Introdu e-mail-ul și te voi învăța, printr-un mini curs de 8 lecții, cum să îți descoperi vocația!
*Prin abonarea la newsletter îți exprimi acordul de a folosi datele tale pentru a putea comunica cu tine și accepți termenii și condițiile noastre. Informațiile tale nu vor fi niciodată distribuite unor terți.
articol
Mă plâng că nu am bani dar nu vreau să fac schimbări

Azi continuăm urcarea noastră pe turnul evoluţiei

Primul articol din această serie îl poţi vedea aici.

Al doilea material, despre sănătate, sport şi alimentaţie, aici.

Alături de sănătate, banii sunt a doua nevoie fundamentală de bază a omului. Banii ne asigura hrană, în afară de cazul în care îţi procuri singur hrană lucrând pământul şi crescând animale şi alte activităţi aducătoare de hrană.

Banii îţi asigură un acoperiş deaspura capului şi nişte condiţii minime de trai, în afară de cazul în care locuieşti într-o peşteră, cort sau pădure.

Există oameni care îşi fac rost de toată mâncarea singuri, fără bani şi există oameni care trăiesc în peşteri, în cort sau păduri.

Însă aceştia sunt MINORITATEA. Excepţiile.

Astăzi vom discuta în excepţii şi generalităţi. Şi am să te rog să iei în considerare că tu probabil nu eşti excepţia, ci generalitatea.

Excepţia e că săracii sunt oameni buni. Generalitatea e că majoritatea covârşitoare a infractorilor provin din pătura săracă a societăţii.

Excepţia este că oamenii bogaţi au făcut banii făcând rău altor oameni. Generalitatea e că majoritatea oamenilor prosperi financiari sunt foarte buni în ceea ce fac şi oferă valoare societăţii, iar asta se vede şi în banii pe care îi au.

Excepţia este că Eminescu sau Beethoven au creat opere universale flămânzi şi bolnavi. Generalitatea este că omul flămând şi bolnav nu poate să creeze nimic până când nu mănâncă şi nu se simte bine.

Dacă eşti excepţia, e foarte bine pentru tine. Însă eu am învăţat că dacă respect de la început legile universale şi generale ale vieţii şi ale succesului, viaţa îmi va permite într-o zi să devin o persoană excepţională şi diferită. Fundaţia pe care clădesc lucruri extraordinare este aceeaşi de când există planeta noastră. Dacă însă încerc să fac pe excepţia, s-ar putea să nu construiesc nimic în această viaţă şi voi rămâne doar un frustrat ce nu înţelege ce este viaţa.

Există 5 paşi pentru a porni de la zero şi a face suficienţi bani că să îţi permiţi stilul de viaţă pe care îl doreşti:

1. Atitudinea şi mentalitatea

2. Motivaţia

3. Abilităţile necesare

4. Valoarea creată

5. Banii

1. Atitudinea și mentalitatea 

Scuzele, victimizarea şi neasumarea responsabilităţii sunt atributele săracilor, în general.

Când întrebi un om sărac de ce nu are bani, va începe să îţi spună toate motivele posibile. Dacă însă îl întrebi ce anume a încercat şi ce anume face acum pentru a ieşi din această situaţie, se lasă liniştea. El nu face nimic pentru a schimba ceva. El doar se plânge de cât de greu este să nu ai bani. Cunoşti acest comportament? Săracii sunt de obicei victime, vina nu le aparţine. Dacă nu îţi asumi responsabilitatea pentru situaţia ta, înseamnă că nu e în puterea ta să faci schimbări, pentru că nu depinde de tine, nu? Depinde de alţii. Alţii să facă ceva pentru ca tu să ai bani. Iar omul acesta continuă să fie sărac, să se plângă, să fie victimă şi să nu facă nicio schimbare. Şi probabil aşa va muri.

De ce MAJORITATEA oamenilor se potrivesc descrierii de mai sus?

