinţelor tale. Apoi, într-o bună zi, ai făcut descoperirea că o băutură bună la momentul potrivit poate uşura puţin sentimentul acesta al inutilităţii, al greutăţii, al melancoliei sau poate ai descoperit că o gură de alcool are darul magic de a opri puţin maşinăria gândurilor compulsive care-ţi absorbe întreaga energie.

Ruptura interioară, dureroasă, de adevărata noastră natură, este cauza acestui sentiment de goliciune interioară.

Cu cât suntem mai rătăciţi în exterior, cu atât suntem mai separaţi de noi înşine, cu atât golul este mai mare şi eforturile de a-l umple cu ceva vor fi sortite eşecului. Această uriaşă dorinţă de a umple ceva nerostit este Setea în întregire.

Experienţa umană este, vrem sau nu, de un timp foarte îndelungat, o experienţă a alienării, a amneziei spirituale profunde faţă de adevărata noastră identitate.

Toate medicamentele (dulciuri, distracţie, etc) nu vor umple golul şi nu potolesc setetea profundă.

Singurul mod de a satisface cu succes această dorinţă elementară de întregire este o relaţie permanentă cu vasta sursă spirituală interioară."

În continuare am să îţi propun 3 căi pentru a descoperi spiritul din tine. Te rog să îmi spui şi tu propria ta cale pentru că probabil ai cel puţin una.

Metoda Brene Brown de descoperire a comorii interioare

O metodă de a ajunge la spiritul tău este să elimini măştile până când ajungi la ceea ce eşti cu adevărat. Să devii o persoană autentică. În cartea ei, Darurile imperfecţiunii, Brene Brown propune o soluţie în 10 paşi.

– să laşi deoparte ce cred oamenii

– să ai autocompasiune fără perfecţionism. Adică să te perfecţionezi permanent fără însă a te pedepsi dacă nu faci ceva perfect din prima. Perfecţionismul este o boală, perfecţionarea e un stil de viaţă sănătos. Diferenţa dintre ele este că perfecţionismul îţi cere să faci orice bine din prima încercare, perfecţionarea îţi cere să greşeşti permanent pentru a îmbunătăţi permanent.

– să ai un spirit rezistent fără să îţi amorţeşti simţurile cu alcool, droguri sau alte vicii. Dorinţa de a uita o au oamenii slabi.

– aprecierea pentru ce avem deja. Bucură-te de o sticlă goală ca un copil. Nu te mai poţi bucura decât de ceva fabulos, cu artificii. Aşadar redescoperă micile bucurii ale vieţii.

– să lăsăm deoparte nevoia de a şti şi a controla totul.

– să ne dezvoltăm creativitatea să lăsăm comparaţiile deoparte. Fiecare e pe drumul său, în ritmul său. Nu trebuie să mă compar cu cineva.

– să încep să pun mai mult preţ pe odihnă şi joacă.

– să creez în jurul meu o atmosferă de calm şi linişte şi să lăsăm deoparte anxietatea şi o viaţă trăită din teamă.

– fă munca ce îţi place, descoperă-ţi vocaţia şi adu valoare lumii prin ea.

– cântă, dansează şi scapă de dorinţa de a fi cool, şmecher.

Metoda Pera Novacovici

Primul pas pentru mine a fost la 22 de ani când am aruncat la gunoi tot ce am învăţat de la alţii despre cum să trăiesc şi am ales să merg pe propria mea cale. Acest lucru m-a eliberat de o suferinţă uriaşă şi am câştigat libertatea de a fi eu, de a alege ce vreau eu şi de a nu da socoteală nimănui pentru alegerile mele.

Asta a dat voie luminii din mine să strălucească şi astfel mi-am descoperit vocaţia.

Pasul doi a fost la câţiva ani după, când am reuşit să elimin frica cu care trăiam fără să îmi dau seama. Ce s-a întâmplat atunci poţi să vezi în acest video: Secretul unei vieti fara frica.

Pasul 3 a fost să îmi dau seama că eu exist în două feluri. Cu bateriile goale sau cu bateriile pline. Adică cu spiritul meu luminând drumul pe care merg sau cu lumina din mine pâlpâind firav. Ca să pot lăsa spiritul să strălucească trebuie să îl dezvelesc de măşti şi să am bateriile pline.

