Mă plâng că nu am bani dar nu vreau să fac schimbări

Azi continuăm urcarea noastră pe turnul evoluţiei

Primul articol din această serie îl poţi vedea aici.

Al doilea material, despre sănătate, sport şi alimentaţie, aici.

Alături de sănătate, banii sunt a doua nevoie fundamentală de bază a omului. Banii ne asigura hrană, în afară de cazul în care îţi procuri singur hrană lucrând pământul şi crescând animale şi alte activităţi aducătoare de hrană.

Banii îţi asigură un acoperiş deaspura capului şi nişte condiţii minime de trai, în afară de cazul în care locuieşti într-o peşteră, cort sau pădure.

Există oameni care îşi fac rost de toată mâncarea singuri, fără bani şi există oameni care trăiesc în peşteri, în cort sau păduri.

Însă aceştia sunt MINORITATEA. Excepţiile.

Astăzi vom discuta în excepţii şi generalităţi. Şi am să te rog să iei în considerare că tu probabil nu eşti excepţia, ci generalitatea.

Excepţia e că săracii sunt oameni buni. Generalitatea e că majoritatea covârşitoare a infractorilor provin din pătura săracă a societăţii.

Excepţia este că oamenii bogaţi au făcut banii făcând rău altor oameni. Generalitatea e că majoritatea oamenilor prosperi financiari sunt foarte buni în ceea ce fac şi oferă valoare societăţii, iar asta se vede şi în banii pe care îi au.

Excepţia este că Eminescu sau Beethoven au creat opere universale flămânzi şi bolnavi. Generalitatea este că omul flămând şi bolnav nu poate să creeze nimic până când nu mănâncă şi nu se simte bine.

Dacă eşti excepţia, e foarte bine pentru tine. Însă eu am învăţat că dacă respect de la început legile universale şi generale ale vieţii şi ale succesului, viaţa îmi va permite într-o zi să devin o persoană excepţională şi diferită. Fundaţia pe care clădesc lucruri extraordinare este aceeaşi de când există planeta noastră. Dacă însă încerc să fac pe excepţia, s-ar putea să nu construiesc nimic în această viaţă şi voi rămâne doar un frustrat ce nu înţelege ce este viaţa.

Există 5 paşi pentru a porni de la zero şi a face suficienţi bani că să îţi permiţi stilul de viaţă pe care îl doreşti:

1. Atitudinea şi mentalitatea

2. Motivaţia

3. Abilităţile necesare

4. Valoarea creată

5. Banii

1. Atitudinea și mentalitatea 

Scuzele, victimizarea şi neasumarea responsabilităţii sunt atributele săracilor, în general.

Când întrebi un om sărac de ce nu are bani, va începe să îţi spună toate motivele posibile. Dacă însă îl întrebi ce anume a încercat şi ce anume face acum pentru a ieşi din această situaţie, se lasă liniştea. El nu face nimic pentru a schimba ceva. El doar se plânge de cât de greu este să nu ai bani. Cunoşti acest comportament? Săracii sunt de obicei victime, vina nu le aparţine. Dacă nu îţi asumi responsabilitatea pentru situaţia ta, înseamnă că nu e în puterea ta să faci schimbări, pentru că nu depinde de tine, nu? Depinde de alţii. Alţii să facă ceva pentru ca tu să ai bani. Iar omul acesta continuă să fie sărac, să se plângă, să fie victimă şi să nu facă nicio schimbare. Şi probabil aşa va muri.

De ce MAJORITATEA oamenilor se potrivesc descrierii de mai sus?

În primul rând pentru că atitudinea şi mentalitatea se învaţă în familie şi de la oamenii cei mai apopiati, atunci când eşti copil.

Cine te-a învăţat pe tine despre cum se fac banii şi cum se ajunge la prosperitate? Bunicii care au lucrat ca angajaţi şi au aşteptat să aibă grijă statul de ei? Statul care acum e falimentar? Părinţii care proiectează pe tine nevoile lor, te trimit să faci o facultate fără să aibă habar despre realităţile economice actuale? Prietenii care se uită la prea multe filme şi se gândesc că banii vin din pariuri și combinaţii?

Întrebarea mea pentru tine este foarte simplă. Câţi bani are persoana de la care tu înveţi să faci bani, atâţia bani vei avea şi tu, ÎN CEL MAI BUN CAZ. Vrei să ai bani cât bunicii tăi pensionari, ascultă-i pe ei legat de bani. Vrei să ai bani cât părinţii tăi care se lupta cu ratele şi nu mai au o viaţă din cauza stresului? Fă ca ei, ajungi că ei (în cazul fericit).

Deci, primul pas este să schimbi oamenii de la care înveţi să faci bani pentru a-ți schimba mentalitatea şi atitudinea legată de bani.

Pentru început, Harv. T Eker – Secretele minţii de milionar, Robert Kiyosaki – Tată bogat, tată sărac şi Napoleon Hill – De la idee la bani ar trebui să facă o schimbare puternică în mentalitatea ta.

Ca şi element ajutător, vreau să te scap de cele 12 scuze pe care oamenii le au ca să îşi justifice lipsa banilor din viaţa lor, lipsa vocaţiei şi a pasiunii pentru o activitate ce aduce şi bani ca efect secundar.

Am aflat cele mai des folosite scuze şi le-am dat în cap 🙂

Le poți vedea aici.

Începe să provoci Status Quo-ul. Problema ta cea mai mare acum este că accepţi cine eşti şi ratezi şansa să devii cea ce ai putea să fii. Începe să te vezi ca o persoană prosperă în devenire.

2. Motivaţia

Generalitatea e că majoritatea oamenilor sunt în zona de confort şi sunt mişcaţi de acolo de frică şi durere. Şi totuşi, omul are ceva ce niciun animal nu are. Capacitatea de a ieşi din zona de confort în mod voluntar, şi de a suferi temporar pentru un beneficiu mai mare în viitor. Omul are capacitatea, folosită rar sau deloc, de a amâna recompensa imediată şi neînsemnată pentru o recompensă mai mare, în viitor.

Să amâne plăcerea mâncatului pentru gust şi poftă pentru a avea un corp frumos, antrenat şi energizat.
Să amâne câştigul unor bani făcuţi uşor dar puţini şi fără perspectivă pentru a munci în ideea unei prosperități reale şi sănătoase.
Să îşi dezvolte abilităţi şi să pregătească terenul pentru victoriile ce urmează.
Pentru început, ca să te îndrepţi spre ceea ce doreşti fără să mai cazi pradă comportamentului specific animal de a fi în zona de confort până te scoate de acolo durerea, e important să îţi propui scopuri şi visuri pe care să le îndeplineşti. Astfel, îţi vei antrena amânarea recompensei ştiind că e nevoie să faci câte un pas zilnic spre scopul tău până la victoria finală.

3. Abilităţile necesare

Următorul pas este să începi să îţi dezvolţi abilităţi.

Ca să faci bani trebuie să te pricepi la ceva pentru care să primeşti bani. La ce te pricepi? Care este talentul tău natural sau combinaţia de talente pe care dacă la antrenezi îţi dezvolţi abilităţi care te fac o persoană valoroasă?

Asta e prima întrebare la care e important să îţi răspunzi.

Apoi, indiferent de talentul tău care te face deosebit, sunt abilităţi generale foarte importante pe care trebuie să le ai:

– marketing (să îţi poţi transmite mesajul cât mai bine);

– comunicare (să te exprimi clar, să poţi negocia bine, să poţi crea relaţii solide);

– vânzări (să poţi vinde servici, produse sau acel ceva în care ai talent şi ţi-ai dezvoltat abilităţi).