În primul rând pentru că atitudinea şi mentalitatea se învaţă în familie şi de la oamenii cei mai apopiati, atunci când eşti copil.

Cine te-a învăţat pe tine despre cum se fac banii şi cum se ajunge la prosperitate? Bunicii care au lucrat ca angajaţi şi au aşteptat să aibă grijă statul de ei? Statul care acum e falimentar? Părinţii care proiectează pe tine nevoile lor, te trimit să faci o facultate fără să aibă habar despre realităţile economice actuale? Prietenii care se uită la prea multe filme şi se gândesc că banii vin din pariuri și combinaţii?

Întrebarea mea pentru tine este foarte simplă. Câţi bani are persoana de la care tu înveţi să faci bani, atâţia bani vei avea şi tu, ÎN CEL MAI BUN CAZ. Vrei să ai bani cât bunicii tăi pensionari, ascultă-i pe ei legat de bani. Vrei să ai bani cât părinţii tăi care se lupta cu ratele şi nu mai au o viaţă din cauza stresului? Fă ca ei, ajungi că ei (în cazul fericit).

Deci, primul pas este să schimbi oamenii de la care înveţi să faci bani pentru a-ți schimba mentalitatea şi atitudinea legată de bani.

Pentru început, Harv. T Eker - Secretele minţii de milionar, Robert Kiyosaki - Tată bogat, tată sărac şi Napoleon Hill - De la idee la bani ar trebui să facă o schimbare puternică în mentalitatea ta.

Ca şi element ajutător, vreau să te scap de cele 12 scuze pe care oamenii le au ca să îşi justifice lipsa banilor din viaţa lor, lipsa vocaţiei şi a pasiunii pentru o activitate ce aduce şi bani ca efect secundar.

Am aflat cele mai des folosite scuze şi le-am dat în cap :)

Le poți vedea aici.

Începe să provoci Status Quo-ul. Problema ta cea mai mare acum este că accepţi cine eşti şi ratezi şansa să devii cea ce ai putea să fii. Începe să te vezi ca o persoană prosperă în devenire.

2. Motivaţia

Generalitatea e că majoritatea oamenilor sunt în zona de confort şi sunt mişcaţi de acolo de frică şi durere. Şi totuşi, omul are ceva ce niciun animal nu are. Capacitatea de a ieşi din zona de confort în mod voluntar, şi de a suferi temporar pentru un beneficiu mai mare în viitor. Omul are capacitatea, folosită rar sau deloc, de a amâna recompensa imediată şi neînsemnată pentru o recompensă mai mare, în viitor.

Să amâne plăcerea mâncatului pentru gust şi poftă pentru a avea un corp frumos, antrenat şi energizat.
Să amâne câştigul unor bani făcuţi uşor dar puţini şi fără perspectivă pentru a munci în ideea unei prosperități reale şi sănătoase.
Să îşi dezvolte abilităţi şi să pregătească terenul pentru victoriile ce urmează.
Pentru început, ca să te îndrepţi spre ceea ce doreşti fără să mai cazi pradă comportamentului specific animal de a fi în zona de confort până te scoate de acolo durerea, e important să îţi propui scopuri şi visuri pe care să le îndeplineşti. Astfel, îţi vei antrena amânarea recompensei ştiind că e nevoie să faci câte un pas zilnic spre scopul tău până la victoria finală.

3. Abilităţile necesare

Următorul pas este să începi să îţi dezvolţi abilităţi.

Ca să faci bani trebuie să te pricepi la ceva pentru care să primeşti bani. La ce te pricepi? Care este talentul tău natural sau combinaţia de talente pe care dacă la antrenezi îţi dezvolţi abilităţi care te fac o persoană valoroasă?

Asta e prima întrebare la care e important să îţi răspunzi.

Apoi, indiferent de talentul tău care te face deosebit, sunt abilităţi generale foarte importante pe care trebuie să le ai:

- marketing (să îţi poţi transmite mesajul cât mai bine);

- comunicare (să te exprimi clar, să poţi negocia bine, să poţi crea relaţii solide);

- vânzări (să poţi vinde servici, produse sau acel ceva în care ai talent şi ţi-ai dezvoltat abilităţi).