Când sunt cu bateriile goale sunt în latura mea inferioară. Mă enervez, sunt egoist, am reacţii emoţionale de om imatur şi vreau să fiu lăsat în pace în lumea mea.

Când sunt cu bateriile pline atunci dăruiesc, iubesc, muncesc, cânt, dansez şi râd. Sunt în latura mea superioară.

Când am bateriile goale mă retrag din lumea exterioară şi mă dedic mie, făcând unul sau mai multe din următoarele lucruri:

– mă joc pe PC sau PS3

– citesc

– ascult muzică

– cânt

– desenez cu creioane de colorat

– petrec timp în natură

– sun prieteni şi stau la o poveste

– trag un pui de somn

– meditez

– mă plimb

– savurez liniştea

– mă plimb cu bicicleta

– fac pe cineva fericit oferind-i ceva ce ştiu că are nevoie

– mă uit la documentare, filme şi seriale

– mă joc cu pisica

– citesc poezii.

Tema: Lista poate fi extrem de lungă şi te invit să pui într-o astfel de listă toate activităţile care îţi încarcă bateriile. De fiecare dată când simţi că te cuprinde nefericirea şi te lovesc problemele, e important să te repliezi şi să îţi oferi ţie ce ai nevoie. Doar aşa poţi să fii în latura ta de om superior.

Metoda budistă

Îmi place foarte mult budismul pentru că rezonează cu experienţa mea de viaţă. Când am citit calea cu 8 braţe a budismului mi-am dat seama că ele se potrivesc foarte bine cu ce am trăit eu.

Cele 8 căi ale budismului spun aşa:

1. Calea vorbirii corecte – să nu minţi, să nu vorbeşti mult fără rost, să nu jigneşti.

2. Calea acţiunii corecte – să nu faci rău şi să munceşti pentru a evolua şi a te dezvolta permanent.

3. Calea intenţiilor corecte – să fii bine intenţionat la originea acţiunilor şi vorbelor tale.

4. Calea ocupaţiei corecte – munca ta să fie aducătoare de valoare (vocaţie).

5. Calea percepţiei şi a viziunii corecte – să nu ai prejudecăţi, să nu ataci oamenii şi să nu discriminezi alegerile altora.

6. Calea efortului corect – efort pentru evoluţie şi progres permanent.

7. Calea contemplării corecte – de a vedea lucrurile aşa cum sunt nu cum credem că sunt.

8. Calea meditaţiei corecte – să ne rezervăm timp pentru ca prin meditaţie să accesăm puterea spiritului nostru.

Budismul mai spune că toţi avem Karma – orice acţiune are o reacţiune. Binele ce îl faci ţi se întoarce pe alte căi, răul la fel. Nu poţi scăpa de Karma decât după un şirag de reîncarnări în care progresezi permanent pe treptele evoluţiei şi de aceea oriunde eşti şi orice faci, încearcă să îţi faci treaba cât mai bine şi să te educi şi progresezi permanent pentru că nu poţi scăpa de calea evoluţiei. Dacă te sinucizi de exemplu, nu faci decât să reiei tot procesul de la capăt, cu aceleaşi lecţii pentru că nu ai înţeles ce trebuia să înveţi. Lecţia se repetă până când o înveţi apoi treci la umatoarea lecţie.

Poate ai văzut oameni cărora li se întâmplă aceleaşi necazuri în mod repetat. Ei bine, acesta e secretul vieţii. Învaţă lecţia şi poţi trece la următoarea.

Nirvana – când reîncarnările se opresc iar spiritul tău nu mai ia formă materială. Când toate lecțiile au fost învăţate.

Budismul este vast însă pentru mine a fost o plăcere să îl descopăr pentru că îmi dă voie să gândesc pentru mine, să simt pentru mine şi să fac propriile alegeri în viaţă pentru care suport consecinţele. Şi viaţa mea este extraordinară de când mi-am dobândit liniştea spirituală.

În încheiere, despre iubirea adevărată.

Așa cum am scris în cartea Cum sa il faci pe cupidon animalul tau de companie, cuvântul iubire este folosit greșit.

Pentru mine, iubirea adevărată este echivalentul spiritului din noi. Când descoperim iubirea adevărată nu facem decât să descoperim rezervorul uriaş de iubire şi lumină din noi.