4. Valoare creată

Următorul pas este despre valoarea creată. Banii sunt nişte hârtii cu care te poţi şterge la fund. Poate poţi face un foc mic cu ei, să prăjeşti un cârnăcior. Banii nu sunt valoare. Oamenii au decis de comun acord că acele hârtii numite bani, vor avea o valoare atribuită artificial pentru că nu poţi căra tot timpul după tine toată valoarea reală şi să faci schimb. Aşadar, dacă tu ai acasă 100 de vaci care dau lapte, ai primit hârtii numite bani în valoare de 100 de vaci şi te poţi duce la brutar, îi dai o hârtie iar el îţi dă pâine ştiind că şi mai departe, dacă se duce cu acea hârtie va primi orice vrea el pentru că toată lumea recunoaşte valoarea hârtiei.

Problema a apărut când statele lumii, începând cu America, au decis să tipărească mai multe hârtii decât există valoare reală în lume. Asta a dus la criza actuală a omenirii iar ce se întâmplă acum nu este decât revenirea la normalitate.

Banii nu au valoare, valoare are ceea ce ai cu adevărat valoros. Vaci, pământ, aur SAU, în această eră, INFORMAŢIE sau ABILITĂŢi de care am vorbit la punctul 3.

Aşadar, cea mai importantă valoare pe care o ai, eşti TU. Tu cu talentele tale, personalitatea ta şi abilităţile tale.

Să spunem că eu am 100 de vaci. Dar tu eşti un expert care îmi spune cum pot să scot 10 litri de lapte în loc de 5. Îţi dau bani deşi tu nu ai nimic material. Nu ai vaci, pământ sau aur dar ai mintea ta şi abilităţile tale, expertiza ta. Şi eu sunt dispus să plătesc bine o astfel de informaţie.

Aşadar, valoarea nu este dată doar de lucruri materiale.

Când înţelegi asta, începi să te gândeşti la conceptul de valoare cu totul altfel.

Iar tu, eşti cea mai importantă investiţie a ta. Investeşte în tine şi educaţia ta pentru că vei putea genera multă valoare şi vei face mulţi bani dacă eşti persoana care aduce valoare.

5. Bani

Ok, asta e partea cea mai uşoară. Vei face câte hârtii din astea vrei tu dacă respecți paşii de mai sus. Vei fi o persoană cu o atitudine şi mentalitate sănătoasă care este motivată să îşi atingă scopurile şi visurile indiferent de circumstanţele lumii exterioare. Vei face asta prin talentele tale dezvoltate în abilităţi prin care oferi valoare maximă . Când eşti bun în ceva, lumea îţi cere ajutorul şi contribuţia şi este dispusă să îţi dea valoare la schimb cu valoarea ce o dai tu.

O persoană pricepută într-un domeniu nu va duce niciodată lipsă de oferte iar banii pe care îi face un om sunt direct proporţionali cu nivelul de dezvoltare personală.

Nu ai abilităţi sau le ai dar nu spui lumii despre ele? (marketing). Atunci probabil nu ai bani

Asta este povestea banilor, pe scurt.

Dacă vrei să treci peste obstacolele ce stau în calea descoperirii vocației, să înveți cum să îți descoperi talentele, să le dezvolți și să le valorifici, cum poți să faci doar ce îți place am pentru tine cartea Impulsul pentru vocația ta – Fă ce îți place și câștigă bani din asta, descoperindu-ți vocația.

Întrebări, adăugări şi feedback, în comentariile de mai jos. Sunt cu ochii pe ele 🙂

Per aspera ad astra

Pera Novacovici

Distribuie daca ti-a placut:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp

Profită de resursele de dezvoltare personală pe care le-am pregătit timp de 10 ani!

ARTICOLE SIMILARE

67 de răspunsuri

  1. E foarte bine scris articolul, trimiterile m-au re-trimis si ele bine: la materiale pe care le citisem si pe care, da, trebuia sa le reconsult putin.
     
    Vreau sa-ti multumesc azi pentru toata instructiunea pe care mi-ai oferit-o pana acum, Pera! Eram somera, aveam un complex de inferioritate justificat, iar acum toti cei care ma cunosc recunosc ca sunt la jumatatea drumului spre conditia de zzp ( pfa ) si ca nu mai pot fi oprita. Au existat interviuri, discutii, „praguri” de felul acesta si am trecut de jumatate din ele. Complexul meu nu mai exista. ( Ce crede Maistiueucine despre mine este treaba lui, nu a mea. ) Ma scol dimineata ( intre 6 si 6.30 ) cu bucurie ca incepe o noua zi.
     
    Sa-ti dea Dumnezeu sanatate! Continua sa trezesti romanii de toate varstele!

    1. @JeanetteCarp frumos spus. Pera ne da de multe ori un sens, ne scutura si ne aduce pe drumul cel bun.
      Continua, pentru ca noi te urmarim cu atentie

  2. iti multumesc pentru articol, este un real ajutor pentru cei care vor sa inteleaga starea actuala si se vor dezvolta in conditia in care vor aplica in viata lor. Rezultatul este direct proportional cu actiunea .

  3. Pera, poate tii minte vremurile in care erai copil si aveai visuri , „Cand voi fi mare vreau sa ma fac … vreau sa am … vreau sa fiu…”. Pe masura ce crestem renuntam la acestea din cauza „problemelor” pe care le avem. Uitam ce am vrut sa devenim ce ne-am dorit cu adevarat, si ce e cel mai grav e ca incepem sa ne „dorim” ceea ce isi doresc altii, devenim cum vor EI sa devenim ci nu cum am fi vrut NOI.  Suntem gata sa renuntam la noi pentru EI, pentru niste lucruri, care pentru noi nu au nicio valoare sau nu reprezinta prioritati ori obiective.
    Acesta e momentul in care renuntam la fericire pentru a fi „acceptati”, caci asta conteaza , nu ?
    Asa eram si eu inainte sa descopar A.S. , faceam „orice” ca sa fiu acceptat, sa fiu considerat unul dintre ei, de parca nu as fi avut creier si trebuiau sa gandeasca altii pentru mine. Iar cand nu eram ca ei eram „sanctionat” .  Nu am realizat cat de realist eram atunci cand eram mic, si ce multa dreptate aveam cand vroiam sa fac ca mine, si nu ca ei, si mai ales nu realizam ca eu nu sunt cu nimic mai prejos ba din contra.
    Treptat, am ajuns pe la 17-18 ani la o perioada in care eram dispus sa renunt la tot ceea ce era al meu, doar ca sa fiu acceptat, sa pot avea fetele pe care le aveau si prietenii, colegii mei, iar asta devenise obiectivul meu, caruia ii acordam o importanta enorma, doar pentru ca mi se parea imposibil, repet „mi se  PAREA”. Astazi am 19 ani, iar dupa cateva luni petrecute pe site si pe forum,  dupa cateva mii de pagini de carti citite, pot spune ca m-am trezit. Nu imi vine sa  cred cat de usor m-am lasat influentat si mi-e ciuda ca am pierdut cativa ani din viata mea incercand sa ating visele altora. Defapt am relizat ca asta face diferenta intre castigatori si restul lumii. Castigatorii vor urma doar visele lor si vor crede cu tarie in ele, PANA LA CAPAT.

    1. Bravo Stefan, mergi tot asa inainte !! Mi-a placut foarte mult comentariul tau. Pt cineva care are 19 ani esti foarte intelept 😉 Bucura-te de calatorie si cand iti atingi cate un scop, sarbatoreste impartasindu-ne si noua realizarile tale! 🙂

  4. Foarte bun articolul,Pera,iti multumesc pentru articolele scrise,care de fiecare data cand le citesc imi dau cate un impuls si ma ajuta sa vreau mai  mult si sa pot mai mult in viata asta,Recunosc ma misc mai greu ,dar ma misc spre bine,fata de cum eram acum 1-2 ani,sunt mai bine.Eu am un citat care l-am aflat acum vreo 2 ani si pot spune ca e motto-ul meu „Creeaza-ti Abilitatile si Foloseste-le ,asta o sa iti permita sa iti creezi mediul in care vrei sa traiesti” .As putea spune ca ar semana cu un fel de rezumat al articolului tau.Sper sa retina cineva acest citat si sa isi puna un semn de intrebare referitor la viata lor,iar cand vor vrea sa faca schimbarea,stiind acest citat,isi vor aminti unde il gasesc mai pe larg ,adica acest articol,unde Pera puncteaza foarte bine cum sa nu ne mai plangem si sa facem schimbarea in bine.Cu stima si respect pentru tine Pera si pentru toti cititorii tai,Emanuel.