4. Valoare creată

Următorul pas este despre valoarea creată. Banii sunt nişte hârtii cu care te poţi şterge la fund. Poate poţi face un foc mic cu ei, să prăjeşti un cârnăcior. Banii nu sunt valoare. Oamenii au decis de comun acord că acele hârtii numite bani, vor avea o valoare atribuită artificial pentru că nu poţi căra tot timpul după tine toată valoarea reală şi să faci schimb. Aşadar, dacă tu ai acasă 100 de vaci care dau lapte, ai primit hârtii numite bani în valoare de 100 de vaci şi te poţi duce la brutar, îi dai o hârtie iar el îţi dă pâine ştiind că şi mai departe, dacă se duce cu acea hârtie va primi orice vrea el pentru că toată lumea recunoaşte valoarea hârtiei.

Problema a apărut când statele lumii, începând cu America, au decis să tipărească mai multe hârtii decât există valoare reală în lume. Asta a dus la criza actuală a omenirii iar ce se întâmplă acum nu este decât revenirea la normalitate.

Banii nu au valoare, valoare are ceea ce ai cu adevărat valoros. Vaci, pământ, aur SAU, în această eră, INFORMAŢIE sau ABILITĂŢi de care am vorbit la punctul 3.

Aşadar, cea mai importantă valoare pe care o ai, eşti TU. Tu cu talentele tale, personalitatea ta şi abilităţile tale.

Să spunem că eu am 100 de vaci. Dar tu eşti un expert care îmi spune cum pot să scot 10 litri de lapte în loc de 5. Îţi dau bani deşi tu nu ai nimic material. Nu ai vaci, pământ sau aur dar ai mintea ta şi abilităţile tale, expertiza ta. Şi eu sunt dispus să plătesc bine o astfel de informaţie.

Aşadar, valoarea nu este dată doar de lucruri materiale.

Când înţelegi asta, începi să te gândeşti la conceptul de valoare cu totul altfel.

Iar tu, eşti cea mai importantă investiţie a ta. Investeşte în tine şi educaţia ta pentru că vei putea genera multă valoare şi vei face mulţi bani dacă eşti persoana care aduce valoare.

5. Bani

Ok, asta e partea cea mai uşoară. Vei face câte hârtii din astea vrei tu dacă respecți paşii de mai sus. Vei fi o persoană cu o atitudine şi mentalitate sănătoasă care este motivată să îşi atingă scopurile şi visurile indiferent de circumstanţele lumii exterioare. Vei face asta prin talentele tale dezvoltate în abilităţi prin care oferi valoare maximă . Când eşti bun în ceva, lumea îţi cere ajutorul şi contribuţia şi este dispusă să îţi dea valoare la schimb cu valoarea ce o dai tu.

O persoană pricepută într-un domeniu nu va duce niciodată lipsă de oferte iar banii pe care îi face un om sunt direct proporţionali cu nivelul de dezvoltare personală.

Nu ai abilităţi sau le ai dar nu spui lumii despre ele? (marketing). Atunci probabil nu ai bani

Asta este povestea banilor, pe scurt.

Dacă vrei să treci peste obstacolele ce stau în calea descoperirii vocației, să înveți cum să îți descoperi talentele, să le dezvolți și să le valorifici, cum poți să faci doar ce îți place am pentru tine cartea Impulsul pentru vocația ta - Fă ce îți place și câștigă bani din asta, descoperindu-ți vocația.

Întrebări, adăugări şi feedback, în comentariile de mai jos. Sunt cu ochii pe ele :)

Per aspera ad astra

Pera Novacovici

Distribuie acest articol pe reteaua ta preferata de socializare
COMENTARII
Intră în discuție. Lasă mesajul tău mai rapid cu contul de social media.

Termeni și condiții