Majoritatea oamenilor însă, numesc iubire atracţia dintre un bărbat şi femeie care deşi o etapă importantă în viaţă noastră sau o sursă de satisfacţie, este foarte departe de a fi iubire. Citeşte despre atracţie şi relaţii de cuplu, aici: In loc de "te iubesc" corect ar fi "am nevoie de tine".

Există pasaje în cultura omenirii care descriu iubirea spirituală iar oamenii cred că aceasta trebuie reprodusă în relaţii de cuplu ceea ce este o sursă mare de nefericire.

Ceea ce accentuează nefericirea oamenilor este că ei aşteaptă această iubire spirituală de la alţi oameni, parteneri de cuplu sau membrii ai familiei şi nu înţeleg că nu o vor primi niciodată decât în doze mici pentru că nimeni nu e dator să îţi dea iubirea lui. Ţi-o dă dacă are dispoziţia necesară. Iubirea nu e doar pentru o persoană, iubirea e pentru tot ce e viu.

Tu eşti responsabil de iubirea ta, adică de spiritul din tine. Fiecare cu spiritul şi cu iubirea lui.

Da, poţi într-o relaţie să îţi reverşi această iubire spirituală şi necondiţionată asupra partenerului dar asta se va întâmpla când vrei tu, nu când vrea partenerul. Şi ce se întâmplă dacă într-o zi eşti copleşit de problemele personale şi nu ai de dat această iubire pentru că ai nevoie tu la rândul tău de ea?

Partenerul vine şi începe să îți reproşeze că nu îl iubeşti ceea ce e o aberaţie. Să iubeşti e una, să satisfaci nevoi cu totul alta.

Nu am întâlnit un cuplu fericit pe termen lung în care ambii partaneri să nu înţeleagă acest mecanism. Partenerul dă dacă vrea şi are de unde, nu dă pentru că eu cer. Dacă am nevoie, îmi caut în interior şi îmi ofer din propriile resurse.

Când partenerul nu are iubire de dat înseamnă că are nevoie să primească şi cea mai mare greşeală este să apar şi eu şi să îl stresez că nu oferă destul. Dacă am să îi dau, îi dau eu, dacă nu am nici eu de dat, îl las să facă orice îi face lui plăcere pentru a-şi încărca bateriile.

Vezi articol despre atracţie sexuală şi iubire aici: Cele 7 stadii ca sa descoperi iubirea.

Dacă înţelegi ce îţi spun în acest materiale despre spiritualitate şi aplici, vei descoperi adevărata iubire, singura care poate fi numită iubire, spiritul din tine, sursa de căldură şi lumină.

Ţine minte un singur lucru. Când începi să cerșești iubirea de la oamenii din jur, ţi-ai semnat sentinţa pentru o întreagă viaţă de suferinţă.

Te las la sfârşit cu acest citat minunat şi aştept părerea ta mai jos.

"Cea mai mare frică a noastră nu este faptul că suntem inadecvaţi, ci este faptul că suntem puternici peste măsură. Lumina noastră, şi nu întunericul din noi ne înspăimântă cel mai tare. Ne întrebăm adesea : cine sunt eu ca să fiu strălucitor, minunat, talentat, fabulos? Cine eşti tu ca să nu fii? Eşti un copil al lui Dumnezeu şi faptul că joci la scară mică nu serveşte lumea. Nu este nimic grandios în a te micșora pe tine însuţi astfel încât ceilalţi să nu se simtă în nesiguranţă alături de tine. Cu toţii suntem meniţi să strălucim. Ne-am născut să manifestăm gloria lui Dumnezeu în noi înşine. Iar asta nu se află doar în unii dintre noi, ci în fiecare. Şi când ne lăsăm propria lumină să strălucească, le dăm şi celorlalţi permisiunea să facă la fel. Când ne eliberăm de propria frică, prezenţa noastră îi eliberează automat pe ceilalţi." Marianne Williamson

Per aspera ad astra

Pera Novacovici

Distribuie daca ti-a placut:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp

Profită de resursele de dezvoltare personală pe care le-am pregătit timp de 10 ani!