  5. Pera, si ce facem cu cei din jur, in special familia si cei apropiati, care cred ei ca stiu ce e mai bine pentru noi, si tot incearca din rasputeri sa ne explice cat de grea e viata??? Chiar aseara am participat la o masa in familie, si cu toate ca eu si fratele meu, eram cei mai mici, restul era persoane peste 40 si ceva de ani, ma simteam de parca eram la masa cu niste copii imaturi, care discutau numai despre cine ce a mai zis, cine ce a mai facut, (small talk), cat de grea e viata, si cand mai ziceam si eu ca nu e chiar asa, ca viata este asa cum ti-o faci, imediat sareau cu gura, sa imi explice ca si ei erau asa plini de entuziasm cand erau de varsta mea, dar ca o sa vad eu ca ei au dreptate, „cand o sa dau de greutatile vietii” (whatever that means)…. In fine, ar fii multe de spus pe aceasta tema, insa nu cred ca are sens sa continui… Insa inca nu stiu cum sa ma comport fata de cei care ma vad ca pe un alien… si care se ingrijoreaza pentru mine, considerand ca nu sunt suficient de matura la varsta mea… Sfaturi, ceva? 🙂

    1. @Andreea Dumitru Buna Andreea. „FII TU INSUTI” indiferent de cum sau ce te considera cei din jur. A te lasa manipulata e usor, dar a tine piept manipularilor e o „virtute” pentru ca trebuie sa lupti din rasputeri sa te mentii la „suprafata” cind altii incearca sa te „innece” cu „ai sa vezi tu” , „nimic nu pica din cer” si as putea continua lista acestor ziceri. Eu personal ascult pe toata lumea dar fac ceea ce cred eu ca e bine pentru mine si cei din familia mea. Daca te vei lasa „sufocata” de ideile lor, „cica asta e realitatea restul sunt vise” vei sfirsi ca si ei in visare si lipsuri. totul se rezuma la mentalitate si maturitate in gindire. O ZI PLACUTA „ASA CUM TI-O DORESTI TU” si nu cum vor sa ti-o ofere altii.

      1. @Basu Ioan Multumesc pentru reply… Nici nu s-ar pune problema sa ma las „convinsa” de ei… Insa provocarea mare este sa ma prefac sa ii ascult cu interes si ca le apreciez sfaturile sincere… cand pe mine ma plictisesc ingrozitor toate predicile lor… 🙂

        1. @Andreea Dumitru Multumesc si eu ca ai raspuns comentului meu. Ii dau dreptate si lui Dorina, fiindca daca vrei sa fii ceea ce sunt ei sau in starea in care sunt ei, nu ai altceva de facut decit sa le asculti sfaturile chiar daca pe undeva sunt plictisitoare, si cred ca numai ei au dreptate fiindca ei au trecut prin ce treci tu dar tu nu ai trecut inca prin ce au trecut ei. bla, bla, bla. TOT DEAUNA TREBUIE SA TINTESTI CIT MAI SUS. Sa treci peste mediocritatea unora, si sa-i ignori respectuos, dovedindu-le ca tu ai un stadiu de gindire mult mai avansat decit al lor. Dar numai dupa ce ai ajuns un stadiu mai evoluat decit ei poti sa-i ignori atfel devii „victima” lor. „Ti-am spus eu … si ai vazut … si …” ma intelegi . Ma bucur ca totusi la virsta ta, (nu stiu citi ani ai, si nici nu ma intereseaza) dar ai o gindire matura si asta e bine. Fii binecuvintata si mergi inainte cu nadejde, nu descuraja in fata „furtunii” invinge raul prin bine si-ti va fi bine.

    2. @Andreea Dumitru 
      Andeea, stii ceva ? Cei care iti spun ca ei stiu mai bine, ca sunt destepti si au mai multa experienta ca tine, ia gandeste-te ce „realizari” au facut ei cu experienta lor ? Vrei sa ajungi ca ei ? Daca da, atunci asculta-i si urmeaza-le sfaturile. Daca insa intelegi ca cea mai importanta persoana pentru tine esti TU, atunci sterge-te la fund cu sfaturle lor pentru ca doar de asta sunt bune, gandeste cu capul tau care poate mult mai mult decat crezi acuma, si daca vrei sa asculti sfaturi atunci asculta-le pe cele ale unor persoane cu realizari importante !
      Ai mult mai multa incredere in tine !
       
      Iti doresc succes !
       
      Cu drag,  
       
      Dorina

    3. @Andreea Dumitru Defapt parintii tai ca si multi altii, chiar mai tineri decit mine, eu avind 49 de ani :)) , au uitat efectiv acei ani ai tineretii lor sau din orgoliu le e rusine chiar si in sinea lor sa recunoasca felul in care au gindit cind erau copii, adolescenti sau tineri si asta aduce mari prejudicii copiilor lor, impiedicindu-i sa isi sprijine copiii in adevaratul sans al cuvintului.

  6. Multumesc pentru articol Pera , si felicitari pentru modul cum l-ai gandit . Tot ceea ce facem noi in aceasta viata practic pleaca de la asteptarile si convingerile care le avem despre viata . O alta metoda de a face bani este si franciza gratuita Life Care , detalii complete si formularul de inscriere sunt pe site – http://1-bio.blogspot.com

  7. Ce articol bun! Bravoo Pera,romanii au nevoie de o schimbare de mentalitate si ma bucur ca tu esti cel care o face. Spui atat de precis si intr-un mod amuzant incat cand te simti pus in situatiile conturate de tine te simti penibil,chiar iti dai seama ca esti idiot daca nu faci ceva sa schimbi la pers ta. Si mentalitatea romanului…vai de mine si de mine,ca am fost crescuti sa credem ca nu meritam mai mult,ca de aia suntem romani, ne comportam cum ne vad ceilalti. trebuie sa fie o schimbare! suntem mai buni de atat!!!!

  8. Am descoperit de curand o noua filozofie de viata…aceasta pe care o prezinti in material,dar ..in mod personal…am avut onoarea sa lucrez ceva ore bune de coaching..si viata,gandirea mea,atitudinea,totul s.a schimbat de atunci…mi.am deccoperit valoarea ,mi.am stabilit  un vis,obiective si am deja si poze cu ceea ce imi doresc…eu stiu cine sunt,si asta e important pentru mine! AM AVUT SANSA UNICA SA MI SE DEBLOCHEZE TOATA FRUSTRAREA,toata negativitatea,toata lipsa de incredere in mine…am inceput sa imi construiesc viitorul ,am inceput din nou afacerea mea..nu stiu ce sa mai scriu..dar..una peste alta ,sunt recunoscatoare pentru ceea ce sunt,pentru toata motivatia care vine din marimea visului meu,pentru toata bucuria care sta in inima mea de da si pe dinafara si pentru tot ce atrag ,cu actiune si rabdare in viata mea!

  9. Pera, imi foarte place acest articol, si  cu siguranta asta imi va fi modelul in viata de-acum inainte.
    Ce faci cand le ai pe-astea insa n-ai acele relatii, sau mai bine zis, cum iti construiesti o relatie de parteneriat ?De cele mai multe ori avem concurenta. De ce sa concurez cu el, cand il pot face aliat, nu? Cum as putea realiza acest lucru? Doar nu ma duc la el sa ii zic, Salut eu sunt Luci Costea si vreau sa fim parteneri!
     