ARTICOLE SIMILARE

37 de răspunsuri

 1. spiritualitatea merge mana in mana cu psihologiaPera .
  Eu prin meditatie am ajuns la un nivel atat de inalt de eram singura….nu mai era nimeni sa ma inteleaga
  Stiu ca ma crezi nebuna dar am patit asta si in anul 2000 si in 2012 
  Mi am bagat nasul in toate religiile si le am studiat si ai dreptate
  Meditatia cum o descrie Marius m a adus la un punct extraordinar si mi ar place sa l repet 
  Multumesc pentru articol ….este interesant si ai dreptate vis a vis de budism!

  1. CorneliaL Power vs Force – Dr. David R. Hawkins,
   Transcending the Levels of Consciousness, The Staircase to Enlightenment – Dr. David R. Hawkins.

 2. Toata treaba cu spiritualitatea ar trebui invata,si inteleasa  inca din scoli.Ar fii mult mai utila aceasta lectie decat sa zicem lectiile despre doar o anumita religie.Pe calea descoperirii spiritualitatii eu merg pe calea ta pentru ca rezonez mai mult cu ea.Nu prea vad (sau poate nici nu inteleg) cum ai putea deveni spiritual din prima daca tu ai avea o gramada de suferinta in viata.
   Dar inainte de toate un prim pas cred eu spre descoperirea spiritualitatii ar trebui sa fie invatarea iubirii de sine.Doar cand te iubesti prima data pe sine ai fii cat de cat pregatit sa pleci la drum.

 3. Citesc de aproximativ un an articolele tale si imi plac foarte mult pentru ca rezoneaza cu mine. E prima oara, insa cand nu sunt de acord cu ceea ce cred eu ca am inteles din ceea ce spui:
  „Cat timp ai un corp fizic, ai ego. Doar prin moarte scapi de ego. Corpul fizic are nevoi ca orice alt animal. Ii este foame, sete, vrea sa se reproduca, cauta placerea si fuge de durere si asa mai departe. Sa fii un om spiritual nu inseamna sa nu mai ai ego si aceasta latura inferioara ci sa inveti sa imbini latura inferioara si cea spirituala.” Eu inteleg spiritualitatea prin faptul ca te ajuta sa transcezi aceste lucruri care tin de ego si sa faci pace cu ele. Atunci cand ajungi la nivelul de spiritualitate (nu vorbesc de falsa spiritualitate) nu cred ca ai parte de un echilibru intre cele 2 parti (inferioara adica animalica si spirituala) ci pur si simplu ele nu mai apar pentru ca s-au transformat in iubire suprema si esti iubire (ceea ce David Hawkins spune ca are un nivel al constiintei care calibreaza la 800-1000- unde 0 este moartea si 1000 este reprezentat de Budha, Isus,etc)

 4. Buna..eu sunt crestina,am ales de mult aceasta cale care m.a scos din intuneric la lumina si adevar..eu sunt crestina..fara sa imi fie rusine,si prin asta..am facut pas cu pas un salt spre eliberare si vindecare interioara,spre iubire de sine si de oameni. Am ales si am cules eliberare de depresie,de dese tentative de suicid..am fost eliberata de sub greaua povara a fumatului…am avut experiente miraculoase cu Dumnezeu..si toate aceste briliante le adun intr.o carte in care voi arata cum oamenii pot iesi din hatisurile vietii spre cunostere si adevar! Fiecare zi este o noua oportunitate de a iubi si a ma dezvolta..si credeti.ma ca…,eu culeg roade deja!Cei care am ales calea schimbarii si a libertatii suntem Lumini in lume si atingerea noastra cu fiecare om ..se vede..se simte! cea mai grea lupta a fost sa fiu singura..dupa 26 ani de casnicie..singura de tot!
  Dar..acum am ridicat treapta si ma simt confortabil cu mine..in prezenta lui Dumnezeu! Sunt recunoscatoare ca sunt o femeie libera,care are convingeri sanatoase si clare,care are discernamant si intelepciune,dar drumul a fost lung,acum am semnificatie si mi.am descoperit misiunea pe Pamant..lucrez la ea,sunt in focus maxim,am viziune,scop,directie..si dau sens vietii mele lucrand pentru oamenii care..inca nu vad lumina de la capatul tunelului! Multumesc mult pt.sansa de a ne scrie experientele magice din viata noastra!

 5. Per  aspera ad astra ,unesti primele 2 cuvinte obtii Pera:D,oricum tu esti omul care crede in oameni cand nici ei nu mai cred.