    Asta intra tot aici? Consider ca trebuie un brand, fiind la inceput e necesar sa te asociezi cu cineva mai cunoscut, sa ai un mentor care sa-ti arate si dedesubturile unei realizari dpdv financiar.
     
    Right?

  10. Si cu parintii cum faci? Ei care sunt indoctrinati la maxim..nu le mai putem scoate aceasta veche mentalitate din cap, in schimb tot ei te obliga sa faci o facultate sa ai un job stabil. Sa nu uitam ca si tu ai 2 facultati (chiar daca nu ai terminat politehnica) sigur au contribuit mult la cultura ta generala si ti-au dezv. gandirea. Si noi ar trebui sa facem o facultate, din care sa invatam ceva!

      1. @Pera Novacovici  @Alex111  Mai Pera de  nu scrii tu un articol si pentru asemenea parinti? Citi dintre parintii nostri ne-au sustinut si incurajat in ceia ce am dorit noi sa facem? Fiecare parinte are motivatiile lui pentru „a-ti impune” sa faci ceva anume, care nu corespunde cu personalitatea ta, cu abilitatile si talentele tale sau chiar cu vocatia ta?

    1. @Alex111 Buna Alex. Intradevar parintii sunt o problema in a deveni „ceea ce vrem noi” si din aceasta cauza mult tineret au luat un drum gresit in viata. N U ca au ajuns rau, dar multi nu au ce cauta in meseriile pe care le practica si de aici se vad si rezultatele … Si eu sunt tata, Am 3 fete dar eu nu am intervenit in educatia lor decit pina la o virsta, nu ca acum ar fi mari si pot sa se descurce singure, dar le testez capacitatil, vocatia, inclinatiile, sau cum ai vrea sa le mai spunem, „sunt spectator” si intervin acolo unde ele nu stiu sa se descurce sau dau gres, ajutindule sa-si repare greseala. Nici cu scoala, pentru ca pe acest domeniu ai pus problema, nu le fortez sa invete mai mult decit le este capacitatea lor mentala de intelegere. Nu le las de capul lor dar nici nu le impun ca trebuie sa invete asta si asta ca doar de asta au nevoie in viata. Le dau libertate de alegere si in felul asta eu sunt „aproape” multumit de rezultatele lor. Daca as vrea sa fiu multumit pe deplin ar trebui sa ma implic mai mult si sa le impun anumite reguli sau standarde, sa le manipulez, si tocmai de acest lucru fug. Si asta am invatat-o din viata mea „practica” pe cind eram elev, mama mea niciodata nu a obtinut rezultatul dorit atunci cind a incercat sa-mi impuna, mai curind invatam si aveam note de la 7 in sus cind ma lasa de capul meu decit atunci cind statea cu gura pe mine sa invat, Din 5 si 6 nu ieseam, ba mai aveam si cite o corijenta. Sper ca toti sa invatam sa ne invatam copii din experientele noastre. O SAPTAMINA CU MULTE BINECUVINTARI.

  11. Mi-a placut ce ai spus despre bani si anume ca sunt mai multe hartii in lume decat valoare si criza este doar o revenire la normalitate. M-a pus putin pe ganduri!

  12. Salut,
     
    Am vrut sa-ti dau un mail, dar nu gasesc adresa ta nicaieri 🙂
     
    Voiam sa-ti spun parerea mea despre header-ul cu lupii de pe site.
     
    Lupul cel mare si negru pe fond de nori roscat-negri… parerea mea e ca duce subconstient cu gandul la „The Dark Side of the Force”, ca sa o tin ca in Razboiul Stelelor.
    Cred ca mai degraba as fi facut haita asta gri-neagra, pe zapada, iarna, si bossul un lup mai mare, Alb…
     
    Nu sunt Pshiholog, dar simt ca mersajul subliminal trimis ar avea o incarcatura pozitiva mai mare 🙂
     
    Just the two cents of a stranger! 🙂
    Apreciez munca ta. Mult noroc

  13. un anumit procent , mai bine se vaita ca nu au suficienti bani, daca le propui sa faca ceva pentru a mai castiga un ban in plus, raspund: aaaaaa!!!! dar nu am timp! nu degeaba  este si proverbul” Dumnezeu iti da, dar nu-ti baga si in traista!”

  14. Stii,eu tot la ierarhia valorilor ma gandesc!….
    Ca sa glasuiesc si eu ceva totusi, as  spune asa:
    Cred ca mi-ar placea sa citesc in acest gen de articole cuvinte care sa impleteasca solutii si concluzii, revelatii decat sa vad „aratari cu degetul ” spre saraci,delicventi,
    Zic si eu!Poate doar asa se „sculpteaza” o idee dodoloata, apeland la  comparatii’
    Spun ca mi-ar placea si nu ca nu pot citi.Citesc cu placere 99% si multumesc!

  15. cum spuneam si ieri. foarte bun articolul si motivational.Urmaresc si comentariile care de asemenea sunt la inaltime.
    Succes tuturor

  16. Din nou, jos palaria Pera.
    De multe ori cand ma gandesc sa cer  o alta marire de salar imi pun intrebarea: „Ce fac eu in plus ca sa merit un salar mai mare?”, pentru a-mi argumenta cererea de marire fata de patronul meu.
     
    Mersi frumos Pera pentru tot ceea ce ne oferi,
    Ciprian

    1. @BudCiprian  Esti un slugarnic, daca iti pui asemenea intrebari si asa te vei tavalii toata viata in mediocritate. Cere-i! Daca nu iti da, da-l in ma-sa si cauta-ti alt loc de munca. Nu mai slugarnicii in acelasi loc cum au invatat comunistii tara asta. Nu ii oferii sansa de a avea controlul asupra ta. Nu fii mieluselul ala blind, pentru ca vei fii primul sacrificat.

  17. genial !!! u are the king !!!
    faci tu ce faci si ne dai cate o pastila superconcentrata de intelepciune si motivatie duse la extrem !!!! si , de fiecare data, suntem insetati dupa tratamentul asta !!!
    mai vreau sa punctez ca este f bine structurat materialul. chiar ieri am recomandat site ul tau la o persoana putin ratacita si se muleaza perfect exact pe nevoile persoanelor care i au pentru prima oara contact cu conceptiile promovate de tine : de la un articol ajunge sa fie ghidat prin toate articolele care se refera la nevoile respective pe calea desavarsirii, ca un terapeut spiritual !!!!
    esti bun !!! felicitari !!!! faci cat 10 psihologi la terapie !!!!

  18. Am citit Harv T. Eker, si am invatat cate ceva, insa n-am rezonat foarte bine cu el. Mai degraba mi s-a aprins beculetul cand am citit Donald Trump. Pentru mine asta a fost momentul decisiv in care mi-am schimbat mentalitatea.
     
    Mai recomand Biografiile lui Henry Ford, Andrew Carnegie sau John D. Rockefeller. De ce? Deoarece de unde mai bine sa inveti despre mentalitate sanatoasa capitalista, decat de la unii din cei mai mari capitalisti ai tuturor timpurilor? Deoarece noi functionam intr-un sistem capitalist.
     
    Deasemenea, recomand sa urmariti miniserialul in 4 parti, (8 ore in total), „The Men Who Built America”. E despre perioada de inceput a capitalismului american, in care nu exista o norma de munca, sindicate ale muncitorilor, si mediul profesional era o jungla din care cel mai puternic supravietuia.
     
    Iar pentru cei care vor sa inteleaga mai bine conceptul de bani, si cum au evoluat de cand lumea pana astazi, urmariti pe Youtube, „The Ascent Of Money”, un documentar facut si narat de unul din cei mai de vaza istorici economici ai lumii, Niall Ferguson – profesor de istorie la Harvard.

  19. Pera daca lumea o tiparut mai multe bancnote decat , cata valoare exista atunci de ce este „criza”fiindca practic avem ce in plus ce near ajuta . ii ca si cum am gasi un cufar cu comori . Sau …eu am vazut pe net youtube facebook google cum ca firma care tipareste $$$ in SUA este privata si ca guvernul american ar cumpara 1$ cu 1,25$ .sau altfel spus guvernul american imprumuta bani cu o dobanda de 25%

  20. ‘sunt prea pozitiva ca sa am indoieli, prea optimista ca sa mi fie teama si prea determinata ca sa pot fi distrusa! ‘
     
    e o placere sa citesc articolele tale!

  21. Putin din problemele mele: Pera, spui ca oamenii saraci sunt vicime. Poate ca sunt uneori. Nu sunt sarac, insa eu fiind creat pentru a vrea mereu mai mult, de foarte multe ori ma consider sarac. Nu sunt nii bogat, ci sunt pe linia de plutire. Si sa iti explic partea cu victima, pentru ca poti sa fii si victima: lucrez la stat si imi place la nebunie ceea ce fac. Problema e ca sunt departe de casa si fac si naveta, ceea ce imi scade considerabil veniturile. M-as muta cu serviciul mai aproape de casa, astfel reducand foarte mult cheltuielile si ramanand cu mai multi bani. Nu ma pot muta, pentru ca nu mi se da voie(sefii nu imi aproba). Sunt sau nu o victima? Pentru ca imi place ceea ce fac si nu as vrea sa renunt la aceasta meserie. La nivelul Romaniei, e platita binisor, insa nu suficient, dar repet, o fac din pasiune.

    1. @RaduBogdanIonut 
      Buna domnule Radu. In primul rind vreau sa te felicit pentru remarca ta – ca ceea ce faci i-ti place si o faci cu pasiune. Din punctul meu de vedere asta face mai mult decit toti banii pe care i-ai putea cistiga. E adevarat ca nu train nici „cu pasiunea” nici cu „placerea” ele sunt doar niste virtuti, banii sunt suportul pentru trai. In citeva cuvinte sa i-ti spun despre mine citeva lucruri si apoi astept un comentariu din partea ta. Eu lucrez la o companie privata, SEBN Caransebes si stau la tara, zilnic fac 54 km dus si 54 km intors si lucrez in 3 schimburi. venitul meu lunar este de 740 lei numerar si 198 lei bonuri valorice. Fa tu suma si vezi cam chit cistig am eu pe luna dar ceea ce ma tine la aceasta firma la fel ca si tine, i-mi place ceea ce frac si pun mult suflet in lucrul pe care il fac. E mult, e putin, poate ai sa spui ca e putin dar trebuie sa fac o apreciere, transportul e asigurat de firma. Astept parerea ta. Cum crezi ca ar trebui sa ma consider? bogat, sarac, victima a sistemului, Intr-un fel toti suntem victime ale sistemului, indiferent de vanitul primit, mai ales fiindca nu mai ai siguranta zilei de miine. Azi esti bun, apreciat, miine  – „multumesc pentru colaborare dar nu mai avem nevoie de serviciile dumneavoastra, stii restructurarile batale vina” . Iti doresc o zi placuta.

      1. @Basu Ioan Avand in vedere ca va sunt deontate cheltuielile de transport, sarac nu sunteti. Saracii nu au nici dupa ce bea apa. Dar, intr-adevar suntem victime. Probabil dumneavoastra va puteti muta si puteti lucra in acelasi domeniu, eu insa, nu. La mine e unica solutie pentru a lucra in domeniul meu, nu exista ceea ce fac eu, la privat. Imi place ceea ce fac, d-aia nici nu ma reprofilez. Sunt de fel de la tara si locuiesc in chirie in oras. Si pe langa plata chiriei, platesc si naveta. E adevarat, salariul imi permite ceva mai mult decat dumneavoastra, dar dupa plata chiriei si a navetei, ajungem pe picior de egalitate. Si eu lucrez tot in 3 schimburi, ba uneori lucrez 2 schimburi intr-o zi sau chiar cate 30 de ore non-stop. Asta e situatia, de asta nu ma plang, insa as fi foarte fericit daca mi s-ar permite sa ma mut mai aproape de casa. Si vreau in continuare sa ma mut la tara, acasa, pentru ca mult mai frumoasa mi se pare viata la tara, decat cea la oras. Si nu am decat 23 de ani. Am precizat asta, pentru ca se stie ca tinerii iubesc viata la oras. Ei bine, mie nu imi place. Bine, eu probabi ma voi considera sarac si daca o sa am inca o data peste ceea ce am acum. Asa cum am precizat, sunt genul de persoana care mereu vrea mai mult.

        1. @RaduBogdanIonut 
          Multi ani inainte fericiti. E bine ca-ti place viata la tara, e un pas bun in viitorul tau. sigur nu putem avea chiar tot ce ne dorim noi, asta e parerea unora nu si a mea, poti fi cine vrei tu, sa fii ce vrei tu, sa faci ce vrei tu si sa ai tot ce vrei tu, „legea atractiei”, nimeni nu-ti poate lua acest drept si nu poate interveni in acest  „ce vrei tu” decit cu voia ta si asta inseamna a te lasa manipulat. Dar asta e un alt subiect, deci nu e rau ca vrei tot mai mult si eu vreau la fel si toata lumea oricit ar avea tot ar vrea sa mai aiba, problema e atunci cind e vorba de felul cum obtii ceea ce vrei in plus si apoi cum te folosesti de ceea ce ai si primesti in plus. Avem exemple de oameni care au mai mult care au obtinut mai mult asa cum au obtinut si unul din cazuri e cel al celor din fotbal. Ce folos ca au ceea ce au daca nu pot dormi linistiti cu capul pe perna lor. au frica in sin ca daca se descopera adevarul de cum au obtinut ceea ce au obtinut viitorul lor e in pericol. Asa ca eu sunt multumit cu ceea ce am, dar daca pot obtine mai mult nu refuz, dar in mod cinstit, fara sa-mi fie frica de consecinte. Ca incheiere, – crede in ceea ce vrei tu, fiindca nu este nimic care sa nu fie obtinut daca este crezut cu putere ca se poate obtine. „Universul are toate resursele de a-ti aduce ceea ce doresti, nu iei din dreptul nimanui si nu saracesti pe nimeni daca obtii mai mult decit ai”. este tot teoria celor ce cred in „legea atractiei”. lucruri pe care si eu le cred si le aplic in viata mea si ca exemplu daca nu ai vazut filmul „SECRETUL” il poti vedea si pe you tube, ti-l recomand sa-l vizionezi. Eu il vizionez periodic ai multe de invatat din el. Multa sanatate si fericire alaturi de cei dragi ai tai, si nu te opri din a visa si spera ca tot ceea ce i-ti doresti, „fie bun, fie rau” ti se va implini mai devreme sau mai tirziu, totul est legat de intensitatea cu care i-ti doresti acel lucru. Si pentru ca si tu mi-ai spus virsta ta ti-o spun si eu pe a mea – 47, casatorit, 3 fetite, si sa stii ca te apreciez pentru felul cum gindesti. Mergi inainte..

        2. @Basu Ioan Vreau sa urc cat mai sus profesional si financiar cinstit. Am citit cartea Secretul si am vazut si filmul. Cunosc ce inseamna Legea Atractiei, dar e destul de greu sa o fac sa lucreze pentru mine.