 6. Buna Pera,te urmaresc si am ajuns sa te cunosc de aproape un an de zile ,prin ceea ce scrii si daruiesti prin mesajele tale.Sunt impresionata de forta si puterea cuvintelor tale care vin asa cum scrie in acest minunat articol,din ” interiorul tau”,ca toate articolele tale de altfel.Fac parte din generatia parintilor tai ,sunt chiar partasa situatiilor traite de ceea ce tu povestesti din copilaria ta,dar de acum 2 ani de cand m-am inscris la primul curs de dezvoltare personala si apoi descoperirea ta pe internet, simt ca abia acum m-am nascut .Evolutia mea spirituala abia acum am simtit-o.Merg la biserica de cand eram copil si recunosc ca trairile de acum in a face acest lucru si ceea ce faceam pana acum 4 ani, sunt total diferite.Am invata sa scriu si sa citesc din scoala,fiind un copil foarte constincios,mergand constincios la facultate(intamplator si poate nu totusi la o facultate din Timisoara),urmand apoi sa-mi fac constincios profesia pe care am invatat-o constincios la facultate pana am implinit 29 de ani de serviciu fara sa am un sentiment de iubire,placere.Abia acum 4 ani am descoperit placerea cititului si a fost si inceputul descoperiri mele personale ,citind cartea „Forta gandirii positive”.Au urmat apoi multe altele carti citite,cursul de dezvoltare personala si a ta cu tot ceea ce  mi-ai transmis de un an de zile ,cu o daruire si o emisie extraordinara pentru mine.Simt ca ai facut o „revolutie” in dezvoltarea personala si vreau sa-ti transmit personal multumirile mele pentru ca existi si nu este numai parerea mea ci si a prietenilor mei carora te-am recomandat.Te aseman cu un „izvor spiritual” care pentru mine dupa un an de zile a devenit un „fluviu” cu forta si puterea caracteristica in adevartatul sens.ITI MULTUMESC PERA si imi permit sa-ti fac o declaratie din interiorul meu chiar daca am varsta mult inaintata ,”te iubesc” sau asa cum mult mai bine spui tu „am nevoie de tine”.Evolutie permanenta iti doresc.

 7. Excelent articol in mare parte. Dar am o intrebare pentru tine: Cum ar fi daca Karma ar fi o mare minciuna? Daca mai degraba ce ar fi adevarat ar fi alegerile noastre? Si cum stii  ca chestia asta cu Karma e adevarata, ti-ai revazut cumva vietile anterioare?

  1. Lore T  In cartea „Prometheus Rising”, de Robert Anton Wilson, sunt descrise mai multe niveluri de constiinta, si explica si la ce nivel se aplica toata chestia cu Karma. E fascinanta cartea!

 8. Concluzia mea este ca toate aceste materiale de psihologie, spiritualitate si dezvoltare personala nu-ti vor dezvalui SECRETUL, ci sunt doar piese dintr-un puzzle care te ajuta sa-ti descoperi propriul tau SECRET. Secretul fiecaruia nu vine pe tava printr-un film, un articol sau o carte. Cel putin nu vad sa se intample asta la mine. Inca sunt in cautarea secretului propriu sau mai bine zis a acele puteri interioare care reprezinta o combinatie de ingrediente din interiorul meu.
  Foarte bun articolul! L-am salvat intr-un loc special in calculatorul meu 🙂

 9. Foarte frumos ai scris acest articol. Multumesc . Este pentru prima oara cind citesc ceva despre metoda budista si-mi place ca ai prezentat-o schematic , scurt dar foarte inteligibil , si-mi dau seama ca fara sa stiu cam asta practic si eu . Totusi pina acum nu m-am alaturat nici unei metode consacrate ca sa zic asa , pentru ca ma simt tare bine practicind propria mea metoda , ma simt bine EU cu MINE , practic nu simt ca am nevoie de ceva din exteriorul meu pentru a simti bucuria vietii……….nu am fost asa din totdeauna …….dar acum ma bucur mult ca am ajuns in acest punct al existentei mele. Eu am ajuns aici prin cunoastere , cred ca ma reprezinta metoda , intr-un fel spus , pe care a dat-o Valeriu Popa , care spunea ceva de genul : iesiti in afara voastra pentru cunoastere si apoi intrati inauntrul vostru pentru a va cunoaste pe voi insiva in cunostiinta de cauza . Multumesc inca o data pentru tot.