        3. @RaduBogdanIonut 
          Buna Radule. Am citit ceea ce mi-ai scris mie si ce i-ai scris si Cezarei
           Inteeg ca esti de profesie politist. Meserie frumoasa dar si periculoasa, dar nu asta vreau sa subliniez. Ca saajungi in postul pe care-l detii a trebuit sa faci o scoala, sa dai niste examene, si in urma reusitelor la aceste examene ai fost promovat in functia pe care o ai. Tot asa e si cu „legea atractiei” nu vin peste noapte toate implinirile, mai ales fiindca „noi suntem ceea ce gindim” – „spune-mi ce gindesti si-ti spun cine esti” e la fel ca si cu proverbul „spune-mi cu cine te insotesti si i-ti spun cine esti” . Si eu m-as bucura ca „azi” sa-mi doresc un lucru si „miine sa il primesc, dar din pacate totul se raporteaza in timp, As spune ca suntem limitati de spatiu si timp, Cineva spunea, – „noi traim azi ceea ce am gindit ieri” .Deci MAI INTII DUNT GINDURILE SI DORINTELE SI MAI „TIRZIU” REALIZARILE. Daca vei sta si vei anaiza cu atentie un eveniment oarecare, placut sau neplacut, din viata ta, vei observa ca intr-un trecut mai indepartat sau apropiaiat acel lucru a fost in gindul tau, chiar daca numai in treacat dar te-ai gindit la el. Cit de apropiat sau indepartat e timpul cind ti-a trecut prin minte acel eveniment depinde de intensitatea cu care ai staruit asupra acelui eveniment. Cu cit staruim mai mult asupra unei dorinte cu atit o atragem in viata noastra mai repede sa se implineasca. Asta e „legea atractiei”. As putea sa mai starui asupra acestui subiect dar nu vreau sa te plictisesc cu lecturi lungi. Poate cu acordul tau voi mai reveni asupra acestor subiecte. Un weekend placut pin de binecuvintari, alaturi de cei dragi ai tai.

        4. @Basu Ioan  @RaduBogdanIonut 
          politist = a apara societatea, a te asigura ca este ordine si protectie in societate…
          inteleg motivele tale pt care nu vrei sa te muti in localitatea locului de munca…
           
          o firma de paza si protectie ce face ? si care e diferenta dintre ce face un politist si o firma de paza si protectie? 
           
          sau poate o sa zic ceva cu care stiu ca probabil multa lume nu este de acord… de ce nu schimbi tara de domiciliu?
           
          poti sa contribui la binele Romaniei si din afara ei …

        5. @cezara  @RaduBogdanIonut 
          Buna Cezara. Ai dreptate in tot ceea ce ii recomanzi dar nu uita ca a facut o mentiune si anume ca are in intretinere o mama si o sora, sora sa zicem ca se va marita, dar ce facem cu mama? o trimitem la azil, io dam surorii dupa ce se marita? DACA NU ARE POSIBILITATI SA O INTRETINA, tot la Radu trebuie sa ramina. Plecarea in strainatate nu e o obtiune rea, dar e „mama” o ia cu el sau o abandoneaza in bratele surorii pentru asi cladi un viitor mai bun, sa o ia cu el? bun si daca ea nu accepta? vezi multe semne de intrebare. o sujba la ordine si paza undeva mai aproape? si daca nu exista un astfel de loc? Eu zic sa mearga in continuare pe vareanta actuala pina se iveste ceva favorabil si atunci sa actioneze. Si eu fac naveta zilnica, cei drept e platita de catre firma dar e obositor. ma scol la 3.45, la 4.30 vine autobuzul firmei, la 5.35 ajung la firma, uneori mai repede alteori mai tirziu, depinde de trafic, la 6.00 incep lucrul, 14.00 termin, la 15.30 sunt acasa. asta in cazul in care sunt schimbul 1, dar lucrez in 3 schimburi. Asa trec zi dupa zi, saptamina dupa saptamina si luna dupa luna. Tu poate ca ai un program mai relaxant. Domnul sa-ti ajute, dar nu toti ne putem bucura de acelasi program. WEEKEND PLACUT SI MULTA BINECUVINTARE.

        6. @cezara  @Basu Ioan Cezara, scuza-ma, dar ceea ce face o firma de paza si protectie nu are nimic in comun cu ceea ce face un politist. Plus de asta, nu am cum sa schimb tara, ar trebui sa renunt la meserie, pentru ca nu prea se poate sa pleci politist in alta tara. In meseria asta nu iti iei bagajele si te muti in alta parte. Nu se poate. Si inca mai cred in viitorul meu in Romania.

        7. @Basu Ioan  @RaduBogdanIonut 
          locuiesc la 45 km distanta de locul de munca , ma trezesc la 5 30 incep lucrul al 08:00 termin la 17:30 ajung acasa la 19:00.  cand fetita mea avea 7 luni si lucruri in Ro nu mai erau stabile adica contractele semnate nu erau platite si nu mai aveam o situatie stabila, m am hotarat sa plec in afara asa ca cu fetita mea de 7 luni am plecat, m am angajat la incep part time time incepeam la 8:00 la 11:00 plecam acasa la pranz sa o vad pe printesica mea si la 14:00 ma intorceam la birou pana la 17:30 adeseori facandu se chiar 18:30 cand plecam de la birou.  dupa ce a mai crescut si m am mai obisnuit si eu am inceput sa fac cursuri seara de la 19:00 la 21:00 ajungeam acasa la ora 22:15 patru zile pe spatamana. am avut noroc ca era mama care avea grija de fetita mea. in rest cam asa se scurg si zilele mele… ideea pe care vroiam sa o subliniez este ca totdeauna exista alternative mai usoare sau mai grele .. alegerea este tot timpul a TA! si consencintele la fel!  o alta firma de securitate aici vroiam sa bat pe a deschide una a lui… strainatatea nu e asa de dificila cum se spune … daca mama ar locui la sibiu si el ar lucra la pitesti… s ar mai pune problema ce facem cu mama la fel? azi te sui in avion si in 2 ore ajungi mai putin decat de la pitesti la sibiu ….

        8. @RaduBogdanIonut  @Basu Ioan este decizia TA,  nu am vrut sa ma bag sa ti dau sfaturi irealizabile…sau sa iti zic ce faci vroiam doar sa zic ca totdeauna sunt alternative.
           
          iar in privinta cu plecatul in afara ca politist lasa ma te rog sa te informez … omologarea diplomelor si a meseriilor exista si posturi deschise exista si ele in cadrul politiei, trebuie doar sa stii limba tarii unde vrei sa te muti si sa stii dupa ce hartogarii si unde trebuie sa mergi… traim totusi in Europa… RESPECT pt ca faptul ca inca mai crezi in vitorul tau in Romania, iti doresc mult succes si curaj si rabdare ! nu am vrut sa zic ca este imposibil in Ro ci doar ca e mai dificil in comparatie cu alte tarii… eu daca vrei poti sa zici ca am fost lasa dar am plecat … imi e mult mai usor sa fac ceva de calitate si serios in afara si sincera sa fiu imi place mult mai mult mentalitatea din afara decat cea de la noi din tara… sper sincera sa fiu sa se schimbe daca multi oameni ca Pera si colegii lui ar continua sa faca ceea ce fac si sa aduca o schimbare a mentalitatii in RO ar fi grozav… eu personal cred ca pot mult mai mult sa „ajut” Romania din afara… nu am renuntat nici eu ma idee doar ca o fac diferit , din afara … inca mai am firma in tara si inca incerc sa lucrez pe ea…

        9. @cezara  ceea ce spui tu vis-a-vis de munca in strainatate, ca politist, asa e. Dar crede-ma, sansele sunt de 0.0001%, daca nu chiar si mai mici. Adica este o munca sisifica pentru a ajunge acolo. mi-ar placea sa lucrez ca politist in Anglia, dar ca sa lucrezi in politie, nu bagi pur si simplu cv-ul si gata.

    2. @RaduBogdanIonut daca tot platesti chirie , de ce sa nu muti casa mai aproape de servici , daca invers nu se poate? asa scapi de naveta, ramai cu jobul care itiu place, mai economisesti niste bani; o solutie de moment … provizorie…

      1. @cezara Mi-ar fi fost decontata chiria daca locuiam in localitatea in care lucrez, dar specificul muncii si al localitatii nu imi permit, pentru ca eu sunt politist, iar lumea in acea localitate este foarte ciudata si violenta. Pe langa asta, in localitatea in care stau in chirie, am in intretinere inca 2 persoane(sora si mama mea). Asta sper sa fie provizoriu, cel putin cu sora asa este, cu mama nu stiu inca. Multumesc pentru sfat, am luat in considerare toate variantele.

  22. Salut Pera!
    Ce ma fac eu care sunt director de vanzari la o firma privata? Cred ca sunt bun la asta, insa avand in vedere ca nu lucrez pentru mine ci pentru un patron, nu castig destul! Da-mi o idee, unde ar trebui sa mai umblu, pe ce drum ar trebui sa o iau?
    Cu stima!
    Marius!

  23. Salut Pera!
    Eu lucrez in vanzari de vreo cativa ani, am fost reprezentant, acum sunt director de vanzari, am si doi oameni in subordine, salariul meu a crescut direct proportional cu valoarea sumelor aduse in firma! Ma dezvolt in permanenta, insa, nu reaizez cum m-as putea desprinde de calitatea mea de angajat, sau, cum as putea castiga mai mult!
    Astept un sfat!
    Marius

  24. „Nu ai abilitati sau le ai dar nu spui lumii despre ele ? . Atunci probabil nu ai bani”
    Foarte bine zis..imi aduc aminte de vremea in care de la varsta frageda faceam ceea ce imi placea si asa mica cum eram,reuseam sa scot bani.Acum imi dau seama ca ii castigam datorita faptului ca investeam in mine,mergeam la cursuri,ma informam si cautam intotdeauna sa fac lucrurile cat mai bine.Aveam o nerabdare in mine de a incepe din nou lucrul incat pana si noaptea adormeam greu deoarece eram foarte entuziasmata.Acum am dat gres ascultand de mama,tata si bunici si ai dreptate,chiar nu vreau sa ajung ca ei.Am gresit prea mult si voi indrepta.Este doar vina mea ca mi-am dat voie sa ajung in stadiul asta.Au fost multe luni in care stateam cu cartile tale pe birou si mai trageam cate un ochi in ele ca sa imi ridic moralul.Odata am deschis „Personalitate alfa” si m-am dus in camera mamei aratandu-i ca se poate.Ii citeam din carte si treceam cu degetul peste randuri,plina de speranta spunandu-i ce imi pusesem in minte sa fac,iar ea mi-a taiat brusc elanul spunandu-mi ca : „este frumos ce incerci tu sa imi explici,dar astea sunt doar vise iar tu trebuie sa stai cu picioarele pe pamant”.Ei bine gata!Am terminat cu prostiile ca doar nu te-ai apucat sa scrii degeaba!Multumesc ca mi-ai reamintit.
    Numai bine 🙂

  25. foarte buna rticolul, iti arata o cale, insa doar atit, schimbarea trebuie sa o faci tu, iar modul in care te descurci iti poate aduce evolutia, nimic nu e usor, important este sa incerci mereu si sa nu te lasi prada contemplarii.

  26. Salut Pera! Ziceai pe undeva ca cu cat fugi mai mult dupa bani, cu atat se departeaza mai mult de tine. Ce efect e asta sau in ce articol era vorba de asta? Multumesc

  27. Buna Pera,
    Ma bucur tare ca te-am descoperit. Ma simt foarte aiurea pentru ca pana la varsata mea, 24 de ani am fost atat de inconstienta. Pot spune ca nu m-am integrat social. Am plecat de la 18 de ani acasa la Bucuresti la o facultate privata pentru ca nu excelam in invatat in liceu si nici nu stiam ce imi place. In anii de facultate mai mult m-am distrat, am avut joburi marunte cate 3,4,6 luni dar in domenii care nu aveau legatura cu facutatea. Am plecat la master intr-un alt oras in speranta ca o sa invat lucruri noi, nici masterul nu-mi placea si eram tentata mereu sa fiu superficiala in privinta examenelor. Oricum toata lumea primea note mari. Mai grav este ca nu mai tin minte nimic din facultate. Parintii m-au sustinut mereu financiar si am ajuns un tanar dependent. Acum am constientizat ca nu o sa fiu toata viata asa. Nu am job, nu am o pasiune, nu stiu ce abilitati am. Nu ma pricep la ceva anume. As vrea sa muncesc sa nu mai stau acasa pe banii parintilor. Imi este rusine de situatia mea.