 10. Am rezonat cu toate cele 3 cai prezentate, cu Brene Brown, cu calea ta si cu calea budista…si caut sa iau ceea ce este mai bun de la fiecare fara sa ma mint singur unde sunt pe scara evolutiei acum si ce mai am acum de facut….
  Recunostinta maxima pentru aceasta serie…urmeaza sa o adun pe toata intr-un articol cu ideea esentiala a fiecarui articol doar cred si incurajez evolutia personala prima oara si apoi cea colectiva.
  Multam Pera 😉

 11. Mai exista multe alte metode, si multi care prezinta asta. Pera are dreptate, fiecare va gasi metoda cu care rezoneaza cel mai mult.
  Eu mai am citit / auzit  despre mai multe. (Si am incarcat, asa un pic, doar cateva)
  „Hartile” cu care am rezonat cel mai mult sunt:
  *  Dr David R Hawkins – 17 niveluri de constiinta
  *  Robert Anton Wilson – 8 circuite de constiinta ale creierului
  Cam insumeaza totul, si iti dau o harta foarte buna pentru intreaga ‘calatorie’.
  (by the way, se potrivesc destul de bine cu turnul descris de Pera) 😉

 12. Salut Pera ,
  uite legat de subiectul religie ,eu presupun si intr-un fel simt ca religia e defapt una iar fiecare religie are adevarul ei iar toate la un loc contopesc adevarata religie care e data de Dumnezeu .

 13. Se pare că frecvenţele general-umane au trecut de la nivelul rezonanţă la nivelul consonanţă. Sper să fim destul de puternici să rezistăm valului de reflux pe care îl provocăm. De fapt, nu trebuie să ne temem( logica mea face verificări în mod constant), deoarece fizica spune că intrarea în stare de flux implică forţa perpetuum mobile. Refluxul este perceput de centru ca stare de încărcare. Zâmbesc. 
  Metoda mea a implicat aceleaşi etape. Cumplit de dureroase, deoarece când am priceput că nu va fi linişte până când nu voi verifica toate ipotezele pe care am construit 46 de ani haotic, nu am iertat nimic. Am însă convingerea că există o cale mai simplă, fără suferinţă. Caut în zona descoperirii unei metode de individualizare a nevoii de a fi ceea ce eşti printre celelalte nevoi induse. Declicul mental generat de secunda afirmării propriei condiţii generează automat ştergerea ipotezelor false. O soluţie acceptabilă este infuzia de informaţie pe principiul activării cărbunelui: acid şi aburi, aşa cum procedezi şi tu, Pera. Este dificil, implică mult timp, multă inspiraţie.

  1. StoicaMihaelaFelicitari Mihaela pt evolutie. Pacat ca etapele au trebuit sa fie
   dureroase si la momentul respectiv nu ai putut beneficia de metodele
   nedureroase, care anuleaza nevoile/ipotezele induse/false. Locul gol
   lasat in urma acestui proces poate fi umplut ulterior cu informatii,
   dupa principiul activarii carbunelui. Succes in drumul tau!
   Multumesc
   Pera pentru informatiile din articol. As completa cu faptul ca toate
   nivelele sunt interdependente, importanta ficaruia fiind relativa si
   diferita de la un individ la celalalt. Nivelul de energie de care
   dispune un individ la un moment dat reprezinta o medie a tuturor
   nivelurilor la care se situeaza in cele 15  trepte (mai multe sau mai
   putine, in functie de autor). Astfel, observat cu atentie, se poate
   identifica de ce o persoana are suisuri si coborasuri, de ce uneori are
   multa energie iar alteori simte nevoia „sa se reincarce”. Felicitari
   pentru ceea ce faci, Pera si tine-o tot asa!

 14. articolul asta Pera, m-a ajutat sa aflu cam pe unde sunt, sa ma inteleg mai bine si sa stiu ce am de facut mai departe.Mi a dat de gandit si de reflectat! De folos celor ce stiu sa asculte! O analiza sistematica a evolutiei umane ce te ajuta a afla unde esti in drumul vietii. I
  In momentul cand l am citit, interiorul meu rezona la anumite pasaje in mod diferit, cand positiv, cand negativ, aici, acolo, da , nu, ahaaahaha, stiam , nu stiam….O oscilatie continua, o stare de flux ….dintr o extrema in alta, un proces ce ma face sa inteleg intregul…Multumesc ca vorbesti pe limba mea.
  Din ce in ce mai bine sa ne fie!