  28. Nichita Stihatul says:
    February 1, 2014 at 8:35 am
    Cum sa faci bani multi repede, usor si legal
    Aceasta este cea mai usoara si mai rapida cale. poti sa faci o gramada de bani, repede si legal. merge! e testat! tot ce trebuie sa faci deocamdata este sa citesti cu atentie si pana la final textul. eram sceptic, totusi… In urma cu ceva vreme navigam aiurea pe Internet (probabil la fel cum faci si tu acum) cand am descoperit un articol asemanator cu acesta� in care se spunea ca pot sa castig milioane in doar cateva saptamani cu o investitie de numai 6 lei. imediat m-am gandit “chestia asta trebuie sa fie vreo escrocherie”, dar, curios fiind, am continuat sa citesc. Articolul spunea ca trebuie sa trimiti cate 1.00 leu la fiecare din cele 6 adrese mentionate in articol . Apoi sa iti treci numele si adresa la sfarsitul listei in pozitia a 6-a si sa publici articolul la minim 200 de forum-uri/adrese cu anunturi pe internet sau prin mail la cat mai multe adrese. Pur si simplu! dupa ce am analizat chestiunea si dupa ce am discutat cu cativa prieteni m-am hotarat sa incerc. la urma urmei ce aveam de pierdut in afara de 6.00 lei si 6 timbre? cum este si normal, la inceput eram sceptic si chiar ingrijorat in privinta aspectului legal. Asa ca m-am interesat la pttr si mi-au confirmat ca intr-adevar e legal! Deci am facut infima investitie de 6.00 lei. surpriza!…ghiciti ce s-a petrecut !!!��� .. intr-un interval de 7 zile am inceput sa primesc bani in cutia postala. Eram uluit! M-am gandit ca probabil se va opri curand, dar banii au continuat sa vina! In prima saptamana am primit 37.00 de lei .la sfarsitul celei de-a doua aveam 109.00 lei . in a treia saptamana stransesem 2547.00 lei ! si banii continua sa vina cu repeziciune. in mod cert a meritat sa cheltui cei 6.00 lei si cele 6 timbre (am cheltuit mult mai mult jucand la loto si la bingo!). Sa va spun cum functioneaza si mai ales de ce functioneaza. Cum?
    In primul rand va sfatuiesc sa salvati pe hard sau sa printati articolul ca sa il aveti la indemana.
    Pasul 1: iei 6 coli de hartie si scrii pe fiecare din ele : “m-am adaugat la lista ta”, astfel incat cel ce primeste plicul sa te adauge la listele pe care urmeaza sa le posteze si asa adresa ta va aparea pe alte sute si sute multiplicate de forumuri, apoi impaturesti fiecare coala (cat sa intre in plic). acum iei 6 bancnote de 1.00 leu si pui cate una in fiecare din cele 6 coli (ca sa nu se vada prin plic si sa nu se fure), apoi pui fiecare coala in cate un plic si inchizi plicurile. Ar trebui sa ai acum 6 plicuri sigilate, cu numele si adresa ta pe ele (la expeditor, pentru a ajunge in continuare pe forumuri!), fiecare dintre ele continand o coala de hartie si o bancnota de 1.00 leu. Acum trimiti plicurile la urmatoarele adrese:
    1)Barbucenescu Alexandru Marian,str aleea gladiolelor ,nr 2,bl c 19,ap 14,sc a,cod 240086,ramnicu valcea,jud valcea,
    2) Fudulu louren-str cronicar ion neculce nr 27 loc focsani,jud vrancea,cod 5300,
    3) Cerneschi Mariana-Stefania-str.rahovei,nr.15 cod 820065 tulcea jud. tulcea
    4)Velicu Cristian-Gelu-str.Dealului,nr.13.bl.26, ap.25 cod 520060 Sfantu Gheorghe jud. Covasna.
    5) Nichita Stihatul-str.Pascani,nr.4,bl.m10,sc.B, sector 6 Bucuresti. 6)Sofan Tudorica-str.Dudului,bl.511,sc.A,et.2,ap.8.cod.080527,Giurgiu,Jud.Giurgiu
    Pasul 2: acum tai din lista pe numarul 1 si muti celelalte adrese cu o pozitie mai sus (6 devine 5, 5 devine 4,etc…). astfel numarul 6 devine liber : completezi cu numele si adresa ta aceasta pozitie.trebuie foarte clar sa intelegi ca daca te vei pune in alta pozitie decit cea de-a 6-a, vei primi cu mult mai putini bani, pentru ca factorul de multiplicare se diminueaza. pentru a intari increderea in joc, trebuie sa nu trisezi si sa trimiti plicurile, deoarece altminteri, te excluzi singur din circuit semanind neincrederea.
    Pasul 3: schimba ce doresti dar, pe cat se poate, incearca sa mentii articolul cat mai aproape de original. acum publica anuntul la cit mai multe forum-uri/newsgroup-uri (sunt o groaza). 200 este atat cat iti trebuie dar cu cat publici in mai multe locuri cu atat mai multi bani vei castiga! nu e nevoie sa scrii din nou tot acest articol; poti sa selectezi textul cu cursorul mouse-ului si sa il copiezi in memoria calculatorului(‘copy’ din meniul ‘edit’); deschizi un fisier gol cu ‘notepad’(‘file’…’new’) si inserezi textul ca sa iti adaugi numele in pozitia a 6-a (‘edit’… paste’); salvezi fisierul cu extensia .txt. acum cauti pe internet newsgroup-uri (forum-uri on-line, message board-uri, site-uri de chat, de discutii) romanesti bineinteles, sau la diverse adrese e-mail pe care le cunosti si publici articolul. Va sugerez sa treceti ca subiect un titlu cat mai atractiv pentru ca acesta il vor vedea cei ce viziteaza aceste site-uri gata! felicitari… nu ar trebui sa iti ia mai mult de 30 de secunde pentru fiecare newsgroup! tine minte : mai multe newsgroup-uri inseamna mai multi bani! tot ce trebuie este un minim de 200! calcule…vei incepe sa primesti bani in cutia postala in cateva zile! daca vrei poti sa iti inchiriezi o casuta postala din cauza numarului mare de scrisori pe care le vei primi. de ce? Din cele minim 200 de publicari pe care le-am facut sa spunem ca primesc 5 raspunsuri (un exemplu foarte-foarte mic). Deci am castigat 5.00 lei cu numele meu pe pozitia a 6- a. Acum fiecare din cele 5 persoane care tocmai mi-au trimis cate o scrisoare, publica la randul lor minimul de 200 de articole cu numele meu pe pozitia a 5-a si primesc si ei cate 5 lei.Eu primesc astfel 5*5*5 lei = 25.00 de lei. Continuand exemplul cu acest numar mic (5) de persoane care raspund la articol, castig 125.00 de lei(vechi) cu numele meu pe pozitia a 4-a, 625.00 de lei cu numele meu pe pozitia a 3-a, 3125.00 de lei pe pozitia a 2-a si … da! 15625.00 de lei cu numele meu pe pozitia intai. Uimitor! daca fiecare participant publica articolul de minim 200 de ori! si totul cu o investitie initiala de 6.00 lei si 6 timbre. cand numele tau nu se mai afla in lista poti sa repeti procedura : iei ultima varianta a articolului si trimiti cate 1 leu la adresele care se afla in lista, punandu-ti numele pe pozitia a 6-a acum publici articolul din nou de minim 200 de ori. Va dati seama ca in fiecare zi mii de oameni intra pe internet si citesc aceste articole asa cum citesti tu acum !! asa ca iti poti permite 6.00 lei sa vezi daca merge cu adevarat? cred ca da… unii au spus “dar daca lumea se satura si nu mai trimite nimeni nici un ban?” ce sanse sunt sa se intample asta cand zilnic se alatura 20- 50.000 de useri noi la internet dintre care foarte multi citesc astfel de anunturi si sunt dispusi sa incerce ? jucati cinstit si corect si adresa ta va ajunge pe mii de forumuri, astefel vei primi mii de plicuri. in fiecare zi intra sute sau mii de oameni pe forum! veti avea numai de castigat!!! jocul se bazeaza pe o binecunoascuta lege din economie si anume legea multiplicarii pe care cred ca poti sa o intelegi. cred ca marile magazine se imbogatesc pt ca tu ai cumparat o sticla de vin. nu… se cumpara industrial .. deci daca joci corect si trimiti plicuri adresa ta va parea pe mult mai multe site-ri si vrei primi cu muuult mai multi bani! bafta! !!!!!!!! p.s. foarte important: o sa inalnesti oameni care nu sunt de acord cu asta si care nu au curaj sa incerce sa se imbogateasca inteligent. acestia se multumesc doar sa injure (mai mult nu pot). trebuie doar sa-i ignori asa cum fac eu, joaca si o sa vezi cum plicurile incep sa soseasca. daca ai incredere si perseverezi o sa-mi multumesti cat pentru cei care nu joaca… va raciti gura degeaba, eu primesc zeci de plicuri cu bani si o sa continui sa joc… bafta!!!
    PS:In http://www.google.ro scrie anunturi gratuite online si acolo gasesti mii de site-uri in care poti sa postezi si u la randul tau articolul acesta(cu schimbarile necesare la adresele unde trebuie trimise plicurile), cu cat sunt mai multe postari cu atat castigurile cresc.

  29. Uneori suntem liniștiți și relaxați când starea de homeostazie pune stăpânire pe toate atitudinile și simțurile noastre și ne transformă parcă în legume fără să conștientizăm că timpul zboară și noi suntem tot în Neanderthal. ESTE IMPORTANT SĂ FIM CURIOȘI, și o dată ce am aflat cunoștințe si idei valoroase să le aplicăm cât mai repede și in viața noastră să nu lăsăm timpul să treacă, nimeni nu o să vină să facă ceva pentru noi ca să progresăm, iar noi degeaba ne plângem și dăm vina pe cineva pe x y sau z că suntem săraci. Chiar dacă am un loc de muncă îmi doresc foarte mult să am o a doua ocupație, să găsesc persoanele potrivite si să formăm o echipă, imi plac foarte mult faptele si acțiunile fără să mai las timpul atât de prețios să se irosească cu fleacuri. Mulțumesc pentru ideile geniale Pera!

  30. Today, while I was at work, my sister stole my apple ipad and tested to see if it can survive a twenty five foot drop, just so she can be a youtube sensation. My iPad is now broken and she has 83 views. I know this is completely off topic but I had to share it with someone!

Lasă un răspuns

PERA NOVACOVICI

Sunt psiholog și scriitor, dar expertiza mea cea mai importantă este că am învățat și experimentat tot ce mi s-a părut mai dificil.

Niciun obstacol nu a fost prea mare ca să-l încerc, și nu ar trebui să fie nici pentru tine.

SUNTEM DUSI PE UN DRUM GRESIT O VIATA INTREAGA

Dezvolta-ti personalitatea pentru a reusi in felul tau.

CATEGORII

Mulțumesc că te-ai abonat!

Verifică inboxul, te așteaptă primele materiale acolo.