 15. Felicitäri pentru acest articol dar mai ales pentru calea ta…pe care ne-o deschizi/descrii si nouä Pera!
  Mä simt bine cind sint maleabila/deschisä ca si apa (vezi izvorul care sträbate muntii!) si ascult/incerc sä inteleg cit mai mult din acest dar minunat VIATA. Personal sint de pärere cä experientele vietii sint necesare iar pentru a evolua si descifra SECRETUL vietii nu existä un patent/o cale/o metodä. Tocmai acesta este farmecul…
  Este un DAR minunat pe care mi.l fac mie citindu.te si pentru care de fiecare datä mä bucur cä existi.

 16. Ceea ce spui tu Pera este fara indoiala ceea ce ar trebui sa vada cat mai multi oameni si sa se gandeasca pur si simplu deschis la fiecare afirmatie. Fiecare isi va da seama ca astea sunt cateva ‘legi universale’ pentru o buna functionare a relatiei corp-spirit-mediu inconjurator .  Nu este o intamplare ca majoritatea oamenilor  ‘iluminati’ despre care citim sau ii vedem urmeaza aproximativ aceleasi principii spre o viata implinita.
  Totusi,  eu ma gandesc la oamenii care inteleg aceste idei, sunt de acord cu ele, ba chiar atunci cand citesc sau discuta cu cineva  despre acestea simt ‘ceva’. Probabil e zvacnirea constiintei care se zbate sa iasa la lumina.  Insa,   la fel cum se entuziasmeaza si motiveaza  tot asa de repede isi pierd interesul si revin la treburile lor ‘importante’ lumesti.  
  Multi cred ca exista o contradictie foarte mare intre  a trai in societate si a-ti urma calea  spirituala plin de lumina (aici, dupa mine, sunt incluse toate treptele evolutiei, pentru ca la oricare dintre ele lucrezi trebuie sa ai contextul general spiritual in minte si suflet; poti sa lucrezi la bani, dar daca nu o faci curat si armonios cel mai probabil iti vei stirbi din energia de care te inconjori si din ‘pacate’ nu suntem la catolici sa poti sa iti cumperi spiritul cu posesiuni fixice lumesti; e imposibil).  
  Adica, acesti oameni la un momentdat vor spune ca au lucruri mai importante de rezolvat in viata (munca, serviciu, relatii) decat sa se gandeasca la spiritualitate, la cum sa lucreze pentru a-si imbunatatii fiinta.  Si apoi pica iar in cercul lor vicios si se vor trezi din nou peste cateva luni bune, cu o carte in mana sau la o discutie despre aceste idei.  Dar apoi, bineinteles se vor intoarce iar in rutina lor ‘importanta’. 
  Nu putem da vina in totalitate pe oameni, totusi. Ne ajuta foarte mult si substantele din jurul nostru(ex. florura din apa/aer/alimente) care ne inhiba spiritul prin diverse metode. Majoritatea oamenilor au glanda pineala calcificata de exemplu. Cum ne putem atunci astepta sa faca anumite conexiuni sau sa simta anumite lucruri? Dar asta e frumusetea fiintei umane ca se adapteaza la orice si are un potential nelimitat. Deci nu este imposibil sa evolueze, e nevoie doar de vointa(vointa e descrisa in unele carti ca puterea cea mai mare cu care e inzestrat omul, care o data ce ajunge sa o controleze sau sa rezoneze cu ea se va putea folosi oricum doreste el pentru a influenta ‘realitatea’ din jurul sau).
  Ar fi bun un articol care sa le explice cum sa priveasca lucrurile oamenilor mai ‘inchisi’ mental dar cu dorinta de evolutie. Si in aceasta situatie(la fel ca si cu religia) cel mai bine este sa nu iti consumi energia cu cineva vehement impotriva ideilor tale. Va veni si timpul sau.

 17. diferenta intre intre iubire de orice si iubire de Dumnezeu e ca diferenta intre o baterie si curentul continuu(care o ai atat timp esti bland si cu mintea curata ca un copil)Daca vrei sa simti iubirea lui Dumnezeu tot timpul, trebuie sa scapi de ego, clar. Am fost fara ego 3 zile la rand si spun ca in acele 3 zile nu a existat timp, tot ce faceam iesea perfect si cu orice persoana ma intalneam o umpleam de iubire si de energie chiar si printr-un simplu zambet. Singurul lucru care ma impiedica sa fiu tot timpul in iubire este „ego”, in 50% din timp sunt fericit, in 45% din timp sunt intr-o stare medie(egoist dar atent la ce gandesc) si 5% suparat , astia 5% cand nu imi dau seama ca ego e de vina chiar daca stiu ca el e sursa tuturor suferintelor(cateodata reuseste sa ma minta)
  Eu vreau fericire: inlatur pe eu si pe vreau si ramane fericirea(Budda)

 18. Recunosc ca am inceput sa citesc cu reticenta crezand ca mintea ta este inchisa pt tot ce inseamna divin si spiritual . Comentariul tau legat de postul negru emana pentru mine foarte multa ignoranta si mai aveam putin si inchideam articolul ,dar nu am facut-o , am citit incontinuare tot si ma bucur pentru asta . Pot sa spun ca te admir pt onestitatea cu care esti in stare sa te autoevaluezi sa vezi sincer unde esti si unde trebuie sa lucrezi sa cresti . O faci intr-un mod f sistematic si nu te grabesti sa sari peste nici o etapa sa ajungi cat mai repeDe la un ideal divin . Nu pot decat sa te admir pentru asta si sa iti transmit multa iubire si ganduri frumoase 🙂

 19. In legatura cu spiritualitatea, cand alegem varianta de a fi propria noastra sursa de iubire interoara, cred ca se stinge foarte (daca se atinge), acel nivel de a nu mai tanji dupa iubirea si afectiunea unei alte persoane.

 20. Pera , foarte frumos articolul 😉 Am ajuns aici dupa ce am citit un articol ,, singurul sens al vietii care te va face fericit permanent „. Cred ca porecla ta ar trebui sa fie ,,omul cu citatele” :))

 21. Numele meu este Lilian N. Aceasta este o zi plină de bucurie a vieții mele din cauza ajutorului pe care Dr. Saguru mi-a oferit-o ajutându-mă să-mi recuperez ex-soțul cu vraja sa magică și de dragoste. Am fost căsătorit timp de 6 ani și a fost atât de groaznic pentru că soțul meu mă înșela într-adevăr și căuta un divorț, dar când am întâlnit e-mailul Dr.saguru pe internet despre modul în care a ajutat atât de mulți oameni să-și primească ex Și ajută la stabilirea relației. Și face ca oamenii să fie fericiți în relația lor. I-am explicat situatia mea si apoi caut ajutorul lui, dar spre cea mai mare surpriza mea mi-a spus ca ma va ajuta cu cazul meu si aici sarbator acum, pentru ca sotul meu sa schimbat complet pentru totdeauna. El vrea mereu să fie lângă mine și nu poate face nimic fără prezența mea. Mă bucur foarte mult de căsnicia mea, o mare sărbătoare. Voi continua sa depun marturie pe internet pentru ca Dr. Saguru este cu adevarat un adevarat vrajitor. DUMNEAVOASTRĂ AȚI VĂ RUGĂM AJUTAȚI-L pe CONTACT DOCTOR SAGURU ACUM prin e-mail: [email protected] sau whatsapp +2349037545183 El este singurul răspuns la problema dvs. și vă face să vă simțiți fericiți în relația voastră.
  1 LOVE SPELL
  2 ÎNCERCĂ
  3 FRUCTE DE FEMEI
  4 PROMOȚIE SPELL
  5 SPELL DE PROTECȚIE
  6 SPELL BUSINESS
  7 SPELL GOOD JOB
  8 LOTTERY SPELL și SPELL CASE SPELL.

Lasă un răspuns

PERA NOVACOVICI

Sunt psiholog și scriitor, dar expertiza mea cea mai importantă este că am învățat și experimentat tot ce mi s-a părut mai dificil.

Niciun obstacol nu a fost prea mare ca să-l încerc, și nu ar trebui să fie nici pentru tine.

SUNTEM DUSI PE UN DRUM GRESIT O VIATA INTREAGA

Dezvolta-ti personalitatea pentru a reusi in felul tau.

CATEGORII

Mulțumesc că te-ai abonat!

Verifică inboxul, te așteaptă primele materiale acolo.